Coronarestriksjoner og 17. mai.

Dette er ikke lov på 17. mai

Hvis du bryter disse reglene på nasjonaldagen, kan du få bot.

Dette kan du få bot for: Hvis du bryter koronareglene risikerer du bot eller fengselsstraff. Foto: Lise Åserud / NTB
Dette kan du få bot for: Hvis du bryter koronareglene risikerer du bot eller fengselsstraff. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med nasjonaldagen i anmarsj er det naturlig med flere sammenkomster, og med koronasituasjonen er det flere regler man må overholde.

Er du klar over hva du kan bli straffet for?

Anbefaling eller regel?

Det er en forskjell på anbefalinger og regler. En anbefaling er en oppfordring til å bidra til lavere smitte. Reglene er en del av covid-19 forskriften, og bryter man en av dem kan man straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder, i følge forskriftens paragraf 24.

Helsenorge skriver på sine hjemmesider at man kan være maks ti personer på innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser, ved regelbrudd her kan man straffes med bøter eller fengsel.

Samtidig anbefales det at man ikke har besøk av mer enn fem personer, det er en oppfordring som ikke straffes på lik linje som et regelbrudd.

Dette er ikke lov

Skal du i møte med andre på nasjonaldagen, er dette korona-reglene du må overholde.

Det er ikke lov til å møtes flere enn 20 personer på utendørs arrangementer, og man kan være maks ti innendørs. Det skriver regjeringen på sin hjemmeside.

Både inne og ute bør man kunne holde en meters avstand til andre, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller en til to faste kontakter om du bor alene.

17. mai-tog, annonserte taler, leker, kransenedleggelser og liknende er omfattet av reglene om arrangementer i covid-19-forskiften.

Avhenger av hvor du bor

All planlegging og gjennomføring av 17. mai-feiringen skjer lokalt, og arbeidet er godt i gang mange steder. Det er den enkelte kommune, i samråd med 17. mai-komiteen og kommuneoverlegen, som må ta stilling til hvordan feiringen skal skje, basert på gjeldende råd og regler, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Det betyr at områder som ikke har lokale begrensninger om arrangementsforbud, kan gjennomføre aktiviteter som 17. mai-tog med gjeldende antall- og avstandsbegrensninger. I andre kommuner vil ikke dette være mulig. Vi oppfordrer generelt til å gjennomføre arrangementer utendørs eller digitalt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høye i pressemeldingen.

Restriksjoner som gjelder for 17. mai:

  • Sjekk hva som gjelder for din kommune. Hvis det er avvik mellom det som er meldt nasjonalt og det som kommunen sier, er det den strengeste regelen som gjelder.
  • Etter de nasjonale restriksjoner kan man i private hjem ha besøk av fem gjester. Det kan være flere hvis gjestene tilhører samme husstand.
  • De fullvaksinerte, de som fikk første vaksine for tre uker siden og de som har hatt covid-19 siste seks måneder, regnes ikke. Noen steder, for eksempel i Oslo, gjelder ikke dette.
  • I private hjem kan de som er fullvaksinerte ha nærkontakt med andre som er vaksinerte, og uvaksinerte utenfor risikogruppa.
  • Barn kan ha besøk fra dem man er i kohort med i barnehagen eller barneskoler. Barn kan ha besøk av en eller to faste venner.
  • Utenom private hjem, men i private sammenkomster, kan man samle ti innendørs eller tjue utendørs.
  • Korpsene kan marsjere i gatene. Men det skal ikke forhåndsvarsles for å unngå folkeansamlinger. Unngå arrangementer som samler folk fra andre kommuner.
  • Minibarnetog: I kommuner uten særregler kan man ha 17. mai-tog med inntil 200 deltakere. Det må holdes god avstand og unngås trengsel med andre før og etter gjennomføringen. Dette er i henhold til covid-19-forskriftens paragraf 13a. Deltakerne samles på et område som er stort nok til å unngå trengsel og sørge for at antallet ikke overstiger 200.

Kilde: NTB

Er du usikker på hvilke andre anbefalinger som gjelder for 17. mai, kan du lese det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer