Håndbagasje

Dette er reglene

Slik er kravene på flyet.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig kronekurs, høye mat- og strømpriser og en boligrente som bare fortsetter å stige, setter ingen demper på reiselysten til nordmenn.

For selv om økonomiekspertene advarer om at det blir dyrt å reise til euroland i år, melder charterselskapene om braktall denne våren og det ser ut til å fortsette utover sommeren.

Sjekk flyselskapet ditt

Det er mange ting å huske på dersom du skal ut og fly. Et spørsmål som ofte dukker opp når kofferten pakkes før avreise er «hva er reglene for håndbagasjen når jeg reiser med dette flyselskapet?».

For det er stadig slik at reglene er ulike hos de forskjellige selskapene. Enkelte er strengere enn andre på vekt og størrelse på bagasjen du kan ta med inn i flykabinen, men også hvor mange enheter du kan ta med.

Reiser du med charter, for eksempel Ving, Apollo eller Tui, avhenger reglene av hvilket flyselskap som drifter flyreisen. Disse tre bruker blant annet SAS Charter og Norwegian, men Ving har også sitt eget i Sunclass Airlines.

Derfor oppfordres du til å sjekke med flyselskapet du skal reise med, dersom du har bestilt charter.

Selskapene sjekker

Kontrollører fra flyselskapet eller fra selskapet som gjennomfører såkalt bakketjenester for flyselskapet har rett til å veie og måle passasjerers håndbagasje ved gaten.

Vekten på bagasjen, og passasjerer, er viktig av flere grunner. Blant annet for balansen på flyet slik at flygerne kan foreta en trygg og behagelig avgang og landing.

Kontrollørene sjekker vekten på bagasjen din. Dersom vekten er innenfor maksimalgrensa, som i de aller fleste tilfeller er rundt 10 kilo, får du en kontroll-lapp som festes på håndbagasjen.

Ved overvekt kan du bli ilagt et vektgebyr. Du kan også oppleve at håndbagasjen din må sendes som innsjekket bagasje.

For mye håndbagasje om bord kan gå ut over sikkerheten, dersom det skulle bli nødvendig å evakuere flyet og håndbagasje står i veien, har pressesjef i SAS, Tonje Sund tidligere forklart overfor DinSide.

- For mye håndbagasje om bord betyr også at det blir forsinkelser om vi må ta bagasje ut fra kabinene og ned i lasterom. Derfor forsøker vi å redusere antall håndbagasje på flighter som er fulle, og de neste to ukene er det mange fullbookede fly. Så her er det flere hensyn som spiller inn. Vi oppfordrer alle til å sjekke inn bagasje framfor å ta med seg for mye inn i kabinen.

Restriksjoner

Som du kan se i tabellen under, er det British Airways som er mest sjenerøs når det kommer til vektbegrensning for håndbagasjen. Inntil 23 kilo kan du ta med inn i flykabinen, mens resten ligger på pluss minus 10 kilo, avhengig av billettype. For eksempel kan du ta med inntil 15 kilo med Norwegian hvis du bestiller Flex-billett, mot 10 kilo for Lowfare plus.

Vær samtidig obs på at du ikke er garantert å få med kabinkofferten med inn i kabinen - det kan hende den må sjekkes inn. Dog er du sikret at håndbagasjen - som kan være ei veske eller en sekk - får være med inn i kabinen.

Og husk at du også kan ta med taxfree-posen inn i flykabinen, men merk at også her er det krav når det kommer til maksvekt.

Restriksjoner på fly

Håndbagasje Bagasjehylle Under setet Vekt
SAS55 x 40 x 23 cm40 x 30 x 15 cm8 kg
Norwegian55 x 40 x 23 cm30 x 20 x 38 cm10/15 kg*
Norse56 x 45 x 25 cm45 x 36 x 22 cm10 kg
Lufthansa55 x 40 x 23 cm57 x 54 x 15 cm8 kg
British Airways56 x 45 x 25 cm40 x 30 x 15cm23 kg
Widerøe55 x 40 x 20 cm40 x 30 x 15 cm8 kg
Ving (Sunclass)55 x 40 x 20 cmHåndveske/PC-veske8 kg

*Norwegian: Flex-billett gir inntil 15 kg.

Hvorfor er det slik?

Årsaken til bagasjerestriksjonene er først og fremst av sikkerhetshensyn. Håndbagasjen må ikke være til hinder ved en eventuell evakuering.

Og det skilles mellom håndbagasje og kabinbagasje. Her ser du forskjellen:

Håndbagasje

  • Håndbagasjen må få plass under setet foran deg. Dette kan være en håndveske, en liten ryggsekk, en PC-veske eller liknende.

Kabinbagasje

  • Kabinbagasje plasseres i bagasjehyllene over stolradene. Dette kan være en liten trillekoffert, en bag eller liknende.
  • Bagasje som er større eller tyngre enn maksimalgrensen må sendes som innsjekket bagasje.
  • Hvis det er fullt i bagasjehylla, må kabinbagasje fraktes i flyets lasterom og hentes på bagasjebånd i ankomsthallen – eller når det gjelder mindre fly, ved flytrappa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer