Frist for sending av julegaver

Dette er siste frist

Nå nærmer desember seg med stormskritt, og netthandelen er i ferd med å ta seg opp.

SYSTEM: Her sorteres pakkene før de skal videre til mottaker. Om vinteren er det større pågang. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SYSTEM: Her sorteres pakkene før de skal videre til mottaker. Om vinteren er det større pågang. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember nærmer seg med stormskritt og mange har kanskje allerede begynt å planlegge jula og julegaver man vil handle inn til kjente og kjære.

Flere og flere handler julegaver på nett og bestiller dem hjem. Det er også mange som må sende julegaver i posten, siden de ikke får feiret sammen med alle de ønsker. Felles for disse er avhengigheten av at postgangen fungerer godt.

Samme som ellers i året

Hos Posten forteller de at det er de samme sendefristene som gjelder som ellers i året.

- En vanlig pakke som skal sendes i Norge tar mellom to og tre dager fra den sendes til den er fremme hos mottaker. Vi bor i et værutsatt land hvor fjelloverganger plutselig kan bli stengt og flyavganger kanselleres så dersom man skal være på den helt sikre siden bør pakken sendes ei uke før julaften, forteller Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten Norge til DinSide.

Når pakken er fremme på post i butikk må den hentes innen ei uke. Du kan kostnadsfritt forlenge hentetida til 14 dager i Posten-appen. Norgespakken må hentes i løpet av 14 dager.

Pettersen forteller at det er svært lite pakker som blir borte.

- Julepakkedetektiv er på plass i år også og bidrar til å løse små og store mysterier. Der utføres det en fantastisk jobb med julepakker som er mangelfull merket, type «til Knut fra bestefar».

Og er du redd for at pakken var for seint ute og blir liggende på terminalen julaften? Ikke vær redd …

- Vi leverer ut pakker på julaften også. Vi praktiserer «rent bord», det betyr at det ikke skal ligge noen julegaver igjen på terminalen når vi går hjem fra jobb på julaften, forteller han.

En viktig oppfordring

Han har én viktig oppfordring til nordmenn som vil sende pakker i jula.

- Vi setter veldig stor pris på at pakkene hentes så fort som mulig på våre hentesteder. Det gjør hverdagen enklere for de som jobber på Post i butikk og det er viktig for at pakke-logistikken er effektiv i julestria, sier han og legger til:

- Vi merker nå at pakkevolumene tar seg opp og vi er på full fart inn mot Black Friday, sier Pettersen.

Dette er fristen

Hos Helthjem forteller de at siste frist for å sende pakker for at de skal komme fram før jul, er 16. desember. Dette gjelder både hvis du legger pakken på dørmatten eller i postkassa di, eller hvis du leverer den på et innleveringssted.

- Det avhenger litt av hvor raske butikken er til å pakke varene og hvor langt unna nettbutikken er, men har vi fått pakkene innen 16. desember skal vi klare å levere hjem til deg før jul. Vi leverer til og med på julaften, så vi skal gjøre det vi kan for at pakkene dine kommer fram, forteller kommunikasjonssjef for Helthjem, Marius Husebø-Evensen, til DinSide.

- Hvordan forbereder dere dere til julesesongen?

- Vi setter inn flere bud og produksjonsansatte over hele landet for å sikre at vi tar unna den veksten vi forventer. Vi bemanner også opp kundesenteret, så folk enkelt og raskt kan få svar på det de lurer på. Vi gleder oss veldig til ukene som kommer, og skal jobbe natt og dag for å levere pakker hjem til deg, forteller han.

Kjører ikke ut julaften

Ifølge PostNord må julegavene sendes innen 16. desember klokka 16.00.

- Vi frakter pakker som skal hjem til deg eller til et utleveringssted til og med lille julaften, 23. desember. Vi kjører ikke ut pakker på julaften, men våre pick-up-points holder åpent, slik at du kan hente pakker klokka 09-13, skriver de på sine hjemmesider.

Pressesjef Haakon Nikolai Olsen i PostNord forklarer at de er godt rustet for store volumer, og at de har de travleste ukene foran seg.

- Vi kommer, også i år, til å utvide til 14-dagers hentefrist gjennom jula da mange er bortreist i juleferien. 14-dagers hentefrist blir aktivert fra søndag 18. desember og vi går tilbake igjen til 7 dager 2. januar, sier Olsen til DinSide.

Instabox forteller at de også leverer pakker til og med lille julaften.

- Planleggingen for årets julesesong begynte allerede på samme tid i fjor. Høysesongen er det vi lever for og det er da vi virkelig får vist at tjenestene våre er bedre enn de andre, forteller Li Persson, pressesjef for Norden hos Instabox.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer