Dette gjør den

Har du trykket på denne?

«HEMMELIG»: Mange sverger til den «hemmelige» knappen på lyskryssarmaturet. Foto: Martin Gramnæs
«HEMMELIG»: Mange sverger til den «hemmelige» knappen på lyskryssarmaturet. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert

Å møte rød mann på fotgjengerfeltet når man haster til jobb eller andre ærender, kan være frustrerende.

Selv om man trykker på knappen, kan det føles ut som en evighet før fargen skifter og det er trygt å gå over.

Kjenner man imidlertid under boksen på trafikklyset, finnes det en ekstra «hemmelig» knapp, og en myte som går igjen, er at denne gir grønt lys kjappere.

Sliter du med å få ut bare én og én våtserviett fra pakken? Da bør du ta en titt her. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men slik er det ikke.

- Knappen på undersiden av trykknappene er montert for å gi blinde og svaksynte hjelp til å vite hvilket signal det er for fotgjengeren. Ved undertrykk får de lyd som varsler om det er rød eller grønn mann. De får også lyd hele døgnet, i motsetning til den vanlige knappen som bare gir lyd på dagtid, forteller pressevakt i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Hanne Sofie Fremstad til DinSide.

- Det gis altså ikke tidligere grønt.

Dette er heller ikke tilfellet hos lysanlegg som forvaltes av Statens vegvesen. Blant veivesenets anlegg finnes det imidlertid noen anlegg som gir noen ekstra sekunder med grønt lys, forteller hun. Dette har TV 2 tidligere omtalt.

- De fleste har ingenting å hente på å trykke der, med mindre de har behov for lyden, sa sjefingeniør i Statens vegvesen til kanalen tidligere i år.

På trafikklysene som driftes av Bymiljøetaten, er det imidlertid likt over hele linja, skal vi tro Fremstad.

- Bymiljøetatens anlegg har generelt litt lenger grønn tid for alle, sånn at vi normalt sett ikke har lengre tid ved undertrykk.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer