Dette holder myggen unna

Disse midlene vil beskytte deg i årets myggsesong.

MYGGTRIKS: Plages du av myggen? Da kan dette geniale trikset hjelpe deg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

Nå er sommeren godt i gang, og med den kommer også årets myggsesong.

Det er mange ulike midler å velge i, og man kan kjøpe alt fra myggspray til lydmaskiner. Men hvilke er de mest effektive?

Mange muligheter

Leder av Seksjon for skadedyrkontroll hos FHI, Mari Steinert, forteller til Dinside at det lureste er å dekke seg til for myggen.

- Jeg anbefaler å dekke seg til, så myggen ikke slipper til, men hvis man vil beskytte områder som ikke lar seg dekke til kan man bruke myggmidler.

Det er mange ulike midler å velge i, med varierende effekt.

ULIKE MYGGMIDLER: Leder av Seksjon for skadedyrkontroll på FHI, Mari Steinert. Foto: Håkon Sparre/NMBU
ULIKE MYGGMIDLER: Leder av Seksjon for skadedyrkontroll på FHI, Mari Steinert. Foto: Håkon Sparre/NMBU Vis mer

- Myggskjerf eller myggarmbånd har noen av de samme myggavstøtende stoffene som i myggmidler til huden, men de virker mer lokalt og beskytter ikke nødvendigvis like godt, forklarer Steinert, og fortsetter.

- Det ser ut som myggmaskinen som skiller ut gass virker, men det er ikke bra for oss å puste inn gassen. Lydmaskiner derimot har ingen påvist effekt.

Myggfeller som tiltrekker seg mygg ved hjelp av CO2 kan være effektivt i områder med mye mygg. Fellen tiltrekker seg som regel mygg i en viss radius.

- Det holder ikke myggen unna, men det fanger den.

Hva bør man velge?

Det er mange muligheter for å beskytte seg mot mygg. Steinert forteller at man bør velge produkt etter hva man gjør.

- Hvis man for eksempel skal sitte ute på verandaen på kvelden er det flere som tyr til myggjagere som myggspiral eller gassmaskin, enn å smøre seg inn.

- Samtidig er midlene som smøres rett på huden ved hjelp av spray, lotion eller roll-on de mest effektive, fordi de legger et beskyttelseslag direkte på huden.

- Det anbefales å gå for virkestoffer som DEET, Icaridin, Citridiol (sitron eukalyptusolje) og IR3535, som har dokumentert god effekt mot mygg, forklarer Steinert.

Noen midler bør unngås

Myggmidler med virkestoffer som eteriske oljer, dietyltoluamid (DEET) pyretriner eller pyretroider, kan føre til forgiftning og være irriterende for øyne og slimhinner.

- Man bør ikke velge midler med for høy konsentrasjon av virkestoffeter om man ikke behøver det, og man bør vaske av stoffet når man ikke trenger det lenger, påpeker Steinert.

Råd mot myggen

Utenom ulike myggmaskiner og avstøtende stoffer og midler, har Steinert noen råd for hvordan man best beskytter seg for mygg:

  • Klær som er litt tykke, gjør det vanskeligere for myggen å stikke gjennom.
  • Myggen søker oftest mot mørke klær, så det å gå i lyse klær kan hjelpe.
  • Myggnett er til stor hjelp, de kan du ha over hodet, over sengen, på tur eller på verandaen.
  • Bålrøyk er et gammelt triks for å holde myggen unna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer