Ingredienser i hudkrem

Dette inneholder kremen du smører i ansiktet

Og denne effekten har ingrediensene på huden din.

TRIETHANOLAMINE?: Aqua, som er første ingrediens i Spenol, er grei nok å forstå. De andre er det trolig verre med. Foto: Eilin Lindvoll.
TRIETHANOLAMINE?: Aqua, som er første ingrediens i Spenol, er grei nok å forstå. De andre er det trolig verre med. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Når du handler mat og drikke, er du gjerne opptatt av å sjekke hvilke ingredienser den er laget av, samt næringsinnholdet, som sier noe om hvilken effekt matvaren vil ha på kroppen når du spiser den.

Du bør også undersøke hva kremene du smører deg med inneholder, da mange av disse trekker inn i kroppen og kan påvirke den. En solkremtest Forbrukerrådet gjennomførte i fjor sommer, viser blant annet at svært mange kremer var allergifremkallende, miljøbelastende og hormonforstyrrende.

Men, så er det jo lettere for folk flest å forstå hva vann, sukker, mel og melk betyr enn paraffinum, cera alba og methylparaben, som er noen av ingrediensene i en veldig vanlig hudkrem.

Derfor gir Dinside deg oversikt over betydningen av noen ingredienser i hudkremer og hvilken effekt disse har for huden og kroppen din.

Krem-database kan gi deg svar

La oss ta Spenol som et eksempel, «Norges mest brukte hudkrem», ifølge tuben. Denne kremen kan du kjøpe for rundt 20 kroner i de flere dagligvarebutikker, på bensinstasjonen og apoteket.

I sin tid ble Spenol utviklet for at bøndene skulle smøre den på kuspenene, gjerne om sommeren, for å unngå at de ble tørre og såre. Kremen er uparfymert og skal gi mye fuktighet.

Her er ei liste over ingrediensene i Spenol: aqua, paraffinum liquidum, propylene glycol, stearic acid, palmitic acid, cetyl alcohol, triethanolamine, glyceryl stearate, cera alba, methylparaben, propylparaben.

I likhet med ingredienslisten på mat og drikke, står det ikke nøyaktige mengder av hver ingrediens, men de er rangert fra høyest til lavest innhold.

For å finne ut hva hudkrem-ingrediensene betyr, kan du bruke EUs CosIng-database. Her kan du få opp hva ingrediensene betyr, og under «functions»-fanen får du vite nettopp hvilken funksjon ingrediensen har.

- Bivoks er beste ingrediens

Databasen og Hanne Westgaard, daglig leder i Beauty Products, totalleverandør til det norske hudpleiemarkedet, gir følgende beskrivelse av innholdet i Spenol:

INGREDIENSFORKLARINGVIRKNING
AquaVannLøsemiddel. Kan virke uttørrende på huden, i motsetning til hva du skulle tro.
Paraffinum liquidumHvit mineraloljeLøsemiddel, antistatisk, mykgjørende og beskyttende
Propylene glycolFyllstoffLøsemiddel, fuktighetsbevarende og hudkontrollerende
Stearic acidStearinsyre (fett- og fyllstoff)Rensende, emulgerende, stabiliserende og skjermende
Palmitic acidOrganisk fettsyreMykgjørende og emulgerende
Cetyl alcoholAlkoholBrukes ofte til å blande de andre ingrediensene. Er ellers blant annet mykgjørende, emulgerende og beskyttende
TriethanolamineAlkoholBrukes til å mikse vann- og oljebaserte ingredienser. Er også beskyttende og danner en slags buffer på huden
Glyceryl stearateSmøremiddel fra vegatabilsk oljeEmulgerende
Cera albaBivoksEmulgerende, mykgjørende, beskyttende og beroligende for huden. Gir også naturlig duft
MethylparabenParabenAnti-soppdannende og konserverende
PropylparabenParabenKonserverende

Westgaard mener at det trolig er Cera alba som er den beste ingrediensen i Spenol, men siden den er langt ned på listen, er det nok lite av denne i kremen.

Her er en kort beskrivelse av to gjengangere i skjemaet over:

  • Emulsjon er en blanding av to væsker som egentlig ikke er blandbare, ifølge Store Norske Leksikon. For eksempel å blande vann og olje, som er vanlig i hudkrem. De emulgerende ingrediensene i kremen hjelper i denne prosessen.
  • Parabener er kjemiske stoffer som brukes for å hindre skadelig bakterie- og soppvekst i kosmetikk, mat og legemidler, skriver Mattilsynet. På grunn av mistanke om mulig hormonforstyrrende effekt i forsøksdyr, har stoffene gjentatte ganger blitt utredet av EUs vitenskapskomité.

Se etter mineralolje

Så, hvilke ingredienser bør du styre unna når du velger hudkrem?

- Mineralolje legger seg utenpå huden og smører den, men gjør også huden avhengig av den, sier Westgaard.

Hun forklarer at mineralolje ofte lages av bensin- og motorolje-rester, og er et billig fyllstoff. Det finnes mange fyllstoff med ingen eller dårlig virkning, som kan føre til tette porer og urenheter i huden.

En tommelfingerregel er at vann bør være ingrediens nummer én i kremen, og blant de ti første ingrediensene bør det ikke være mineralolje eller fyllstoff, mener Westgaard.

Strengt regulert

Berit Brunstad Granum, seniorforsker i toksikologi og risiko ved Folkehelseinstituttet, understreker at ingrediensene som brukes i kosmetiske produkter på det europeiske markedet, altså i EU- og EØS-land, er strengt regulert.

- Likevel kan det alltids være noen som opplever bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, sier Granum.

Derfor anbefaler seniorforskeren deg om å oppsøke lege dersom du får hudreaksjoner, for å finne ut hvilke stoffer du reagerer på.

Dette kan, imidlertid, være utfordrende å finne ut av, siden andre produkter enn kosmetiske produkter kan inneholde de samme stoffene, ifølge Granum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer