Coronapasset:

Dette kan coronapasset brukes til

Rulles ut denne uken og kan brukes fra og med fredag.

CORONAPASSET: Slik ser coronapasset ut. Illustrasjon: Helsenorge.no
CORONAPASSET: Slik ser coronapasset ut. Illustrasjon: Helsenorge.no Vis mer
Publisert

Coronapasset er på vei ut til befolkningen, og fredag 11. juni skal alt være klart. Det mye omtalte coronapasset ligger allerede nå på helsenorge.no, og her finner du QR-koden som skal brukes.

Foreløpig kan coronapasset brukes for å slippe hotellkarantene dersom du kommer fra utlandet. Det kan også brukes på ulike arrangementer innenlands, ifølge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Kan brukes på arrangementer

Foreløpig har stortinget vedtatt at det kan benyttes adgangstester og coronasertifikat på fotballkamper og øvrige idrettsarrangementer. Det åpner opp for 5000 tilskuere fra når det åpnes for trinn 3, som foreløpig er antatt å skje 17. juni.

Generelt vil trinn 3 også etter alt å dømme åpne for flere deltakere nettopp ved bruk av coronapasset:

I regjeringens gjenåpningsplan skriver de at den foreløpige planen er at det ved offentlige arrangementer innendørs vil bli tillatt 50 prosent kapasitet opp til maks 1000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, og 50 prosent kapasitet opp til maks 2500 personer delt i kohorter på inntil 500 hvis alle i publikum sitter i faste tilviste plasser, dersom det blir anledning til å benytte adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs dersom det blir anledning til å benytte adgangstest og coronasertifikat, vil man i såfall tillate 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, og 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer delt i kohorter på inntil 500 hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser, skriver regjeringen på sine nettsider.

Tar nye vurderinger

Regjeringen kommer til å ta nye vurderinger på hva coronapasset skal brukes til.

Også fra fredag må folk med grønt koronasertifikat i karantene etter innreise til Norge fra utlandet, opplyser Helsedepartementet. De kan derimot teste seg ut av innreisekarantene ved negativ PCR-test tidligst etter tre døgn.

Dersom du ønsker å ta coronapasset til utlandet, er det også viktig å huske på at UDs reiseråd om å unngå unødvendige reiser til utlandet, gjelder fram til 1. juli i denne omgang. En felles europeisk løsning for coronasertifikat vil trolig være klar i begynnelsen av juli, skriver NTB.

Sjekk passet

Alle kan gå inn på helsenorge.no og sjekke sitt eget coronapass. Dersom du ser feil, er det viktig å melde fra.

Alle som går inn på coronasertifikatet på Helsenorge vil fra i dag se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider.

Fullvaksinerte og beskyttede, det vil si folk som har hatt corona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden, får grønt, mens uvaksinerte får rødt

Det er denne versjonen av coronasertifikatet som vil kunne tas i bruk for verifikasjon til det regjeringen beslutter det skal brukes til fra fredag 11. juni 2021, ifølge Helsedirektoratet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer