Myggsommer:

Dette kan gi en ekstra intens myggsommer

Store snømengder i fjellet og vårflom kan bidra til en intens myggsommer, ifølge biolog. Og i noen områder kan det bli ekstra plagsomt.

IRRITERENDE: Undrer du noen gang på hvorfor myggen er så interessert i akkurat deg? Det kan det være flere grunner til. Video: Faktisk.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med årets fine juni-måned er det samtidig mange som stusser over hvor mye mygg det har vært - selv i hovedstaden. Tidligere i juni spådde den svenske myggforskeren at dette kan bli den verste myggsommeren i manns minne for svenskenes del, ifølge SVT - og etter alt å dømme vil det bli ganske ille i Norge også.

I noen områder må du regne med å være ekstra utsatt.

Snøsmelting og flom gir myggproduksjon

- Store snømengder gir gode muligheter for ekstra store myggmengder. De fleste myggene på fjellet er såkalte snøsmeltingsmygg og klekker i dammer etterlatt fra snøsmeltingen, forteller biolog og overingeniør Sondre Dahle i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Dinside.

Han forteller videre at også vårflommen, som avhenger av snøsmeltingen, er veldig viktig for å bestemme myggmengden langs de store elvene her til lands.

- Dermed tror jeg mange steder i landet i år vil ha mere mygg enn normalt og varmen de siste få uken har gjort at veldig mye har klekket på kort tid slik at det oppleves ekstra intenst, sier Dahle.

Også den svenske myggforskeren trekker frem høy vannstand på svensk side som en årsak til veldig stor produksjon av både skogsmygg og flommygg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.