Myggsommer:

Dette kan gi en ekstra intens myggsommer

Store snømengder i fjellet og vårflom kan bidra til en intens myggsommer, ifølge biolog. Og i noen områder kan det bli ekstra plagsomt.

IRRITERENDE: Undrer du noen gang på hvorfor myggen er så interessert i akkurat deg? Det kan det være flere grunner til. Video: Faktisk.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med årets fine juni-måned er det samtidig mange som stusser over hvor mye mygg det har vært - selv i hovedstaden. Tidligere i juni spådde den svenske myggforskeren at dette kan bli den verste myggsommeren i manns minne for svenskenes del, ifølge SVT - og etter alt å dømme vil det bli ganske ille i Norge også.

I noen områder må du regne med å være ekstra utsatt.

Snøsmelting og flom gir myggproduksjon

- Store snømengder gir gode muligheter for ekstra store myggmengder. De fleste myggene på fjellet er såkalte snøsmeltingsmygg og klekker i dammer etterlatt fra snøsmeltingen, forteller biolog og overingeniør Sondre Dahle i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Dinside.

Han forteller videre at også vårflommen, som avhenger av snøsmeltingen, er veldig viktig for å bestemme myggmengden langs de store elvene her til lands.

- Dermed tror jeg mange steder i landet i år vil ha mere mygg enn normalt og varmen de siste få uken har gjort at veldig mye har klekket på kort tid slik at det oppleves ekstra intenst, sier Dahle.

Også den svenske myggforskeren trekker frem høy vannstand på svensk side som en årsak til veldig stor produksjon av både skogsmygg og flommygg.

Her blir det verst

Dahle forteller at de typiske myggområdene har mange små dammer som fylles med vann på våren. Dermed er mange steder i Finnmark ideelle områder som opplever store myggmengder.

- Ellers kan det bli svært mye mygg i deltaområder ved de store elvene våre, fortsetter han, og nevner eksempelvis Ringebu og området rundt Nordre Øyern og Lillestrøm.

- Myggen som lever i slike deltaområder er av arter som oppleves som ekstra pågående, de kan være aktive i solskinn og de kan fly mange kilometer fra klekkeområdene og ende opp i boligfelt og byområder, forteller Dahle.

Og det kan være nettopp disse artene som har havnet helt inn i sentrum av hovedstaden.

- Vi vet ikke hvilken type mygg det er snakk om, men mottar gjerne prøver fra publikum for å finne ut mer om dette, sier Dahle, og oppfordrer om å samle inn og sende dem mygg.

Klimaendringer kan gi mer mygg

I verste fall må vi regne med større forekomster av mygg i årene fremover - som ett av flere resultater av klimaendringene.

Den svenske forskeren Anders Lindström tror flere steder som tidligere ikke har vært plaget av mygg, vil bli det i årene fremover, skriver SVT.

Også seniorforsker ved Cicero, Bob Van Oort, sier til NRK at han tror klimaendringene kan føre til at det blir mer mygg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer