Årets varmeste dag:

Dette kan ta liv i sommervarmen

Barnet kan i verste fall få hjertestans, advarer lege.

TILDEKKET VOGN: Varmen i bak teppet kan gi babyen heteslag, advarer leger. Foto: NTB Scanpix
TILDEKKET VOGN: Varmen i bak teppet kan gi babyen heteslag, advarer leger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har det vært skikkelig godt sommervær i store deler i landet, med temperaturer på over 30 grader i alle landsdeler. Og i dag, fredag 26. juli 2019, ser temperaturen ut til å toppe seg mange steder. Faktisk er det en reell sjanse for at varmerekorden på 35,6 grader (Nesbyen 1970) kan utfordres i løpet av helgen, og Trøndelag ligger i så fall best an, ifølge statsmeteorolog Bente Wahl.

Dette byr på utfordringer både for dyr og mennesker, og politiet oppfordrer blant annet bilister om la være å etterlate dyr og barn i kokhete biler.

I tillegg oppfordres vi til å sette ut vann til ville dyr og fugler.

Samtidig er det noe mye mer dagligdags som kan føre til fatale konsekvenser for de minste, nemlig å tildekke barnevogner i det varme været.

Dødsfelle

Flere foreldre dekker til vognen når de er utendørs, blant annet for å gi barna skygge og for å unngå insektsplager. Men dette kan føre til alvorlige konsekvenser.

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) skriver på sine sider at å dekke helt til barnevogna med tepper vil føre til at det kan bli for varmt og tett i vogna, og faren for overoppheting er da til stede.

Overoppheting er en av de viktigste risikofaktorene for krybbedød, bekrefter Trine Giving Kalstad, som er fagsjef i Landsforeningen Uventet Barnedød.

– Det er kjempeviktig at barnet har det luftig og godt til tross for varmen. Når man har et teppe foran kan det lett bli for varmt og klamt, og da kan det bli vanskelig for barnet å puste. Det som er farlig er opphopning av CO2, sa Kalstad til familieklubben.no i forbindelse med varmebølgen i fjor sommer.

Symptomer på heteslag hos barn:

 • Barnet viser tegn til utmattelse.
 • Kvalme og oppkast.
 • Barnet kan bli irritabelt, likegyldig eller desorientert.
 • Huden er rød og varm, men ved sjokkutvikling blir den kald og klam.
 • Kroppstemperaturen er over 38.5 grader, og ofte er den opp mot 41 grader.
 • I ekstreme tilfeller - bevisstløshet

  Kilde: nettdoktor.no

Temperaturen stiger raskt

Faren for heteslag er størst på varme sommerdager med høy luftfuktighet, skriver helsenorge.no, som anbefaler at man aldri skal sette barnevognen i solen.

Leder for Jordmorforbundet i Norsk Sykepleierforbund, Hanne Charlotte Schjelderup, har tidligere sagt til Aftenposten at vognen blir varm fortere enn man tror.

HETESLAG: Små barn kan i verste fall få hjertestans, sier overlege ved barneavdelingen på Haukeland sykehus, Hallvard Reigstad. Foto: Haukeland sykehus
HETESLAG: Små barn kan i verste fall få hjertestans, sier overlege ved barneavdelingen på Haukeland sykehus, Hallvard Reigstad. Foto: Haukeland sykehus Vis mer

– Det kan være vanskelig for foreldre å vurdere hvor varm barnet er, men vi vet at på bare ti minutter stiger temperaturen i tildekket vogn fra 20 til 30 grader.

Små barn har ikke så gode evner til å regulere sin egen kroppstemperatur, sa Hallvard Reigstad, seksjonsoverlege ved barneavdelingen på Haukeland sykehus, til Dinside i fjor sommer.

- 41 til 42 grader er maks av hva en menneskekropp tåler. Etter dette vil ikke hjertet klare å kompensere for varmen lenger, og man kan rett og slett få hjertestans. Et liten barnekropp vil nå denne temperaturen mye tidligere enn en voksen.

I tillegg vil barnet kunne bli dehydrert i varmen, og fordi barn har små kropper kan selv et lite væsketap gi barnet store plager.

Begrense skade ved heteslag hos barn:

 • Avkjøl barnet ved å flytte det til et kjølig og skyggefullt sted.
 • Kle av barnet og legg det i stabilt sideleie.
 • Rask avkjøling kan oppnås ved å legge kalde våte omslag rundt barnet.
 • Mål temperaturen med jevne mellomrom får å se om temperaturen synker.
 • Dersom det er mistanke om heteslag bør lege alltid konsulteres fordi tilstanden kan bli alvorlig.
 • Det haster særlig dersom barnet er forvirret eller bevisstløst, eller når kroppstemperaturen er mer enn 40 grader

  Kilde: nettdoktor.no

Dersom man velger å ha et teppe eller lignende foran kalesjen mens barnet sover i vogna, så anbefales det at man lar det være gode/store åpninger slik at det kommer til frisk luft, skriver LUB.

Skjeldrup i Jordmorforbundet anbefaler på sin side å droppe teppet.

– Bruk aldri teppe over vognen. Mange undervurderer nok hvor farlig det er, sier hun.

Og selv om de fleste bruker teppe for å skjerme barnet for sollys og lyder, mener Schjelderup at en mørk og tynn myggnetting gjør samme nytten – uten å utsette barnet for fare.

– Åpne luftelukene og snu vognen slik at barnet ikke får sol på seg. Vognen kan trilles begge veier. Det er ikke farlig for barnet å få vind og bris på seg. Alle trenger luft – også de minste.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 26.7.2019

Redusér faren for krybbedød:

 • Barnevognåpningen skal ikke dekkes til med helsetepper eller lignende.
 • Pass på at barnets ansikt ikke tildekkes av sengetøy, kosekluter eller lignende.
 • Kle av barnet når dere kommer inn i et varmt rom (også om barnet sover).
 • Pass på at det ikke blir for varmt eller klamt i vognen.
 • Det aller viktigste når man lar små barn ligge ute i vognen – eller man går lange turer – er imidlertid å ha vognen under oppsyn og ta jevnlige sjekker. Kjenn om temperaturen er passe og om barnet har det fint.

  Kilde: Spedbarnsboken/Foreningen uventet barnedød

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer