Mat og drikke i familieparkene

Dette koster maten

Vi har sjekket flere av de store familieparkene i Norge.

MAT OG DRIKKE: Det er ingen hemmelighet at det kan koste en liten slant når du reiser på familie- og fornøyelsesparker. Her er prisoversikten på mat, drikke og underholdning for å gjøre det litt enklere for deg. Foto: Kirsti Østvang
MAT OG DRIKKE: Det er ingen hemmelighet at det kan koste en liten slant når du reiser på familie- og fornøyelsesparker. Her er prisoversikten på mat, drikke og underholdning for å gjøre det litt enklere for deg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familieparkbesøk er sjelden billig. Inngangsbilletter alene kan være kostbare, og i tillegg kommer utgifter til overnatting, mat, drikke og barnas ønsker om suvenirer.

I år er det trolig enda flere enn før som teller på knappene på om de skal ta seg råd til den årlige turen til favorittparken sin.

DinSide har tidligere laget en oversikt over de ulike inngangsprisene der du kan kalkulere deg fram til hvor mye inngangsbilletten og parkeringen vil koste for deg og hele familien.

Vi har i år som i fjor snakket med familie- og aktivitetsparker rundt om i landet for å gi DinSides lesere en god oversikt over utvalget mat og drikke.

De fleste parkene har økt de fleste prisene. Det er ikke snakk om enorme summer - alt fra et par kroner til opp mot 20 og 30 kroner.

Hunderfossen Eventyrpark

Hunderfossen Eventyrpark ligger 15 minutter utenfor Lillehammer og baserer attraksjonene sine på eventyrlige fortellinger som for eksempel Asbjørnsen & Moes eventyrverden og Ivo Caprinos eventyrgrotte. Parken har over 60 attraksjoner for alle aldersgrupper.

IKONISK TROLL: Trollet er et landemerke i Hunderfossen og kan skimtes når man kjører forbi parken på E6. Foto: Paul Kleiven / NTB
IKONISK TROLL: Trollet er et landemerke i Hunderfossen og kan skimtes når man kjører forbi parken på E6. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer

- Hunderfossen Eventyrpark har et bredt utvalg av mat med stor variasjon i menyene. Vi har åtte store og små spisesteder i parken samt flere plasser hvor det selges drikke og andre småting. Vi kan dekke de fleste behov for et måltid enten det er frokost, tidlig og sen lunsj eller middag, sier Kenneth Nordahl-Pedersen, markedssjef i Hunderfossen Eventyrpark.

Han forteller at menyene er tilpasset for både store og små.

- Målgruppen til parken er familie med barn fra cirka 3-12 år og vi tilpasser menyen ut i fra det. For spedbarn og mindre barn tilbyr vi gratis barnemat.

Hunderfossens priser for 2023 (fjorårspriser i parantes):

 • Pølse: 45 kroner (42 kroner)
 • Pizza: Italiensk pizza fra 181 kroner (173 kroner) og amerikansk pizza fra 277 kroner (269 kroner)
 • Pommes Frites: 40 kroner (lik pris)
 • Burger: 121 kroner (opp fra 113 kroner) med surdeigsbrød
 • Is/softis: 44 kroner (42 kroner)
 • Brus: 40 kroner for 0,4 liter, og 44 kroner + pant for 0,5 liter (lik pris)
 • Kaffe: 31/32 kroner (30 kroner)
 • Toast: 52 kroner inkludert potetgull (lik pris)

Hvordan er tilbudet for dem som ikke spiser alt?

- Du vil også kunne finne både allergivennlig eller andre typer spesialmat på flere av våre spisesteder. Vi tilbyr også vegansk is. I Hunderfossen-appen vil du finne fullstendige menyer med priser og allergener.

Billett til et show/forestilling? Dette er inkludert i prisen.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Ja, her kan gjesten ta med egen grillmat og grille på parkens griller. Det er lagt opp til eget «piknik»-område på en stor gressplen og gjesten kan for øvrig selvsagt ta med og nyte egen medbrakt mat. Noe vi føler det legges godt til rette for. Undersøkelser viser også at mange er fornøyd med hvordan vi løser det.

Dyreparken i Kristiansand

DYREPARKEN: I Dyreparken kan du ta turen til Kardemomme by. Foto: Kirsti Østvang
DYREPARKEN: I Dyreparken kan du ta turen til Kardemomme by. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I Dyreparken som ligger 12 kilometer øst for Kristiansand kan du gjøre alt fra å se på de fine dyrene, være dyrepasser for en dag, dra til Hakkebakkeskogen, besøke Afrikaområdet til å besøke Kardemomme by og dra på Kaptein Sabeltann-show. I år har de over 30 ulike spisesteder fordelt på både Dyreparken og Badelandet.

- Vi tilbyr stort sett det samme som i fjor, men med noen nyheter og endringer. Nytt for i år er blant annet en frukt- og smoothiebod, sveler på menyen og en ny isbar, forteller marked- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Dyreparkens priser for 2023 (fjorårspriser i parantes):

 • Pølse: 45 kroner (39 kroner) med valgfri lompe eller brød. De tilbyr også meny med to pølser inkludert drikke til 119 kroner (99 kroner). Dette får du kjøpe i Kardemomme by og i Pølseboden ved Drivhuset.
 • Pizza: De har to ulike pizzarestauranter. Groines Vertshus. Her får du amerikansk familiepizza fra 229 kroner (219 kroner) og Kongens Bord Piratpizzeria. Her får du italiensk porsjonspizza fra 129 kroner (125 kroner).
 • Pommes Frites: 49 kroner (lik pris). Dette får du kjøpt flere steder.
 • Burger: fra 95 kroner (89 kroner) for ordinær hamburger, vegetarburger 95 kroner (96 kroner) og kyllingburger fra 119 kroner (109 kroner) hos Lars på Brygga.
 • Softis: 49 kroner (lik pris) inkludert valgfri strøssel. Selges flere steder.
 • Brus: 45 kroner (42 kroner). Selges flere steder.
 • Kaffe: 35 kroner (lik pris). Påfyll av kaffe koster kun 15 kroner ved visning av kvittering. Selges flere steder.

Hvordan er tilbudet for dem som ikke spiser alt?

- Hos oss kan også allergikere og gjester med ønsker om spesialmat hygge seg med retter uten laktose, melk eller gluten. Vi tilbyr også vegetar-, vegan og økologiske retter. Denne oversikten finner du på vår nettside, forteller Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Menyer og allergeneroversikt finner du kun i Dyreparkens app. Deres hoteller har egne menyer og alternativer for spesialmat.

Dyreparken har også flere forestillinger til glede for de besøkende.

Billett til et show/forestilling? Alle opptrinn i Dyreparken på dagtid er inkludert i inngangsbilletten. De har to ulike kveldsforestillinger som krever egen billett:

 • Sirkus Jesper (kl. 17.30 eller kl. 19.30, spilles tirsdager - søndager i perioden 17. juni - 13. august) Fra 229 kroner (199 kroner)
 • Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet (kl. 23.00, spilles mandager - lørdager i perioden 6. juli - 2. august) Fra 299 kroner

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Man kan gjerne ta med seg medbrakt mat og drikke i parkene våre. Vi har flere flotte områder med benker og bord hvor man kan nyte medbrakt. I tillegg har vi gratis barnemat (og bleier) med tilgang til mikroovn i hele destinasjonen. Når det gjelder grilling, er det dessverre ikke mulig av hensyn til brannfare og sikkerhet.

Schjøtt forteller litt om det øvrige utvalget:

- I Parken finnes det et eget vegetarisk spisested, Drivhuset. I et av våre utsalgssteder har vi erstattet okseburger med kyllingburger som et bærekraftig tiltak, og i år introduserer vi okseburger med 20 prosent grønnsaker. Alle våre kjøttprodukter kjøpes fra vår lokale slakter, Jens Eide. Ekorn Jensens bakeri er gullsertifisert av Debio. Det betyr at over 90 prosent av det vi serverer her er økologisk.

Foldvik Familiepark

FOLDVIK FAMILIEPARK: Her kan barna møte maskoten Foffa. Foto: Foldvik Familiepark/Arve Kern
FOLDVIK FAMILIEPARK: Her kan barna møte maskoten Foffa. Foto: Foldvik Familiepark/Arve Kern Vis mer

Foldvik Familiepark ligger i Stavern, langt fra storbyens stress og mas. Her kan man klappe dyrene, se på show, bade i plaskedammen, kjøre traktor, hoppe i høyet og mye, mye mer.

- Dessverre har vi også sett oss nødt til å sette opp prisen noe, som alt annet i det siste. Vi har prøvd å øke så lite som mulig på mat, is og så videre. På inngangsbilletten har vi valgt å ikke øke prisen, annet enn vanlig indeksregulering, med ti kroner. Vi synes det er veldig trist at de økte prisene spesielt går ut over barnefamilier, forteller daglig leder Helene M. Foldvik.

- Vi har inngått et samarbeid med Bare Bra Barnemat og selger deres vegetar minipizza, spireboller, sjokokjeks og skjokonøtt. I tillegg har vi tatt inn en helt ny drikk til barna som er eplebobler med eller uten kanel.

Foldviks priser for 2023 (fjorårspriser i parantes):

 • Pølse: 45 kroner (40 kroner), men en pølsemeny med pommes frites og Foffabrus/Skramlebrus koster 110 kroner (80 kroner)
 • Pizza: 220 kroner (225 kroner)
 • Pommes Frites: 50 kroner (45 kroner)
 • Potetstappe: 50 kroner (45 kroner)
 • Burger: 115 kroner (95 kroner), meny med pommes frites koster 150 kroner (125 kroner)
 • Store is/softis: 40 kroner (35 kroner) uten strø, 45 kroner (40 kroner) med strø
 • Brus: 40 kroner (38 kroner)
 • Kaffe: 20 kroner (15 kroner)
 • Toast: 50 kroner (45 kroner)

Hvordan er tilbudet for dem som ikke spiser alt?

- Vi synes selv i har et godt utvalg til de med matintoleranse, spesielt med tanke på at utvalget i utgangspunktet ikke er så mye. Se menyen her. Vi har gjort menyen enda tydeligere slik at det skal bli enkelt for de med matintoleranse å se med en gang hva de kan bestille. Vi har også begynt å selge vegan kuleis.

Billett til et show/forestilling? Hos Foldvik Familiepark er alle aktiviteter inkludert i parkbilletten. Dette inkluderer også Plaskedammen, teaterforestilling og billett til Foffas edelstensgruve.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Det er selvfølgelig tillatt. Vi har fem grillstasjoner med mange gassgriller som står til fri disposisjon for våre gjester. Skal vi leve opp til mottoet om at vi er «stedet der gode minner skapes» er dette en selvfølge for oss at vi tilbyr. Også parkering og lån av transporttralle er inkludert i prisen. Rundt omkring i parken har vi også vannstasjoner slik at gjestene kan fylle på kaldt vann på flaskene sine, forteller Foldvik.

Tusenfryd

Fornøyelsesparken Tusenfryd ligger 20 kilometer sør for Oslo Ved Vinterbro i Ås kommune. Dette er en av Norges største med rundt 34 attraksjoner for store og små, inkludert berg-og-dal-baner og vannattraksjoner.

TUSENFRYD: Fornøyelsesparken Tusenfryd har noe for hele familien, deriblant attraksjonen SuperSplash. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TUSENFRYD: Fornøyelsesparken Tusenfryd har noe for hele familien, deriblant attraksjonen SuperSplash. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Årets nyhet er utsalgsstedet «Arme riddere», et burgersted på toppen av parken ved vår nye attraksjon - Storm, forteller administrerende direktør Bjørn Solli i Tusenfryd.

- Ellers er det enkeltretter som er byttet ut på noen steder som for eksempel noen nye påsmurt varianter, salater og wraps, sier han.

- Vi har gått vekk fra buffeter og serverer nå enkeltretter på disse stedene så folk selv kan bestemme hva og hvor mye de vil kjøpe.

Tusenfryds priser for 2023 (fjorårspriser i parantes):

 • Pølse: 46 kroner (42 kroner) for wiener eller 52 kroner (48 kroner) for grillpølse med brød eller lompe
 • Pizza: Fra 150 kroner (149 kroner) for italiensk håndlaget, fra 221 kroner (201 kroner) for liten amerikansk pizza eller fra 299 kroner (269) kroner for stor amerikansk pizza
 • Pommes Frites: 46 kroner (42 kroner)
 • Burger: Fra 159 kroner (153 kroner) for 160 gram
 • Is/softis: 44 kroner (40 kroner), kun én størrelse. Kuleis koster 34 kroner (29 kroner) for én kule og 56 kroner (48 kroner) for to kuler.
 • Brus: 38 kroner (36 kroner) for 0,4 liter og 41 kroner (39 kroner) for 0,5 liter
 • Kaffe: 36 kroner (32 kroner)
 • Toast: Utgått (tidligere pris 39 kroner)

Er det et tilbud for dem som ikke spiser alt?

- Vi har glutenfri burger og pizza, rundstykke for påsmurt, vanligste pølsene er glutenfrie og melkefrie. Vi tilbereder pommes frites i frityrer som kun brukes til dette slik at den holdes glutenfri, glutenfrie pølsebrød på Pølserasten. På et av stedene som selger pizza er det mulig å få med Gryr plantebasert revet til pizza. Ellers er det mulig å gjøre tilpasninger på flere retter for å fjerne den aktuelle intoleransen.

Billett til et show/forestilling?

I fjor kom Vennebyen kom på besøk. Dette var inkludert i vanlig inngangsbillett og kostet ikke noe ekstra. Om Tusenfryd har noe lignende i år, er uvisst.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Ja, men ikke inn på restaurantene. Det er soner rundt i parken hvor man finner bord og benker, eller fine gressplener som egner som for piknik.

Bø Sommarland

BADEMORO: I Bø Sommarland er det vannglede for store og små. Foto: Iver A. Kronstad
BADEMORO: I Bø Sommarland er det vannglede for store og små. Foto: Iver A. Kronstad Vis mer

Bø Sommarland ligger i Bø i Telemark og er en av Norges største turistattraksjoner. Her kan man bade, prøve magasuget, jettegryta, sommarlandelva og flowrider inkludert store vannsklier og hygge på lekeplassene.

- Har dere gjort noen endringer i serveringstilbudet fra i fjor?

- Ja, vi gjør kontinuerlig endringer ut ifra gjestetilbakemeldinger og kjøpemønster. «Klassikerne» er nok nettopp det de er, men blant endringene kan nevnes at vi har forbedret salattilbudet, tilsatt blant annet både wraps, panini og longbread med ulike fyll, sier René Langeveld Sas, som er administrerende direktør i Bø Sommarland, til DinSide.

Sommarlands priser for 2023 (fjorårspriser i parantes):

 • Pølse: 30 kroner (29 kroner)
 • Pizza: 370 kroner (369 kroner) for hel pizza inkludert tre drikke, eller 249 kroner uten drikke og 89 kroner for ett stykke og drikke.
 • Pommes Frites: 39 kroner (29 kroner) for liten og 49 kroner (39 kroner) for stor
 • Burger: 99 kroner (89 kroner) for 100 gram
 • Is/softis: fra 40 kroner (35 kroner)
 • Brus: fra 37 kroner (samme)
 • Kaffe: fra 32 kroner (samme)
 • Toast: fra 39 kroner (samme)

Er det et tilbud for dem som ikke spiser alt?

- Hos oss kan du få både glutenfri pizza, pølse, burger og nachos. Kuleis i sorbet som er laktosefri, samt en pinne-is som er vegansk. Vi har også vegetar-alternativer samt noen alternativer som er veganske, sier René Langeveld Sas.

Billett til et show/forestilling?

Dette er inkludert i inngangsbilletten.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Ja, det er fullt lov å ha med medbrakt! Men vi har forbud mot grilling, grunnet skogbrannfare og forbud mot alkohol. I alle parkens områder er det drikkevannskraner der gjestene kan fylle vannflaske gratis, sier den administrerende direktøren.

Kongeparken

KONGEPARKEN: I brannstasjonen kan barn lære hva de skal gjøre når brannalarmen eller røykvarsleren går. Foto: Marie von Krogh / NTB
KONGEPARKEN: I brannstasjonen kan barn lære hva de skal gjøre når brannalarmen eller røykvarsleren går. Foto: Marie von Krogh / NTB Vis mer

Kongeparken ligger i Ålgård, 29 kilometer fra Stavanger. Her kan du oppleve den magiske sjokoladefabrikken hvor barna lager ekte Freia melkesjokolade. De har også Norges lengste bobbane, brumleband, Norges største karusell - Humla og Norges høyeste karusell - Luftskipet og Stupet, ifølge Visit Norway.

 • Pølse: 45 kroner
 • Pizza: 229 kroner i Brumles Pizzeria
 • Pommes Frites: 45 kroner, men dirty fries (med topping som ost med mer) koster 79 kroner.
 • Burger: 45 kroner på JærgårdenIs/softis: Her selges det småis fra Hennig-Olsen, det er 45 kroner for softis.
 • Brus: 42 kroner for en brusflaske eller Brumlekoppen som gir gratis påfyll av brus i hele parken for 149 kroner.
 • Kaffe: 45 kroner eller refill-kopp til 109 kroner for gratis refill i hele parken.

- Også har vi en helt ny nyhet i parken for i år som er Islabben som presenteres i samarbeid med Hennig-Olsen. Her får du kjøpt is på cm med mengderabatt, her er fra prisen 20 kroner til 90 kroner. Her velger du også ditt helt eget strøssel, med nyvinninger som alt fra jelly beans til cornflakes, forteller Andreas Amdal Østrem, e-handelskoordinator i Kongeparken.

Billett til et show/forestilling?

- Billettene er gratis, her har vi show i Freias Sjokoladefabrikk, Barnas Brannstasjon og Gråtass i Gråtassland, sier han.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Det er mulighet for medbrakt grillmat hvor flere av våre gjester griller i grillhyttene vi har til utleie for 150 kroner pr. time, forteller han.

Akvariet i Bergen

Å besøke Akvariet i Bergen forteller de at er som å dra på ferie til tropiske strøk, vandre i fjæra og dykke helt ned til bunnen av havet - alt på en dag! Her møter du de rareste fisker, reptiler og dyr, og forstår hvordan vi tar bedre vare på alle skapningene som bor på jorda sammen med oss.

AKVARIET I BERGEN: Pingvindammen er en populær attraksjon. Foto: Kirsti Østvang
AKVARIET I BERGEN: Pingvindammen er en populær attraksjon. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er Det Gode Selskap som står for driften av Mattorget og restaurant Spiseriet Akvariet. De to stedene har ulike ting på menyen. På restauranten får du blant annet kjøpt varmretter til lunsj og middag, forteller Veline Høyland, salgs- og markedssjef i Akvariet i Bergen.

- Vi kommer til å ha noe mer variert utvalg på sandwicher i år. Priser er ikke helt klare enda, forteller Høyland til DinSide.

Akvariets priser for 2023 (fjorårspriser i parantes):

 • Pølse: 39 kroner med brød lik pris)
 • Kaffe: 35 kroner lik pris)
 • Mineralvann: 45 kroner lik pris)
 • Softis: 50 kroner lik pris)
 • Iskrem: fra 26 kroner (25 kroner) og oppover etter hvilken type man ønsker.

Ettersom Akvariet har mindre av den tradisjonelle familiepark-maten har de også inkludert noen andre matretter:

 • Fiskekake: 25 kroner (24 kroner)
 • Salat: 79 kroner (69 kroner)
 • Wraps: fra 98 kroner (89 kroner)
 • Svele: kr 39 kroner (lik pris)

Hvordan er tilbudet for dem som ikke spiser alt?

- Vi har alternativer for matintoleranse og allergier, både i Spiseriet og på Grab&go (Mattorget). Samt der finnes også vegane retter å velge i.

Billett til et show/forestilling:

- Alt utenom mat og det du eventuelt ønsker å kjøpe i gavebutikken er inkludert i inngangsbilletten. Vi har noe på programmet hver time og ingen tidsbegrensninger. Vi har stor lekeplass på taket og har man mindre barn, kan foreldre faktisk sitte og slappe litt av mens barna raser fra seg på lekeplassen, forteller hun.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Man kan nyte medbrakt niste på Akvariet, vi har benker, stoler og bord på takterrassen og ellers kan man finne seg en benk inne på Akvariet og nyte medbrakt. Men det er ikke direkte tilrettelagt med bord og stoler for medbrakt, sier hun.

De oppfordrer folk til å rydde opp etter seg og skulle de være uheldig å søle, at de kontakter en ansatt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer