Taxi

Dette må du be om

Taxisjåføren skal tilby deg en pris før turen starter.

PRISTILBUD: Be om pris før du setter deg inn i taxien. Foto: Heiko Junge/NTB
PRISTILBUD: Be om pris før du setter deg inn i taxien. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert

I 2018 ble det innført krav om at taxier skal oppgi pristilbud før kundens reise starter - uoppfordret.

- Du skal få et pristilbud eller forhåndspris, og for deg som kunde skal det egentlig være en makspris, forteller Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

MYE FOR PENGENE: Med en rekkevidde på 46 mil, bra med innvendig plass og en pris som starter under 400 000 kroner, er vår vurdering at nye Kia Niro EV gir deg mye for pengene. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Ett år etter innføringen av kravet viste det seg at det bare var Oslo Taxi som gjorde som de skulle. Av sju taxiselskaper som Forbrukertilsynet undersøkte var det seks selskaper som ikke oppga pristilbud. Og situasjonen er trolig ikke bedre i dag.

- Både egen erfaring og det vi får høre indikerer på at å få et pristilbud uoppfordret når du praier en taxi nesten er unntakene.

Ukjent for mange

Ifølge Forbrukerrådet tyder mye på at flertallet av kundene ikke er kjent med denne rettigheten.

- Vi får få henvendelser, og det er nok en indikasjon på at det er mange som ikke kjenner regelverket sitt, forklarer Instefjord og tilføyer:

- Det er snakk om rundt 50 klager i året. Det er veldig få.

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, opplever at mange taxikunder ikke kjenner rettighetene sine. Foto: Forbrukerrådet
Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, opplever at mange taxikunder ikke kjenner rettighetene sine. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Marit Evensen, underdirektør i tilsynsavdelingen til Forbrukertilsynet, forteller at også de får få klager på høye taxipriser. Hun holder med om at rettigheten sannsynligvis er ukjent for mange.

- Det kan virke som at de fleste ikke er kjent med at man skal bli tilbudt en fastpris, forklarer Evensen.

2000 kroner

Likevel trekker han fram et eksempel på strekningen Gardermoen til Oslo sentrum.

- Kunden var helt fortvilet. Personen skulle ta drosje fra Oslo Lufthavn på Gardermoen og til Oslo. Hun skal ha fått beskjed av sjåføren at de ikke kunne gi fastpris på grunn av uvær.

Taxiens taksameter viste en pris på 1500 kroner da de nådde Skedsmokorset.

- Vi har også fått henvendelser på turer som har kostet 2000 kroner til Gardermoen.

Skal koste 889 kroner

Thor Erik Skarpen, leder for salg, marked og kommunikasjon i Oslo Taxi, forteller til DinSide at en tur fra Oslo sentrum til Gardermoen koster i underkant av tusen kroner hos dem – som er ledende i hovedstaden.

- Fra Oslo sentrum til Gardermoen er fastprisen 889 kroner for inntil fire personer. Han understreker også at de har kontroller på at deres sjåfører følger dette.

- Vi har kontrollrutiner på dette, og sjåførene vet hvilke priser som gjelder.

Skal gi pristilbud

Marit Evensen i Forbrukertilsynet viser til prisopplysningsforskriften, som omfatter kravet om pristilbud.

- Den går ut på at dersom forbrukeren oppgir et tilstrekkelig avgrenset bestemmelsessted for en ønsket drosjetjeneste, skal tilbyderen uoppfordret gi forbrukeren et pristilbud før de inngår avtale om transport. Tilbudet skal angi totalprisen.

Likevel skal taksameteret slås på ved start av turen.

- I tillegg skal taksameteret gå, slik at forbrukeren skal kunne velge det billigste prisalternativet.

I juni i år ble det levert en delutredning fra Drosjeutvalget til Samferdselsdepartementet – med formål om å bedre drosjenæringen. I utredningen framkommer det at praiemarkedet er mer sårbart for høye priser. Å praie vil si å finne en taxi på gata.

«Priser på turer bestilt via app eller annen form for forhåndsbestilling virker å ha falt og prisinformasjon for slike turer har forblitt god eller blitt bedre», står det i delutredningen.

Det er også inntrykket Instefjord i Forbrukerrådet sitter med. Han forteller at kunden skal ha rett til effektiv oppreisning dersom en opplever at de grunnleggende rettighetene blir brutt.

- Hvis du opplever å ha blitt lurt og betalt mer enn det som du burde, så skal du ha rett til å klage. Det skal være et velfungerende drosjemarked hvor prisnivået ikke er over det som anses som greit.

Han kommer også med en klar oppfordring til deg som kunde.

- Dersom du ikke får en forhåndspris, så er vår oppfordring: Be om det. Du har krav på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer