Mugg

- Dette må du gjøre

Så fort oppstår det sopp og bakterier i drikkeflaska.

MUGGVEKST: Mugg i vannflaska er et veldig sikkert tegn på at flaska bør få seg en vask. Men vet du egentlig hvordan den bør vaskes? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Glemmer du bort drikkeflaska, kan det rett og slett vokse mugg i den. Særlig om du har i næringsinnhold som for eksempel saft.

Dersom du oppdager dette, er det fort gjort å tenke at man bør kaste drikkeflaska, men trenger man egentlig det?

Vi har hørt med Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Muggsopp produserer substanser som vi mennesker registrerer tydelig og ofte synes vi lukt og smak av muggsopp er ubehagelig. Slik mugglukt setter seg ofte godt i materialet der soppen har vokst

Vanskelig å bli kvitt

- Det kan være vanskelig å bli kvitt mugglukta med en enkel vask. Noen plasttyper kan være mer krevende å fjerne mugglukt fra enn andre. Metallflater er det erfaringsmessig lettere å fjerne mugglukt fra enn plast.

Ifølge bakteriologen kan man fortsette å bruke ei flaske det har vært muggvekst i hvis man vasker den grundig.

- Selv om mugglukten henger igjen, er det ikke helseskadelig å bruke flaska, påpeker han.

Lukta kan altså sitte litt igjen dersom du bare drikker rent vann fra vannflaska det har vært mugg i. Det er fordi vannet vil lett fange opp luktmolekyler.

Gjør dette

En drikkeflaske som brukes daglig kan gjerne vaskes daglig etter bruk dersom den er brukt til drikke som inneholder næringsstoffer. Har den vært brukt til rent vann, kan man nøye seg med vask en gang i uka.

- Et viktig trinn kan være å la flaska tørke helt ut en periode. Dette vil gi en ekstra buffer mot vekst av mikrober i såkalt biofilm som er en slimaktig membran bakteriene beskytter seg i.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer