Privat metallsøking

Dette må du vite hvis du vil bli hobby-arkeolog

Du kan få opp mot 100.000 kroner i finnerlønn for kulturminner du oppdager med metalldetektoren, men du kan også ende i fengsel.

SØKESESONG: Ifølge Norges Metallsøkerforening er metallsøkernes mest aktive periode etter at frosten går på jorder, til det er sådd om våren, samt etter tresking og før det blir tele i bakken på høsten. Når jordene pløyes, blir oldtidsgjenstander dratt opp fra under grunnen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SØKESESONG: Ifølge Norges Metallsøkerforening er metallsøkernes mest aktive periode etter at frosten går på jorder, til det er sådd om våren, samt etter tresking og før det blir tele i bakken på høsten. Når jordene pløyes, blir oldtidsgjenstander dratt opp fra under grunnen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Interessen for metallsøking har vært eksplosiv de siste ti til femten årene, forteller Janne Schnedler Johansen, sjef for arkeologisk seksjon hos Riksantikvaren.

Den samme erfaringen har Norges Metallsøkerforening. De har fått flere medlemmer, som per i dag teller om lag 550 personer, og opplever en økende interesse for metallsøking.

Johansen hos Riksantikvaren er likevel bekymret for at den store metallsøkeraktiviteten kan føre til at kulturminner blir ødelagt. I mai ble blant annet to metallsøkere anmeldt til politiet av fylkeskommunen for å ha gravd opp og vasket noen mynter fra vikingtiden, som de fant på et jorde.

Metallsøkerne meldte fra om funnet sitt, men fylkeskommunen mente at de hadde gått for langt da de gravde opp myntene og vasket dem.

For dersom du skal drive med privat metallsøking, du være klar over hvilke lover og regler som gjelder. Det understreker både Riksantikvaren og Metallsøkerforeningen. Dinside samler derfor opp alt du trenger å vite hvis du skal gå til innkjøp av metalldetektor og være «arkeolog» på fritida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer