- Interessen for metallsøking har vært eksplosiv de siste ti til femten årene, forteller Janne Schnedler Johansen, sjef for arkeologisk seksjon hos Riksantikvaren.
Den samme erfaringen har Norges Metallsøkerforening. De har fått flere medlemmer, som per i dag teller om lag 550 personer, og opplever en økende interesse for metallsøking.
Johansen hos Riksantikvaren er likevel bekymret for at den store metallsøkeraktiviteten kan føre til at kulturminner blir ødelagt. I mai ble blant annet to metallsøkere anmeldt til politiet av fylkeskommunen for å ha gravd opp og vasket noen mynter fra vikingtiden, som de fant på et jorde.
Metallsøkerne meldte fra om funnet sitt, men fylkeskommunen mente at de hadde gått for langt da de gravde opp myntene og vasket dem.
For dersom du skal drive med privat metallsøking, må du være klar over hvilke lover og regler som gjelder. Det understreker både Riksantikvaren og Metallsøkerforeningen. Dinside samler derfor opp alt du trenger å vite hvis du skal gå til innkjøp av metalldetektor og være «arkeolog» på fritida.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger