Kjøpe mekanisk klokke

Dette må du vite om mekaniske klokker

– Mindre presise, skjørere, og med behov for service. Men de er flotte. 

MEKANISKE KLOKKER: Det er lett å la seg fascinere av de mekaniske batteri-frie urene. Foto: Tidssonen.no
MEKANISKE KLOKKER: Det er lett å la seg fascinere av de mekaniske batteri-frie urene. Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert

Da de batteridrevne quartz-klokkene ble introdusert på 70-tallet, var det mange som spådde de «gammeldagse» mekaniske klokkene en sikker og snarlig død.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har de mekaniske urene imidlertid tatt kraftig revansj. Mange nye klokkekjøpere lar seg lokke av de mekaniske urenes historie, håndverkstradisjoner og kvalitet.

For ferskinger er det allikevel noen viktige momenter som er verdt å vite før kortet trekkes i terminalen.

Blant annet at du ikke skal kjøpe klokke her.

Mekaniske klokker er mindre presise

Det er ingen hemmelighet at de mekaniske klokkene er mindre presise enn sine strømdrevne motparter. Faktisk vil selv de rimeligste quartz-baserte klokkene til noen hundrelapper, kunne være mer presise enn selv de dyreste mekaniske klokkene.

MINDRE PRESISE: Men kanskje presise nok? Foto: Tidssonen.no
MINDRE PRESISE: Men kanskje presise nok? Foto: Tidssonen.no Vis mer

Allikevel har de mekaniske urenes presisjon en viss sammenheng med pris. I de litt høyere prisklassene er det sertifiseringen «COSC» («Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres»), som er bransjens gullstandard. Og et COSC-sertifisert kronometer skal ha et gjennomsnittlig avvik på maks -4 eller +6 sekunder per dag.

I realiteten vil imidlertid en godt justert mekanisk kvalitetsklokke kunne passere kravene med glans, og vel så det. Men avvik så lavt som 5-10 sekunder per år, er foreløpig forbeholdt de ypperste batteridrevne klokkene.

Skjør finmekanikk

Batteridrevne klokker, som Casio G-Shock og Suunto, er vanlig blant militært personell. Også da klokkemerket Sinn designet arbeidsklokker for det tyske spesialpolitiet GSG 9, falt valget på quartz-urverk.

KOMPLISERT MIKROMEKANIKK: Lange kaliber L951.1. Foto: Tidssonen.no
KOMPLISERT MIKROMEKANIKK: Lange kaliber L951.1. Foto: Tidssonen.no Vis mer

En av årsakene er trolig at de mekaniske urverkene er forholdsvis skjøre. Det er tross alt snakk om avansert mikromekanikk, bestående av hundrevis av bittesmå komponenter. Her kan den minste endring i posisjon og stilling, få store følger for klokkens funksjon.

Riktignok er det en viss variasjon i nøyaktig hva en mekanisk klokke tåler. Vil man være på den sikre siden, bør man imidlertid forsøke å unngå støt, slag og kraftige vibrasjoner. Det kan inkludere påkjenninger fra sporty aktiviteter som golf, tennis og sykling i røft terreng.

Trenger jevnlig service

De mekaniske urverkene er på mange måter en liten «motor», med tett interaksjon mellom mange små deler. Til tross for at ny teknologi har banet vei for ny materialbruk og legeringer, er friksjon fortsatt en stor utfordring.

Etter hvert som klokken brukes, vil komponenter slites, oljer forflytter seg eller må skiftes, pakninger forvitrer. I verste fall kan både smuss og fuktighet finne veien inn i urverket, med store konsekvenser.

VIKTIG SERVICE: Jevnlig sjekk hos urmaker er anbefalt. Foto: Tidssonen.no
VIKTIG SERVICE: Jevnlig sjekk hos urmaker er anbefalt. Foto: Tidssonen.no Vis mer

I likhet med en bil anbefales det jevnlig sjekk og service av de mekaniske klokkene. Det finnes ingen klar fasit på serviceintervaller, men generelt anbefaler de fleste merkene å sende klokken inn til en sjekk hvert 3. til 5. år. Dette kan fort bli en forholdvis kostbar affære, hvor priser fra 3.000 kroner og oppover slettes ikke er uvanlig for en enkel mekanisk klokke med timer, minutt og sekundvisning.

Til gjengjeld kan en typisk service innebære rens og polering av urkasse og eventuell lenke, overhaling av urverk med skifte av slitedeler, trykktesting og skifte av pakninger. Altså en forholdsvis omfattende prosess, som bidrar til å sikre uret levetid i mange år fremover.

Les også:
Pirat-klokkene er så gode at du knapt ser forskjell
Klokkeglede på budsjett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer