Jaktsesongen er i gang

Dette må være i orden før jakta

Det er en rekke krav som må innfris før første skudd forlater våpenet, både for nye og erfarne jegere. Oversikten får du her.

SESONGSTART: Søndag starter småviltjakta, men som jeger har du en rekke plikter både før og under jakta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SESONGSTART: Søndag starter småviltjakta, men som jeger har du en rekke plikter både før og under jakta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 10. september er den store dagen for mange norske jegere. Da starter nemlig småviltjakta og du kan skyte rype og hare. Men hva må være i orden før du kan lade første skudd?

- Alle må ha bestått jegerprøven for å drive jakt i Norge. Det skilles videre mellom storvilt- og småviltjakt. For storvilt kreves en egen prøve der jegeren må bevise sin egen treffsikkerhet, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger- og fiskeforbund.

Storvilt omfatter blant annet elg, hjort, rådyr og villrein. Villrein- og hjortejakta er allerede i gang, fra henholdsvis 20. august og 1. september.

Aldersgrensen for å drive småviltjakt er 16 år, mens for å skyte storvilt må du være 18 år.

Videre må jegeren ha tillatelse fra grunneieren for å drive jakt i et gitt område. I tillegg må alle som skal jakte i Norge betale en statlig jegeravgift, som er satt til 422 kroner for all jakt og 333 kroner for kun småviltjakt denne sesongen.

Flere våpenkrav

Når det gjelder besittelse av våpen, er det også flere ting jegeren må passe på.

- For å eie våpen i Norge må du ha et behov, enten til konkurranse eller jakt. Ved bestått jegerprøve kan du søke politiet om våpen, sier Rachid Elazhari, avsnittsleder i Øst politidistrikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer