Jaktsesongen er i gang

Dette må være i orden før jakta

Det er en rekke krav som må innfris før første skudd forlater våpenet, både for nye og erfarne jegere. Oversikten får du her.

SESONGSTART: Søndag starter småviltjakta, men som jeger har du en rekke plikter både før og under jakta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SESONGSTART: Søndag starter småviltjakta, men som jeger har du en rekke plikter både før og under jakta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 10. september er den store dagen for mange norske jegere. Da starter nemlig småviltjakta og du kan skyte rype og hare. Men hva må være i orden før du kan lade første skudd?

- Alle må ha bestått jegerprøven for å drive jakt i Norge. Det skilles videre mellom storvilt- og småviltjakt. For storvilt kreves en egen prøve der jegeren må bevise sin egen treffsikkerhet, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger- og fiskeforbund.

Storvilt omfatter blant annet elg, hjort, rådyr og villrein. Villrein- og hjortejakta er allerede i gang, fra henholdsvis 20. august og 1. september.

Aldersgrensen for å drive småviltjakt er 16 år, mens for å skyte storvilt må du være 18 år.

Videre må jegeren ha tillatelse fra grunneieren for å drive jakt i et gitt område. I tillegg må alle som skal jakte i Norge betale en statlig jegeravgift, som er satt til 422 kroner for all jakt og 333 kroner for kun småviltjakt denne sesongen.

Flere våpenkrav

Når det gjelder besittelse av våpen, er det også flere ting jegeren må passe på.

- For å eie våpen i Norge må du ha et behov, enten til konkurranse eller jakt. Ved bestått jegerprøve kan du søke politiet om våpen, sier Rachid Elazhari, avsnittsleder i Øst politidistrikt.

Det er også tre såkalte vandelskrav, der det kreves at du er pålitelig, edruelig og skikket til å eie våpen.

Hver jeger kan eie inntil seks våpen. Jegeren står fritt til å bestemme type våpen, så lenge de er godkjent av politiet som jaktvåpen i Norge.

Viktig å bevise skyteferdigheter

Det skilles hovedsakelig mellom to typer jaktvåpen: hagle og rifle.

Hagle sender ut en sky av små kuler og brukes på småvilt som skytes på kort hold. Rifle blir benyttet på storviltjakt. Dette våpenet sender ut én kule og har lengre rekkevidde enn hagler.

- Våpenopplæring er viktig for en jeger. Før storviltjakt er det obligatorisk at jegere drar på skytebane for å bevise skyteferdighetene sine, uansett hvor erfaren jegeren måtte være, sier Farstad fra Norges jeger- og fiskeforbun.

VÆR TREFFSIKKER: Storviltjakta på villrein og hjort er allerede i gang. Elg, derimot, kan du ikke sikte på før 25. september. Uansett, er det flere krav som stilles til en storviltjegers skyteegenskaper. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen.
VÆR TREFFSIKKER: Storviltjakta på villrein og hjort er allerede i gang. Elg, derimot, kan du ikke sikte på før 25. september. Uansett, er det flere krav som stilles til en storviltjegers skyteegenskaper. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen. Vis mer

Selv om det ikke er obligatorisk med oppskyting før småviltjakta, anbefaler Farstad likevel at også disse jegerne frisker opp skyteegenskapene sine før de drar til skogs og fjells.

Husk å passe på våpenet

SIKKERHETSKRAV: Pass på at jaktvåpenet ditt oppbevares i et godkjent våpenskap utenom jaktsesongen. Mens du er ute på jakt, må du ta med en vital del av våpenet dersom det skal forlates uten tilsyn. Foto: NTB scanpix.
SIKKERHETSKRAV: Pass på at jaktvåpenet ditt oppbevares i et godkjent våpenskap utenom jaktsesongen. Mens du er ute på jakt, må du ta med en vital del av våpenet dersom det skal forlates uten tilsyn. Foto: NTB scanpix. Vis mer

Det er ikke bare når jegeren er ute på selve jakta at det stilles krav til våpenbruk. Hvordan våpnene oppbevares utenom og under jakt er også strengt regulert.

Hjemme kreves det at våpen er låst inn i et forsikringsgodkjent våpenskap, men det finnes forøvrig unntak i jaktsesongen når jegeren gjerne ikke bor hjemme.

- Ved midlertidig oppbevaring av våpen under jakt, skal våpenet legges fra seg under forsvarlig tilsyn. Hvis du skal forlate våpenet, for å dra på butikken for eksempel, må du ta med en vital del av våpenet, som du må ha kontroll på hele tiden mens du er ute, sier Elazhari fra Øst politidistrikt.

Dersom du frakter våpenet i bil og skal forlate kjøretøyet, må du også ta med en avgjørende del av våpenet, som du har under oppsyn.

Når våpenet transporteres til og fra jakt, skal det være tomt for ammunisjon, og både våpen og ammunisjon skal være under tilsyn. Våpenet må også være pakket ned i futteral, bag eller lignende.

- Det er ikke tillatt å bære våpen i hylster eller på annen måte inntil kroppen på offentlige steder, sier Elazhari.

Trygg jakt

De vanligste feilene en jeger begår under jakt er å ikke være nok bevisst om avstand, bakgrunn og om dyret er i bevegelse.

- Du må ha kontroll på hva som ligger bak dyret du skal skyte, og være helt sikker på at sonen er sikret, sier Elazhari.

Jeger- og fiskeforbundet fremholder at viltet skal drepes så momentant og humant som mulig.

- En jeger skal aldri angre på skuddet som ble holdt igjen. Vi ønsker heller ett skudd for lite enn for mye, sier Farstad.

Og når det gjelder vanlige turgåere og de som er ute i skog og mark for å sanke sopp og bær om høsten:

- Det er ikke farlig å være i skogen under jaktsesongen. I Norge er det lite vådeskudd, og i den grad de skjer er det jegere imellom, sier Farstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer