Coronavirus

Dette skjer med treningsavgiften din

Noen slipper å betale når treningssenteret holder corona-stengt - mens andre likevel blir trukket for treningsperioden.

HVA MED BETALINGEN? Treningssentrene er beordret til å holde stengt på grunn av corona-situasjonen. Noen treningskjeder pauser medlemskapet i denne perioden, mens andre sier de ikke har denne muligheten og heller gir kundene tilgang til andre tjenester. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVA MED BETALINGEN? Treningssentrene er beordret til å holde stengt på grunn av corona-situasjonen. Noen treningskjeder pauser medlemskapet i denne perioden, mens andre sier de ikke har denne muligheten og heller gir kundene tilgang til andre tjenester. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle treningssentrene i Norge må holde stengt som følge av regjeringens tiltak mot coronaviruset.

Men hva skjer med treningsavgiften du betaler hver måned? Må du fremdeles betale eller kan du slippe?

Vi har kontaktet noen av de store treningssentrene i Norge for å høre hva de nå gjør med innkreving av betaling fra medlemmene sine, i den perioden de nå må holde stengt.

Dette avslører at sentrene behandler dette på ulike måter. Noen lar kundene slippe å betale, ved å utvide treningsperioden, mens andre likevel vil kreve at medlemmene betaler selv om det er stengt.

- Hva som står i avtalen som vil avgjøre

Ifølge Pia C. Høst, leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, vil dette være regulert i vilkårene i avtalen:

- Det vil være avtalen mellom kunde og treningssenter som vil avgjøre dette. Hvis selskapet har tatt forbehold om refusjon ved force majeure-situasjoner som dette er, vil de kunne kreve betaling som vanlig. Det avgjøres ved en konkret vurdering av avtalen og de vilkårene som ligger i den, sier Høst til Dinside.

Sats: Pauser medlemskapene

- Det vi gjør nå til å begynne med, er å pause medlemskapene for våre medlemmer i to uker, sier Malin Selander, kommunikasjonssjef for Sats i Norden.

- Dette betyr altså at vi gir muligheten til å slippe å betale for perioden vi har stengt, sier hun videre.

Selander sier til Dinside at de kommer til å tilby ulike typer kompensasjon som vil kommuniseres til medlemmene i begynnelsen av uke 12.

Hun forteller i tillegg at Sats tilbyr gratis onlinetrening for alle, både medlemmer og ikke-medlemmer, i denne perioden med corona-stengte treningssenter.

Family Sports Club: Må betale som før

Arne Instebø, daglig leder i Family Sports Club og Norsk Treningshelse as (tidligere Stamina), sier til Dinside at de har vurdert dette nøye og landet på at de må trekke medlemsbetalingene som vanlig.

- Vi har en force majeure-klausul som gjør at til tross for at treningstjenestene reduseres eller faller bort så er kontrakten gyldig - så lenge det er på grunn av hendelser vi ikke kan påvirke. Og dette er en ekstern faktor som vi ikke har kontroll på, sier Instebø.

- Dette er en forferdelig situasjon for alle. For oss er det en spørsmål om å være eller ikke være, i forhold til å betjene forpliktelser, sier han - og henviser til kostnader rundt leie som de ikke får gjort noe med. I tillegg til jobbene som står i fare.

De tilbyr medlemmene onlinetrening samt gratis tilgang til videolegetjenester, for å veie opp for at medlemmene ikke får benyttet treningsfasilitetene.

Sky Fitness: Utvider i den andre enden

Sky Fitness er en franchisekjede med et 30-tall treningssenter rundt omkring i Norge. Erlend By Rise, administrerende direktør i Sky Fitness Norge, sier til Dinside at de vil kompensere medlemmene med å utvide treningsperioden i den andre enden.

- Vi oppfordrer medlemmer til å la trekket den 20.03 gå som normalt. Treningsperioden til medlemmene våre utvides i første omgang tilsvarende den perioden senteret er stengt, sier By Rise.

Sky Fitness har ingen bindingstid, i motsetning til mange andre kjeder. Også By Rise viser til at de har løpende kostnader som ikke settes på vent - og håper at medlemmene kan se viktigheten av å ha et tilbud å komme tilbake til.

- Myndighetene oppfordrer den norske befolkning til å delta i den største folkedugnaden noensinne, og ber om at vi alle viser godvilje i perioden som kommer.

- Kostnadene våre løper som normalt og vår viktigste jobb i denne utfordrende perioden er å sikre at alle våre medlemmer har et like godt treningsprodukt å komme tilbake til når vi åpner igjen, sier han.

Ifølge By Rise vil Sky Fitness fortløpende vil legge ut treningsvideoer med øvelser som kan utføres hjemme.

Evo Fitness: Vet ikke ennå

Evo Fitness sier til Dinside at de ennå ikke vet hvordan de skal behandle nåværende situasjon med tanke på betaling av kundenes medlemsavgift:

- Vi vurderer hva som skal skje sammen med resten av bransjen og hovedorganisasjonen Virke, og kan ikke svare helt konkret på det ennå. Dette er en helt spesiell situasjon som vi ikke har helt klare regler for, uttaler Morten Hellevang, administrerende direktør i Evo Fitness, til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer