Dette skjer ved kullosforgiftning

Den mye omtalte grottefesten i Oslo førte til at et titalls festdeltakere ble kullosforgiftet. Hvert år blir en rekke nordmenn forgiftet på tilsvarende måte i alt fra campingvogner og båter til telt. Les mer om hvorfor det skjer.

KULLOS: Hva er kullosforgiftning, og hvor farlig er det? Svarene får du i denne videoen. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

I helga ble det arrangert fest i et gammelt bomberom i Oslo, der svært mange av festdeltakerne endte opp på sykehus.

To dieselaggregat som skulle produsere strøm til festens musikkanlegg førte til at en rekke av ungdommene til stede ble kullosforgiftet, hvorav fem skal ha blitt alvorlig skadd, ifølge Dagbladet.

Giftinformasjonen advarer kraftig mot å ta inn aggregater og gassapparater i lukkede rom - som hvert år fører til at en rekke nordmenn blir innlagt på sykehus. Ofte skjer dette i forbindelse med camping- eller båtliv.

Stor risiko

- Det store risikomomentet er at folk tar inn gassapparater og aggregater i lukkede rom, noe som har ført til både dødsfall og alvorlige forgiftninger, fortalte Mari Tosterud i Giftinformasjonen til Dinside tidligere i sommer.

Ifølge Oslo universitetssykehus og Giftinformasjonen ser de årlig alvorlige skader og dødsfall hvor det viser seg at årsaken til ulykken er indre kvelning på grunn av kullosforgiftning og oksygenmangel.

- Felles for dødsfallene er uaktsom feilbruk av aggregater og gassdrevne apparater i dårlig ventilerte rom, skriver de i pressemeldingen.

Derfor går det galt

Oslo universitetssykehus og Giftinformasjonen skrev i en pressemelding i sommer at det er bruk av utstyr som bruker organisk materiale som drivstoff som kan forårsake kullosforgiftning. Dette vil si at apparater som aggregater, griller og andre apparater som drives av diesel, bensin eller gass, som propan, kan skape kullos.

Når folk blir kullosforgiftet, skjer dette gjerne fordi de oppholder seg i et lite, lukket rom, samtidig som de bruker et aggregat, en primus eller lignende - som på den mye omtalte grottefesten.

Symptomene, som lett kan forveksles med hverdagslig trøtthet og hodepine, fører dessuten til at mange ikke innser alvoret ved en begynnende kullosforgiftning før man glir over i en hjelpeløs bevisstløshet, advarer ekspertene.

Slik skjer en kullosforgiftning

Når organisk brensel forbrenner ved begrenset lufttilførsel, så oppstår det ufullstendig forbrenning. Apparatene begynner da å produsere den luktfrie og svært giftige gassen kullos (karbonmonoksid, CO) i stedet for karbondioksid.

Bruk av aggregater, gassdrevne apparater og griller i lukkede rom vil raskt kunne føre til dannelse av farlige mengder kullos, samtidig som oksygennivået blir farlig lavt - også i litt større rom om man holder på en stund.

Man er spesielt utsatt for livstruende kullosforgiftning ved bruk av slike apparater inne, eller i små og dårlig ventilerte avlukker.

Kilde: Oslo universitetssykehus, Giftinformasjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer