Gjenvinning av aluminium:

Dette søppelet er det viktigste du sorterer

Aluminium er blant de materialene som er lettest å gjenvinne og vanskeligst å lage nytt.

TROPISK RÅSTOFF: Lite visste du kanskje om at råstoffet til disse formene blir hentet ut fra jorda i Brasil? Foto: Berit Brinchmann Njarga.
TROPISK RÅSTOFF: Lite visste du kanskje om at råstoffet til disse formene blir hentet ut fra jorda i Brasil? Foto: Berit Brinchmann Njarga. Vis mer
Publisert

Ifølge stiftelsen Loop er 75 prosent av all aluminium produsert siden 1886 fortsatt i bruk. Mye er på grunn av oss forbrukere, som er flinke til å resirkulere avfallet vårt riktig. Men det er småting vi bruker til daglig, som ofte glipper fra bevisstheten.

I 2015 gjennomførte Norsk Gjenvinning en undersøkelse i samarbeid med Lerøy, der de intervjuet kunder som kjøpte laks i stekeform. Undersøkelsen viste at mange ikke vet hvor aluminiumformene skal kastes etter bruk.

Her er fasiten: Former og folie av aluminium skal rengjøres lett og leveres til gjenvinning for glass- og metallemballasje.

Eventuelle etiketter på metallemballasjen kan sitte på.

Viktigere enn du tror

Men hvorfor skal jeg bruke tid på det, tenker du kanskje. Det er jo mye lettere å hive alt i restavfallet. Vel, her er en god grunn:

- Utvinning av metall krever veldig mye energi og gjerne andre typer ressurser under utvinning. I tillegg er det et faktum at verden er i ferd med å gå tom for en rekke kritiske metaller, forteller Thomas Mørch, Innovasjonssjef i Norsk Gjenvinning ASA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer