Dette stjeler de

Eksplosiv økning de siste åra.

ØKNING: Antall tyveri og innbrudd fra privatboliger og hytter fortsetter å øke. Foto: If forsikring
ØKNING: Antall tyveri og innbrudd fra privatboliger og hytter fortsetter å øke. Foto: If forsikring Vis mer
Publisert

Etter en nedgang under coronapandemien har antall innbrudd i privatboliger og hytter økt det siste året. Tall fra If viser en økning i hytteinnbrudd på 22 prosent fra 2021 til 2022, mens Fremtind meldte om nærmere dobling fra 2019 - det siste normalåret før corona - til 2022.

Så langt i år har erstatningene etter tyverier og innbrudd økt med 30 prosent, ifølge tall fra Finans Norge.

FREKT: Denne morgenleveringen var ment som en hyggelig oppmerksomhet til en som hadde bursdag. Men den havnet ikke i riktige hender. Video: Privat. Vis mer

Dette tar de

Overfor Drammens Tidende forteller Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, at innbruddstyvene ofte er på utkikk etter ting som har stor verdi, som forbrukerelektronikk.

- Det spesielle med hyttetyverier, er at hyttetyver også tar ting som de aldri stjeler fra boliger, sier Clementz til avisa.

Blant disse finner vi filleryer, kjøkkengjenstander og vedstabler.

I enkelte innbruddstilfeller velger også tyvene å bli boende på hytta før de reiser videre.

- I disse tilfellene blir hytta brukt hardt fordi tyvene ikke er så nøye med hvordan de behandler den. Da kan det bli en del skader og hærverk, sier han til DT.

- Vær en god nabo

Tidligere i sommer rådet Frende Forsikring at et godt grep for å forhindre innbrudd, er å få det til å se ut som du er hjemme.

- La litt lys stå på og la rotet ligge framme. Kanskje kan naboen stikke innom og sette på litt lys en kveld eller to når du ikke er der, uttalte Heidi Tofterå Slettemoen, Frende Forsikring.

Samtidig anbefaler If at det lureste du kan gjøre, er å være en god nabo:

- Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så er det smart å følge med litt ekstra i nabolaget: Meld fra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på rekognosering for å finne mulige steder å gjøre innbrudd. Ikke prøv å konfrontere personene selv, sier Clementz i en pressemelding.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer