Digitale leker: Pass på personvernet

Dette vet dukkene og duppedingsene om barnet ditt

Økende bruk av nett-tilkoblede ting fører til at produsentene kan bruke data fra dine barn til å utvikle og markedsføre produktene sine.

EN NY BEKJENT: Økende bruk av nettbrett og smarte leker gjør at personopplysninger om barn blir brukt av leverandørene til produktutvikling, markedsføring og, i noen tilfeller, solgt videre. Foto: Karoline Brubæk.
EN NY BEKJENT: Økende bruk av nettbrett og smarte leker gjør at personopplysninger om barn blir brukt av leverandørene til produktutvikling, markedsføring og, i noen tilfeller, solgt videre. Foto: Karoline Brubæk. Vis mer
Publisert

Visste du at svært mange av de internettkoblede lekene (IoT) faktisk kan overvåke barna dine? Det viser funn fra en fersk undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet (SIFO).

I barnefamiliene SIFO-forskerne besøkte til hjemmeintervju hadde barna ulike internettkoblede leker, som roboter, dukker og droner med medfølgende app. Barna hadde også aktivitetsarmbånd, GPS-klokker, smarttelefoner og nettbrett.

- Våre undersøkelser tyder på at IoT-lekene i varierende grad kan overvåke og samle inn brukerdata om barna, sier Ingrid Kjørstad, stipendiat ved SIFO.

I 13 prosent av norske husholdninger er det minst én nett-tilkoblet leke, og blant småbarnsforeldre var andelen 20 prosent.

Leverandør kan styre lekenes respons

Nett-tilkoblinger, brukerkontoer og appfunksjoner kan samle inn data om hvor, når, hvor lenge, med hvem og hvordan IoT-ene brukes. Brukervilkårene åpner for innsamling av personopplysninger som navn, fødselsdato, telefonnummer, e-post, adresse og bilder.

Datatilsynet sier at det mest intuitive ofte er at vi registrerer brukerdata for å personalisere de nettkoblede lekene og teknologiene i hjemmet. Det som er mindre intuitivt er der hvor leken er «smart», og den smarte funksjonen befinner seg på Internett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer