- Direkte angrep

Ny ordning skaper furore.

MERKING: Irland har fått tillatelse til å sette advarsel på alkohol. Det faller noen land tungt for brystet. Foto:Shutterstick/NTB
MERKING: Irland har fått tillatelse til å sette advarsel på alkohol. Det faller noen land tungt for brystet. Foto:Shutterstick/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irland har fått grønt lys til å merke alkoholholdige drikkevarer med helseadvarsler. Dette melder The Guardian.

- Helt upassende

Dette har satt sinnene i kok hos land med stor alkoholproduksjon, som blant annet Italia.

Den italienske bondeorganisasjonen Coldiretti kaller forslaget et «direkte angrep» på Italia.

- Det er helt upassende å sette likhetstegn mellom overdreven forbruk av brennevin, typisk for de nordiske landene, med moderat og bevisst forbruk av kvalitetsprodukter med lavere alkoholinnhold, som øl og vin, argumenterer organisasjonen ifølge avisa.

Saken ble først omtalt av Nationen i Norge.

Kan komme til Norge

I januar ba helseminister Ingvild Kjerkol Helsedirektoratet beskjed om å vurdere hvordan alkoholholdige drikker kan utstyres med helserisiko. Dette ifølge Altinget.

Helsedirektoratet foreslo i fjor at man burde merke alkohol med økt risiko for ulike sykdommer, som kreft - ikke ulikt advarslene på tobakksprodukter. WHO anbefaler merking, og EU har jobbet lenge med saken.

Bakgrunnen for notatet skal være at en stor andel av befolkningen ikke har kjennskap til sammenhengen mellom mer moderat alkoholforbruk og kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer