Sverige og karantene

Disse kan harryhandle fra i dag

Fra klokken 15 slipper de som er beskyttet innreise karantene, etter harryhandel i Sverige.

HARRYHANDEL: Nå kan fullvaksinerte slippe innreisekarantene ved harryhandel. Foto: Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock / NTB
HARRYHANDEL: Nå kan fullvaksinerte slippe innreisekarantene ved harryhandel. Foto: Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i dag får fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene unntak fra innreisekarantene, skriver regjeringen i en pressemelding. Her forklarer vi deg hvem som regnes som fullvaksinert etter reglene.

De nye reglene gjelder fra klokken 15 i dag, 11. juni. Barn og unge mellom 12 og 18 år kan forkorte innreisekarantenen med negativ PCR-test etter tre døgn.

Bent Høie forteller at de som kan dokumentere at det er beskyttet på en sikker og verifiserbar måte, likevel må teste seg på grensen.

Frykter kaos

Senterleder ved Nordby shoppingcenter, Ståle Løvheim, forteller til Børsen at den store frykten er at det skal komme et storinnrykk av nordmenn, uten at man er tilstrekkelig forberedt ved grenseovergangene.

- Vi er redde for at det kan bli lange køer på grensa, og at mange biler kan gjøre det vanskelig for mange å komme tilbake til Norge igjen, sier han og fortsetter.

- Jeg frykter kaos, men forventer at norske myndigheter har gode planer og kontroll på situasjonen.

Disse kan dra

De som er fullvaksinert kan reise over grensen, uten påbud om hjemmekarantene eller karantenehotell ved hjemkost.

Helsenorge skriver at du er fullvaksinert når du har:

  • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
  • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter at du tok testen som var positiv.
  • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Men hvordan fungerer koronasertifikatet?

Når man ankommer grensen for kontroll ved innreise til Norge, skal man trykke på knappen «utvidet» kontrollside. Denne skal vises til politiet ved grensepassering, opplyser Folkehelseinstituttet.

Politiet vil deretter skanne QR-kodene som er på denne siden, og kontrolløren vil få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke. Selv om informasjonen er gyldig betyr det ikke at du slipper innreisekarantene.

Politiet vil sjekke informasjon om hva slags vaksine man har fått, når man har fått den og om man har fått én eller to doser, melder NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer