Coronaviruset

Disse kan Sivilforsvaret kalle inn

For å bistå under corona-situasjonen gjør Sivilforsvaret løpende vurderinger på om de skal kalle inne flere tjenestepliktige - som er alle nordmenn mellom 18-55 år.

I GRENSEKONTROLL: Sivilforsvaret bistår blant annet i grensekontroll på Svinesund. I teorien kan alle i alderen 18-55 år kalles inn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
I GRENSEKONTROLL: Sivilforsvaret bistår blant annet i grensekontroll på Svinesund. I teorien kan alle i alderen 18-55 år kalles inn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagenes spesielle situasjon gjør at både Heimevernet og Sivilforsvaret blir bedt om å bistå. Blant annet skal Heimevernet tirsdag kveld ha blitt beordret til grenseovergangene mellom Sverige og Finland for å bistå politiet.

Mens Heimevernet består av vernepliktige personer som har vært i militæret, kan hvem som helst i alderen 18 til 55 år bosatt i Norge, bli kalt inn til tjeneste i Sivilforsvaret.

«Alle» kan bli innkalt

Vi har spurt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som Sivilforsvaret er organisert under, om hvem som helst i alderen 18-55 år som oppholder seg i Norge ved behov kan bli innkalt til Sivilforsvaret.

- Bruk av tjenestepliktige er hjemlet i sivilbeskyttelsesloven og alle mellom 18 og 55 år kan pålegges tjenesteplikt, så fremt de tilfredsstiller for eksempel helsekravene og tjeneste i sivilforsvaret ikke kommer i konflikt med annen lovpålagt tjeneste, opplyser seksjonssjef Janne Sundby til Dinside.

De legger til at alle som pålegges tjenesteplikt må gjennomgå ett tre ukers grunnkurs i Sivilforsvaret.

- Dersom man skulle bli kalt inn, hvordan foregår dette?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.