Coronaviruset

Disse kan Sivilforsvaret kalle inn

For å bistå under corona-situasjonen gjør Sivilforsvaret løpende vurderinger på om de skal kalle inne flere tjenestepliktige - som er alle nordmenn mellom 18-55 år.

I GRENSEKONTROLL: Sivilforsvaret bistår blant annet i grensekontroll på Svinesund. I teorien kan alle i alderen 18-55 år kalles inn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
I GRENSEKONTROLL: Sivilforsvaret bistår blant annet i grensekontroll på Svinesund. I teorien kan alle i alderen 18-55 år kalles inn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagenes spesielle situasjon gjør at både Heimevernet og Sivilforsvaret blir bedt om å bistå. Blant annet skal Heimevernet tirsdag kveld ha blitt beordret til grenseovergangene mellom Sverige og Finland for å bistå politiet.

Mens Heimevernet består av vernepliktige personer som har vært i militæret, kan hvem som helst i alderen 18 til 55 år bosatt i Norge, bli kalt inn til tjeneste i Sivilforsvaret.

«Alle» kan bli innkalt

Vi har spurt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som Sivilforsvaret er organisert under, om hvem som helst i alderen 18-55 år som oppholder seg i Norge ved behov kan bli innkalt til Sivilforsvaret.

- Bruk av tjenestepliktige er hjemlet i sivilbeskyttelsesloven og alle mellom 18 og 55 år kan pålegges tjenesteplikt, så fremt de tilfredsstiller for eksempel helsekravene og tjeneste i sivilforsvaret ikke kommer i konflikt med annen lovpålagt tjeneste, opplyser seksjonssjef Janne Sundby til Dinside.

De legger til at alle som pålegges tjenesteplikt må gjennomgå ett tre ukers grunnkurs i Sivilforsvaret.

- Dersom man skulle bli kalt inn, hvordan foregår dette?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer