Coronaviruset

Disse kan Sivilforsvaret kalle inn

For å bistå under corona-situasjonen gjør Sivilforsvaret løpende vurderinger på om de skal kalle inne flere tjenestepliktige - som er alle nordmenn mellom 18-55 år.

I GRENSEKONTROLL: Sivilforsvaret bistår blant annet i grensekontroll på Svinesund. I teorien kan alle i alderen 18-55 år kalles inn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
I GRENSEKONTROLL: Sivilforsvaret bistår blant annet i grensekontroll på Svinesund. I teorien kan alle i alderen 18-55 år kalles inn. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagenes spesielle situasjon gjør at både Heimevernet og Sivilforsvaret blir bedt om å bistå. Blant annet skal Heimevernet tirsdag kveld ha blitt beordret til grenseovergangene mellom Sverige og Finland for å bistå politiet.

Mens Heimevernet består av vernepliktige personer som har vært i militæret, kan hvem som helst i alderen 18 til 55 år bosatt i Norge, bli kalt inn til tjeneste i Sivilforsvaret.

«Alle» kan bli innkalt

Vi har spurt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som Sivilforsvaret er organisert under, om hvem som helst i alderen 18-55 år som oppholder seg i Norge ved behov kan bli innkalt til Sivilforsvaret.

- Bruk av tjenestepliktige er hjemlet i sivilbeskyttelsesloven og alle mellom 18 og 55 år kan pålegges tjenesteplikt, så fremt de tilfredsstiller for eksempel helsekravene og tjeneste i sivilforsvaret ikke kommer i konflikt med annen lovpålagt tjeneste, opplyser seksjonssjef Janne Sundby til Dinside.

De legger til at alle som pålegges tjenesteplikt må gjennomgå ett tre ukers grunnkurs i Sivilforsvaret.

- Dersom man skulle bli kalt inn, hvordan foregår dette?

- For å bli tjenestepliktig i Sivilforsvaret må man formelt pålegges tjenesteplikt, dette er ikke en frivillig tjeneste. Man mottar da et brev fra sitt sivilforsvarsdistrikt med et vedtak og kalles så inn til opplæring. Alt mannskap i sivilforsvaret må ha opplæring før de settes i innsats, sier Sundby.

- Løpende vurderinger om mannskap

Som nevnt er Sivilforsvaret allerede satt inn på grensa til Sverige, og bistår også med telt til helseinstitusjoner for prøvetakinger.

- Hvor sannsynlig er det at dere kaller inn flere på grunn av situasjonen knyttet til coronaviruset?

- Det foretas hele tiden en løpende vurdering av hvor mange mannskaper som skal kalles inn, dette avhenger av situasjonen og endrer seg stadig, sier Sundby i DSB.

De forteller at Sivilforsvaret har 8000 tjenestepliktige fordelt på hele landet og det er disse som nå benyttes.

- Det er per nå ikke aktuelt å rekruttere og lære opp nye tjenestepliktige, men det gjøres løpende vurderinger rundt dette, legger seksjonssjefen til.

Får mange henvendelser om bistand

Sivilforsvaret vurderer også løpende hvor de skal bistå de neste ukene. Er det tatt noen avgjørelser på hvor det er aktuelt at Sivilforsvaret bistår de neste ukene?

- De siste dagene har Sivilforsvaret fått flere henvendelser fra kommuner og politi i forbindelse med grensekontroll og støtte ved flyplasser, havner, jernbane og vei, forteller Janne Sundby.

- Sivilforsvaret vurderer fortløpende alle bistandsanmodninger som kommer inn. Flere av innsatsene er materiellstøtte -/ utlån av telt til legevakter og sykehus for å sikre god og trygg prøvetaking, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer