Beskyttelse mot flått

Disse klærne skal holde flåtten borte

Produsenten lanserer egen «flåttkolleksjon». Men har det noe for seg?

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flått er ikke bare ubehagelig, det kan også gi alvorlig sykdom. Derfor oppfordres de som oppholder seg mye i områder med mye flått, om å vaksinere seg.

Nå har også klesprodusenten Hardfør laget turklær som de hevder bidrar til å holde flåtten borte, under navnet Flått-Knocker. Men har det noe for seg?

Vil la folk ferdes fritt i naturen

Ifølge Hallgeir Fiddan i Hardfør ble sykdomshistorien til en nær venn, som fikk borrelia for flere år siden og fortsatt har plager på grunn av dette, inspirasjonen for å utvikle deres flåttkolleksjon.

Målet er at folk skal kunne ferdes i naturen der de selv ønsker, og ikke måtte unngå områder der man vet det er mye flått.

- I stedet for å gå gjennom den fine blomsterenga eller oppleve urørte deler av naturen, blir turen eksempelvis lagt til «kjedeligere» etablerte veier og stier. Målet vårt er at folk skal kunne bevege seg ubekymret i norsk natur, sier Fiddan.

Derav klesplaggene fra Flått-Knocker, som er impregnert med virkestoffet permetrin. Plaggene skal være motstandsdyktige for flått etter 70 vask.

- Dette er et liniment som uproblematisk brytes ned av vår kropp, men som virker flåttavstøtende i den forstand at flåtten ikke blir sittende. Tekstilet fremstår som luktfritt for den menneskelige nesen, men har en preventiv effekt på flått, hevder Fidden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.