Disse kommunene har best luftkvalitet

For første gang siden grenseverdien for nitrogendioksid trådte i kraft i 2002, holdt alle norske kommuner seg innenfor grensen i 2018.

GOD LUFT: For første gang siden maksimumsgrensen for utslipp av nitrogendioksid ble satt for 16 år siden, så holdt norske kommuner seg innenfor grenseverdien. Her er Vegvesenets målestasjon for luftkvalitet ved E18 på Hjortnes i Oslo. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB scanpix.
GOD LUFT: For første gang siden maksimumsgrensen for utslipp av nitrogendioksid ble satt for 16 år siden, så holdt norske kommuner seg innenfor grenseverdien. Her er Vegvesenets målestasjon for luftkvalitet ved E18 på Hjortnes i Oslo. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere norske byer har det tidligere vært for høye verdier, men for første gang på 16 år er luftkvaliteten i byer, som målte luftkvaliteten, historisk god. Det viser den foreløpige oppsummeringen av den lokale luftkvaliteten i 2018, opplyser Miljødirektoratet i en pressemelding.

Selv om Oslo i både 2017 og 2018 havnet akkurat på grenseverdien på 40 mikrogram nitrogendioksid (NO2) per kubikkmeter, oversteg heller ikke hovedstaden maksimumsgrensen.

Samtidig holdt nesten alle kommuner seg under grenseverdien for svevestøv (PM10). Det var kun Hamar og Elverum som brøt denne grenseverdien, noe de gjorde for første gang siden grensen ble satt.

– Kommuner, fylker og staten har jobbet hardt for å redusere eksosutslippene i en årrekke. Det er flott å se at arbeidet gir resultater. Vi er godt fornøyd med at befolkningen i norske byer og tettsteder får bedre luft, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Kommer fra veitrafikk

Det er hovedsakelig veitrafikk som er årsaken til at den lokale luftkvalitetene blir forurenset av nitrogendioksid og svevestøv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer