Flåttvaksinen

Disse må vaksineres

Nå har årets flåttsesong startet. Er du en av dem som bør vaksinere seg?

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Nå er årets flåttsesong i gang. Den varer fra april til november, så lenge temperaturen er mellom 4-5 grader, skriver Flåttsenteret på sine hjemmesider.

Selv om flåtten er mest aktiv på sommeren, vil det bety at du kan oppleve å bli bitt på vinteren også - så lenge det ikke er snø ute.

Den vanligste flåttbårne sykdommen, Borreliose, finnes det behandling mot, men ingen vaksine. Sykdommen skogflåttencefalitt (TBE) kan man ikke behandles mot, men du kan beskytte deg med en vaksine.

De vanligste stedene

Seniorforsker ved avdelingen for smittevern og beredskap hos FHI, Solveig Jore, forteller at risikoen for å bli smittet av TBE er høyest i områdene langs kysten i fylkene Agder, Telemark og Vestfold og tidligere Buskerud.

- Folkehelseinstituttet anbefaler at folk som ofte blir bitt i disse områdene tar TBE-vaksinen.

Har du hytte eller oppholder deg mye i Sverige, er smitten størst i de sørligste og midterste delene, og langs østkysten, det skriver Folkhälsomyndigheten på sine hjemmesider.

Senvinteren

Bor du i områder med mye flått, er det anbefalt å påbegynne vaksineringen på senvinteren, i god tid før flåttsesongen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.