Test av piggsko til løping 2020

Disse piggskoene er best

Vi har testet fem forskjellige piggsko, med varierende hell. For ikke alle fungerer like godt, hverken til løping eller på glatt føre.

PIGGENE UTE: Et par piggsko til løping om vinteren er en fordel når veiene er dekket av is, snø og slaps. Her er de fem piggsko-parene vi har testet, og dommen får du i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
PIGGENE UTE: Et par piggsko til løping om vinteren er en fordel når veiene er dekket av is, snø og slaps. Her er de fem piggsko-parene vi har testet, og dommen får du i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med et par piggsko kan du løpe hele året - uansett føre, men å finne gode piggsko som både gir godt grep på is og snø og er gode løpesko, kan være en utfordring, viser vår test.

På hardpakket snø vil samtlige fem testpar gi deg godt grep, men med det varierende føret vi har hatt på Østlandet og mange andre steder i landet denne vinteren, med alt fra harde issvuller til lett snø eller slaps, opplevde vi noen utfordringer.

Samtidig er det greit å være klar over at mye løping vinterstid med harde piggsko fort kan være ganske tøft for blant annet akilles og knær.

Slik har vi testet

To personer, som begge løper jevnlig, har testet de fem piggsko-parene på variert vinterunderlag, i terreng og på asfalt. Piggskoene er enten asfalt- eller terrengsko, og er i hovedsak vurdert på det underlaget de er beregnet for.

Vi har vurdert hvor godt grep skoene har på forskjellig føre, hvor god løpsfølelse skoene gir, hvor godt dempet skoene er og hvor god passform de har. Dette resulterer i et terningkast til hvert skopar.

Priser er rimeligste pris på prisjakt.no, der de har skoene på lager. Merk at prisene kan endres hos forhandlere, uten varsel.

Under kan du lese enkeltomtaler av hvert av skoparene.

Til info er skoene testet i damemodeller, men samtlige av skoene finnes også i herremodell. Unntaket er Salomon-skoene, som er en unisex-modell.

Inov-8 Arctic Talon 275

Pris: 1199 kr, Outdoorexperten/XXL

VONDE: Disse piggskoene er kjempevonde å løpe med, noe som er synd siden grepet er så bra. Foto: Eilin Lindvoll.
VONDE: Disse piggskoene er kjempevonde å løpe med, noe som er synd siden grepet er så bra. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Inov-8 er skoene med det beste grepet i denne testen: Skoene som hovedsakelig er beregnet på løping i terreng, sitter som støpt både opp-, bort- og nedover på holke, frossen slaps og snø. De sliter litt på blåis, men det er minimalt, og det gjorde dessuten samtlige av testparene i denne testen.

Dessverre har de en veldig spesiell passform, som minner mest om klikksko til sykkel. Den særdeles harde sålen, som er ment å beskytte foten, oppleves som ubehagelig under løpeturen, om smertene sitter i lenge etter at økta er avsluttet og skoene er tatt av.

Skoene er veldig smale rundt midtre del av foten og veldig bred foran, i tillegg til at skaftet i hælen og langs sidene vil kunne oppleves som for lavt, som gir dårlig støtte til foten.

Til tross for testens beste grep på ulikt underlag, trekker skoen som helhet poengsummen kraftig ned.

VJ Sarva Xante

Pris: 1549 kroner, Outnorth

STIVE: Selv om disse piggskoene holder deg på beina, gir de ikke en behagelig løpsopplevelse. Foto: Eilin Lindvoll.
STIVE: Selv om disse piggskoene holder deg på beina, gir de ikke en behagelig løpsopplevelse. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Med et par unntak i de bratteste og mest isete oppoverbakkene, gir disse skoene deg godt grep på de fleste føreforhold. De passer dessuten til løping både i terreng og på asfalt.

Selv om skoene er godt dempet, føles de stive på foten. Det er dessuten en veldig smal modell som sitter veldig stramt og tett på foten, ikke minst over vristen og ved tærne. Her kan du også vurdere å gå opp en størrelse, da de er små i størrelsen.

Icebug NewRun Women´s BUGrip

Pris: 1699 kr, Skistarshop.com

FALSK TRYGGHET: Dette er de beste skoene for foten, men festet er ikke bra nok til piggsko å være. Foto: Eilin Lindvoll.
FALSK TRYGGHET: Dette er de beste skoene for foten, men festet er ikke bra nok til piggsko å være. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Testens mest behagelige, myke og dempede sko som ikke er for stive og gir en svært god løpsfølelse. De har et bra hælstykke, er passe brede ved tærne og det er god nok plass over vristen.

Dessverre er ikke grepet spesielt godt sammenliknet med de andre skoene i testen.

Icebug klarer seg fint på asfalt, som de er beregnet for, hvor det er partier med is, slaps eller hardpakket snø, samt på flate partier.

På tøffere is, eller is med lett snø oppå, sliter de derimot, og det er synd, siden dette er skoen som kjennes best på foten for begge testerne.

Salomon Spikecross 5 GTX

1199 kr, G-sport

HAR IKKE SNØRING: Dette er piggsko som sitter både godt på foten og vinterføret, men vi savner vanlig snøring. Foto: Eilin Lindvoll.
HAR IKKE SNØRING: Dette er piggsko som sitter både godt på foten og vinterføret, men vi savner vanlig snøring. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Terreng-piggskoene fra Salomon er store og ser tunge ut, og krever en viss tålmodighet å få på. Men, de er overraskende behagelige å både ha på og løpe med, selv om enkelte kan oppleve dem som litt smale langs sidene av foten.

Disse skoene gir en god løpsfølelse, og etter Inov-8 har de det beste grepet i testen på forskjellige føreforhold. De tåler dessuten en trøkk, og holder fuktigheten ute.

Vi er, derimot, ikke så begeistret for snøringen, som gjør det vanskelig å stramme skoene så godt som vi ønsker. Derimot foretrekker vi vanlige lisser.

Salming iSpike

1199 kroner, Outnorth

BEST NÅR DET GJELDER: Dette er piggskoene som både er behagelige og sitter godt på føret, og dermed kåret til testvinner. Foto: Eilin Lindvoll.
BEST NÅR DET GJELDER: Dette er piggskoene som både er behagelige og sitter godt på føret, og dermed kåret til testvinner. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Dette er gode og romslige sko med bra hælstykke. De sitter godt på foten og oppleves som lette, gode allroundsko. Som løpesko er de ikke like gode som Icebug, og er kanskje best til de rolige turene.

Salming iSpike er best i test februar 2020
Salming iSpike er best i test februar 2020 Vis mer

Solide, gode såler som gir godt grep om underlaget både i opp-, bort- og nedover veier mye opp. I tillegg er de veldig vanntette, de holder seg tørre i selv det våteste slapseføret.

Et trygt valg, både med tanke på løpsfølelsen og grepet på vinterføret, og de fungerer både i terreng og på asfalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer