Bæreposer til søppel

Disse posene vil gjenvinningssentralene ha

Det er kanskje ikke det beste for plastforbruket å kaste søppel i bæreposer fra butikken. Men hvilke poser vil gjenvinningssentralene ha?

KASTE SØPPEL: Kaster du søppel i poser på rull eller bruker du handleposene fra butikken? Foto: Elisabeth Gulbrandsen
KASTE SØPPEL: Kaster du søppel i poser på rull eller bruker du handleposene fra butikken? Foto: Elisabeth Gulbrandsen Vis mer
Publisert

Vi har tidligere skrevet saken om at man ikke bør bruke plastposer fra butikk til søppelposer.

- Dette er en type «gjenbruk» vi vil ha slutt på, sa Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, ved en tidligere anledning til DinSide.

Målet er at vi ikke skal bruke mer enn 40 bæreposer i plast i året per person innen utgangen av 2025. Ifølge Handelens miljøfond brukte vi 135 poser hver i 2022.

Nå er ønsket at man heller går over til søppelposer på rull.

– Ved å erstatte 410 millioner av plastbæreposene med avfallspose på rull reduserer vi det norske plastforbruket med nesten 5000 tonn, sier Henrik Lystad fra Norwaste.

Men bruker ikke vi nordmenn disse handleposene til mer enn bare søppel?

Savner søppelposene

Familien Sederholm-Berntsen deltok i ryddeprogrammet Rydderevolusjonen på TV2, der de fikk hjelp til å rydde gjennom og organisere i livet sitt.

Men én ting savner de spesielt:

- Marie savner søppelposene, da vi måtte kjøpe nye fordi Tobias og Desta Marie var fast bestemt på å gi slipp på dem. Det ser Marie fortsatt ikke noe poeng i, da vi kaster minst en søppelpose med innhold hver eneste dag, forteller paret Marie og Tobias Sederholm-Berntsen til DinSide.

RYDDET OPP: Marie og Tobias Sederholm-Berntsen ryddet i livet sitt på TV-skjermen. Foto: Cato Ingebrigtsen / TV2
RYDDET OPP: Marie og Tobias Sederholm-Berntsen ryddet i livet sitt på TV-skjermen. Foto: Cato Ingebrigtsen / TV2 Vis mer

Hun forteller at de hadde en bærepose full med sammenbrettede bæreposer klar til bruk.

- Vi bruker det gjerne til barneyttertøy til og fra barnehage og skole hvis det er litt skittent. Innpakking av pakker brukes det også til. Hvis jeg skal på trening og dusjer der, så har jeg pose med til vått håndkle hjem. Kakebrett og stekebrett som trenger noe utenpå, da bruker vi gjerne én til to poser, forklarer hun.

Men hva foretrekker gjenvinningsstasjonene at man bruker?

Ett av rådene som popper opp på Tiktok er å unngå pakker med kjøtt som har blåst seg opp. Men det trenger du nødvendigvis ikke å gjøre. Video: Embla Hjort-Larsen. Brittself20, Tiktok. Foto: Elisabeth Dalseg. Vis mer

- Bruk de gjerne flere ganger

Ifølge Kaia E. Ross Lind, kommunikasjonssjef hos Vesar, har det i en årrekke vært vanlig å bruke handleposer til restavfall.

- De er lette å knyte og er forholdsvis solide til å tåle litt både når du skal kaste den i beholderen hjemme, og når den fraktes videre i renovasjonsbilen og fram til behandlingsanlegget. Ofte er disse posene laget av resirkulert plast.

- Dersom du har bæreposer fra handlingen hjemme, så kan disse benyttes som poser for restavfallet som du kaster, forteller hun til DinSide.

Men bruk de gjerne flere ganger først, før du bruker de som avfallspose, oppfordrer Lind.

- Samtidig finnes det avfallsposer på rull man kan kjøpe som er tynnere. Disse er ifølge Handelens Miljøfond et bedre alternativ til å bruke som pose til restavfallet enn handleposer, med begrunnelsen at de er tynnere slik at man benytter mindre plast.

Bærekraftig og miljøvennlig

Også Anne Brit Syvertsen, seksjonsleder for Forus-Sele gjenvinningsstasjoner er enig i bruken av handleposer som søppelposer.

- Er det lurt å bruke bæreposer som avfallsposer?

- Ja det vil jeg si, mange bæreposer er miljøvennlige og går til materialgjenvinning når en bruke de til avfall. Det kommer alt an på hvilket avfall en har i bæreposen, sier Syvertsen.

- Hvilke poser er aller best å bruke til restsøppel?

- Vanlige butikk-bæreposer, eventuelt avfallsposer en kjøper i rull på butikken. Bruker en butikk-bæreposer til å samle avfall hjemme, blir posen brukt om igjen. Dette er vel bærekraftig og miljøvennlig. Så kommer det litt an på hvor avfallet sendes videre. Skal avfallet til et sorteringsanlegg, hvor plasten skal material gjenvinnes eller forbrenningsanlegg? spør hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer