Fyrverkeri

Disse reglene må du kunne

Skal du fyre opp raketter på nyttårsaften er det flere ting du må huske på.

PASS PÅ: Det er viktig å følge reglene når man sender opp fyrverkeri. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
PASS PÅ: Det er viktig å følge reglene når man sender opp fyrverkeri. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyttårsaften er like rundt hjørnet og det er lurt å følge reglene og ta dine forholdsregler om du skal fyre opp raketter. I Norge er bruk av fyrverkeri strengt regulert, og for privatpersoner er bruken begrenset til klokka 18:00 og 02:00 på nyttårsaften.

- Kommunen kan fastsette lokale forskrifter om begrensninger i bruk av fyrverkeri i spesifikt angitte områder der det erfaringsmessig vil oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Det kan også opprettes lokale forbudssoner i kommuner, men ikke et totalforbud, skriver DSB.

Innenfor Ring 2 i Oslo, samt trehusområdene på Vålerenga og Kampen, er det totalforbud mot avfyring av fyrverkeri, skriver Oslo kommune på sine nettsider.

Sjekk oversikten over de ulike forbudssonene her.

Det er også en rekke regler å huske på:

  • Det er forbudt å la barn under 18 år skyte opp fyrverkeri
  • Bruk vernebriller, også barn og skuelystne bør beskytte seg med briller.
  • Skyt opp privat fyrverkeri på trygg avstand fra andre mennesker, biler og bygninger.
  • Raketter med styrepinner er forbudt alle steder
  • Privatpersoner kan ikke innføre fyrverkeri fra utlandet
ALDERSGRENSE: Det er 12-årsgrense for bruk av de «snilleste» stjerneskuddene - og 18-årsgrense for andre. Det er også forbudt med noen typer fyrverkeri - og noen steder kan det være lokale forbud, som for eksempel forbudet mot flyvende lanterner i Oslo og flere andre steder. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil at man unngår at fyrverkeriet blir fuktig eller vått, samt at man leser bruksanvisningen og følger rådene for sikker avstand ved oppskyting.

DSB legger til at det er viktig at bakkebatteriet står trygt og støtt, og at man aldri skal tenne lunta to ganger. Hvis den ikke tennes på første forsøk, skal man vente i 30 sekunder, dynke lunta med vann og levere tilbake til forhandler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer