Våre strømmetips

Disse seriene bør du strømme i romjulen

Fra norsk krim til italiensk genialitet.

MI BRILJANTE VENNINNE: Dette er en av årets beste TV-serier. Foto: HBO Nordic.
MI BRILJANTE VENNINNE: Dette er en av årets beste TV-serier. Foto: HBO Nordic. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juleuka er det to røde dager pluss julaften, og at mange benytter sjansen til å ta ut noen oppsparte fridager torsdag og fredag for å få en hel ukes fri. Men hva skal man egentlig bruke dem på?

Etter at stresset og maset juleforberedelsene, som inkluderer innkjøp og pakking av gaver, rengjøring og pynting av boligen for gjestene kommer på besøk og ikke minst matlaging, kan det være deilig å slenge seg ned på sofaen med en god film eller en TV-serier.

For å gjøre det lettere for deg å finne frem i strømmejungelen, har vi plukket ut noen favoritter fra flere strømmetjenester og sjangre slik at du kan bruke mindre tid på å lete og heller mer tid på å strømme.

I år kom det for første gang siden serien først startet i 2011, ikke en ny sesong av populære «Game of Thrones», noe som på mange måter førte til at det var andre serier det ble snakket om på pauserommet eller på bussen.

PS. Har du tid, kan vi varmt anbefale å bruke romjulen på å se deg opp på «Game of Thrones» før sesong åtte, som blir seriens siste, sparker i gang til våren 2019.

Slik får du mer ut av strømmingen

Etter at diskusjonsforumet på IMDB ble lagt ned – på grunn av mye søppelpost og useriøsitet – har vi savnet et sted å lese og delta i diskusjoner om de TV-seriene vi fulgte. Joda, de største har dedikerte fora på nettet, men fordelen med IMDBs løsning var at alt var samlet på samme plattform.

Med TV Time får du full oversikt over TV-seriene.
Med TV Time får du full oversikt over TV-seriene. Vis mer

Heldigvis finnes det alternative løsninger. Blant annet nettsiden TV Time (finnes som app til Android og iOS) som trolig er den beste tjenesten for seriefanatikere. Appen er så omfattende at den hadde fortjent en egen sak, men vi kan oppsummere den slik:

  • Følg TV-serier (selvsagt)
  • Oversikt over kommende episoder
  • Følg andre brukere og se hvilke TV-serier de følger
  • Få anbefalinger til TV-serier man kan like
  • Delta på kvisser på TV-seriene du følger
  • Ranger TV-serier og episoder
  • Diskuter TV-serier og episoder
  • Se hvor mye tid du har brukt på å se TV-serier

Og nå, over til våre elleve anbefalinger.

Heimebane

Tilgjengelig på: NRK nett-TV.
Antall sesonger: Én.

Blant de mest diskuterte finner vi norske «Heimebane» som ble vist på NRK på vårparten i år. Her følger vi en trøndersktalende Ane Dahl Torp som blir den første, kvinnelige treneren i Eliteserien, og det for det fiktive fotballaget Varg IL.

På rollelisten finner vi også kjente fjes som John Carew, Bjarte Hjelmeland og Rolf Kristian Larsen.

«Fotballdrama som treffer rett i krysset», konkluderte Dagbladets anmelder og gav serien terningkast fem.

Killing Eve

Tilgjengelig på: HBO Nordic.
Antall sesonger: Én.

BBCs krimserie «Killing Eve» er et av årets friske pust. Her følger vi Eve, spilt av Sandra Oh kjent fra «Grey’s Anatomy», på en ellevill ferd gjennom europeiske storbyer på jakt etter leiemorderen Villanelle, spilt av Jodie Comer. På rollelisten finner vi også Kim Bodnia, kjent fra «Broen».

Villanelles eksentriske og sadistiske stil, samt samspillet med Eve, gjør denne spionthrilleren til noe litt utenom det vanlige.

«Killing Eve» falt i stor smak hos Dagbladets anmelder som gav første sesong av serien (vi håper jo det kommer mer) terningkast fem.

Counterpart

Tilgjengelig på: Viaplay.
Antall sesonger: To.

Vi kliner til med en annen spionthriller, nemlig «Counterpart» som er tilgjengelig på Viaplay. Spenningsserien er noe så interessant som sci-fi blandet med thriller, og Dagbladets anmelder hadde bare lovord å si om serien da den ble tilgjengelig på starten av året.

På rollelisten finner vi kjente fjes som J.K. Simmons (Law & Order), Harry Lloyd (spilte blant annet broren til Daenerys Targaryen i «Game of Thrones») og Nazanin Boniadi (Homeland).

Babylon Berlin

Tilgjengelig på: NRK nett-TV.
Antall sesonger: Én.

I krimthrilleren «Babylon Berlin» tas seerne med til underverdenen i Tyskland i mellomkrigstiden.

«Året er 1929, republikkens såkalte gullalder – en liten glippe av lys mellom hyperinflasjonen etter første verdenskrig, og depresjonen som spredte seg fra USA året etter. Politiinspektør Gereon Rath (Volker Bruch) er sendt til Berlin fra sedelighetsavsnittet i Köln for å spore opp bakmennene i en politisk pikant utpressingssak. Etterforskningen tar ham inn i storbyens dekadente underverden, og hans veier krysses blant annet med trotskijisten Kardakov (Ivan Shvedoff) og unge, fattige Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), som drømmer seg vekk fra tingenes nedtrykkende tilstand på dansegulv i byens depraverte nattklubber», skriver Dagbladet om serien.

Er du glad i mørke krimserier, kan vi varmt anbefale «Babylon Berlin».

Homecoming

Tilgjengelig på: Amazon Prime Video.
Antall sesonger: Én.

«Jeg aner ikke hva som foregår. Men jeg liker det», skrev Dagbladets anmelder om den nye originalserien til Amazon med Julia Roberts i hovedrollen. Amazon har virkelig fått sving på strømmesatsingen sin og «Homecoming» er et ypperlig eksempel på det.

I serien spiller Roberts Heidi Bergman som jobber ved institusjonen Homecoming som hjelper krigsveteraner med overgang til det sivile liv. Etter å ha sluttet ved institusjonen og startet et nytt liv, blir Bergman avhørt av det forsvarsdepartementet om hvorfor hun forlot Homecoming. For hva er det som egentlig skjedde på institusjonen?

Hvem drepte Birgitte?

Tilgjengelig på: TV 2 Sumo.
Antall sesonger: Én.

True crime-serier er i vinden som aldri før, og «Hvem drepte Birgitte?» er en av årets beste i denne sjangeren. Her følger vi journalist Bjørn Olav Jahr og produsent Bjørn Eivind Aarskog som forsøker å finne ut av hva som skjedde da 17-årige Birgitte Tengs drept i 1995.

«Et omfattende, medrivende og samvittighetsfullt nytt blikk på den uløste drapsgåten Birgitte Tengs», konkluderte Dagbladets anmelder etter de to første episodene av serien.

The Haunting of Hill House

Tilgjengelig på: Netflix.
Antall sesonger: Én.

Er du mer interessert i kalde gufs, kan vi trygt anbefale grøsserserien «The Haunting of Hill House» (basert på bokklassikeren med samme navn). Her følger vi fem søsken som sliter med ringvirkene etter å ha vokst opp i det hjemsøkte huset, og vi følger dem både som unge og i nåtid.

«Et lærebokeksempel i spøkelseshussjangeren», konkluderte Dagbladets anmelder og trillet terningen til fem.

Kielergata

Tilgjengelig på: TV 2 Sumo.
Antall sesonger: Én.

Vi har flere, norske strømmeanbefalinger på vår liste, og «Kielergata» er en av seriene du bør vurdere å se i romjulen. Krimserien har flere kjente fjes på rollelisten, deriblant Torbjørn Harr («Vikings») og Andre Bræin Hovig («Skjelvet»).

Harr spiller Jonas som har flyttet til og startet et nytt liv i den fiktive, norske byen Slusvik som er kåret til den minst kriminelle byen i Skandinavia. Ting begynner å falle sammen når han innser at det er andre i byen som har en krokete fortid.

Bodyguard

Tilgjengelig på: Netflix.
Antall sesonger: Én.

BBC står bak en av årets mest kritikerroste serier som Netflix kjøpte inn slik at også norske strømme skal få glede av den. Richard Madden har for lengst forlatt «Game of Thrones»-settet, og i «Bodyguard» ikler han seg rollen som livvakten David Budd. Hans oppgave er å beskytte den kontroversielle politikeren Julia Montague, spilt av Keeley Hawes.

«Denne serien har noe for de aller fleste, og enda litt til: her er thriller, drama, storpolitisk maktkamp, forbudt kjærlighet, terrortrusler, hemmelighetskremmeri, dampende sex, bomber, skyting (både snik- og vanlig), samlivsintriger, pene mennesker, onde mennesker, gode mennesker, gode mennesker som gjør onde ting, plagede sjeler, grumsete fortider og enda mer grumsete moral, og så videre, og så videre. I blant kan det nesten virker som om serieskaperne har prøvd å lage cirka atten tv-serier på en gang, og det er ganske imponerende hvordan det egentlig aldri kjennes kaotisk eller overlesset», skrev Dagbladets anmelder og gav «Bodyguard» terningkast fem.

My Brilliant Friend

Tilgjengelig på: HBO Nordic.
Antall sesonger: Én.

Én av få TV-serier som fikk terningkast seks av kulturredaksjonen til Dagbladet i år. Serien, er som mange andre gode, basert på en bok(serie). Denne er ført i pennen av den mystiske Elena Ferrantes, og sesong én skildrer den første boken, «Mi briljante venninne», Napoli-kvartetten.

Her følger vi jenta Elena Greco og hennes bestevenninne Lila og deres unike vennskap i Napoli i Italia.

«Den mer passive Elena blir en slags Buzz Aldrin til stabeisen Lilas fryktløse Neil. De har begge egenskaper den andre både beundrer, forakter og misunner, men likevel utfyller, elsker og trenger de hverandre. De unge skuespillerne som tolker Elena og Lila, både som småbarn og som tenåringer, fanger kompleksiteten i dette forholdet bare gjennom blikk og små gester, og letter på sløret inn i deres mangefasetterte indre liv. De er eldgamle sjeler fanget i ungpikekropper», skriver Dagbladet om serien.

Vi venter i spenning på sesong to, som nå er bekreftet.

Gåten Orderud

Tilgjengelig på: NRK nett-TV. Antall sesonger: Én.

Vi kan ikke anbefale en true crime-serie uten å nevne «Gåten Orderud», en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. 23. mai ble Marie Orderud, Kristian Orderud og deres datter Anne Orderud Paust funnet drept på Orderud gård.

Snart 20 år senere er fortsatt ingen som er dømt for drapene, og i serien tar NRK seerne på et ordentlig dypdykk i saken og man får informasjon som ikke tidligere har vært kjent, men gir den svar på hvem som avfyrte skuddene?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer