Er soppen giftig?

Disse soppene er dødelige

Det er dessverre nok av dødelige sopper i norske skoger. Derfor bør du være veldig varsom med hva du legger ned i soppkurven di.

GIFTIGE SOPPER: Nå er det sesong for sopp, men om du ikke vet hva du plukker, kan det få alvorlige konsekvenser. Video: Maja Walberg Klev/ Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Soppsesongen er for lengst i gang flere steder og folk tar med seg plukkekurven ut på tur, men er du kjent med hva som er spiselig eller ei?

Ifølge Norges Sopp- og Nyttevekstforbund finner fysisk soppkontroll giftig sopp i cirka 10 prosent av kurvene som blir inspisert.

- I 2019 ble det funnet meget giftig sopp i 133 kurver og i 2020 i 154 kurver. Det totale antallet kontrollerte kurver var henholdsvis 6568 og 4657, forteller administrasjonssekretær Karen Mørkved i Norges Sopp- og Nyttevekstforbund til DinSide.

Hun anbefaler alle nye sopplukkere å sette seg inn i hvor soppkontrollene befinner seg.

- Om man er helt nybegynner kan det kanskje være lurt å se etter de enkle nybegynnersoppene, som kantarell, steinsopp eller traktkantarell. Samtidig, om man bruker soppkontrollen - man finner lett soppkontroller på soppkontroll.no, og der kan man også laste ned appen for digital soppkontroll - så kan man for så vidt plukke hva som helst. Soppkontrollen sørger jo for å luke ut det som ikke er matsopp, sier hun.

Fire dødelige sopper

Vi har snakket med soppforsker Klaus Høiland for å få de beste tipsene til en trygg sopptur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer