Er soppen giftig?

Disse soppene er dødelige

Det er dessverre nok av dødelige sopper i norske skoger. Derfor bør du være veldig varsom med hva du legger ned i soppkurven di.

GIFTIGE SOPPER: Nå er det sesong for sopp, men om du ikke vet hva du plukker, kan det få alvorlige konsekvenser. Video: Maja Walberg Klev/ Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Soppsesongen er for lengst i gang flere steder og folk tar med seg plukkekurven ut på tur, men er du kjent med hva som er spiselig eller ei?

Ifølge Norges Sopp- og Nyttevekstforbund finner fysisk soppkontroll giftig sopp i cirka 10 prosent av kurvene som blir inspisert.

- I 2019 ble det funnet meget giftig sopp i 133 kurver og i 2020 i 154 kurver. Det totale antallet kontrollerte kurver var henholdsvis 6568 og 4657, forteller administrasjonssekretær Karen Mørkved i Norges Sopp- og Nyttevekstforbund til DinSide.

Hun anbefaler alle nye sopplukkere å sette seg inn i hvor soppkontrollene befinner seg.

- Om man er helt nybegynner kan det kanskje være lurt å se etter de enkle nybegynnersoppene, som kantarell, steinsopp eller traktkantarell. Samtidig, om man bruker soppkontrollen - man finner lett soppkontroller på soppkontroll.no, og der kan man også laste ned appen for digital soppkontroll - så kan man for så vidt plukke hva som helst. Soppkontrollen sørger jo for å luke ut det som ikke er matsopp, sier hun.

Spiss Giftslørsopp Foto: Klaus Høiland
Spiss Giftslørsopp Foto: Klaus Høiland Vis mer
Hvit fluesoppFoto: Klaus Høiland
Hvit fluesoppFoto: Klaus Høiland Vis mer
Grønn fluesopp Foto: Klaus Høiland
Grønn fluesopp Foto: Klaus Høiland Vis mer
Butt giftslørsoppFoto: Klaus Høiland
Butt giftslørsoppFoto: Klaus Høiland Vis mer

Fire dødelige sopper

Vi har snakket med soppforsker Klaus Høiland for å få de beste tipsene til en trygg sopptur.

Først og fremst anbefaler han folk å sette seg inn i hvordan de fire mest dødelige soppene ser ut, og holde seg langt unna dem.

- Det er fire arter sopp som kan medføre død. Disse er hvit- og grønn fluesopp, og spiss- og butt giftslørsopp, forklarer Høiland.

I norske barskoger er det først og fremst den hvite fluesoppen som kan være lett å forveksle.

- Den hvite fluesoppen kan se ut som hvite spiselige sjampinjonger og bare en liten bit av disse kan medføre død, sier han.

Den grønne fluesoppen er knyttet til løvskog og finnes langs kysten.

Spiser man disse tar det omtrent seks timer før soppen gir utslag på levra og tarmkanalen.

- Man blir fryktelig syk og de fleste havner på sykehus med mageskylling, pumping og blodrensing, såkalt hemoperfusjon. Det har vært en del forekomster av dette, forklarer han.

Den store stygge ulven

Tidligere ble ikke spiss- og butt giftslørsopp oppført som giftig, og den kom først med i soppbøkene i 1980.

- Har du soppbøker før dette, bør du være varsom og heller søke etter informasjon på nett eller i nye soppbøker, forteller han.

Den spisse giftslørsoppen er vanlig i granskog i lavlandet i Sør-Norge, iallfall nord til Trøndelag.

Den butte giftslørsoppen er sjelden og utbredt på Sørlandet knyttet til løvskoger som bøk- og eikeskog.

- Giftslørsoppene er ikke så lette å kjenne igjen, ettersom den ser ut som en alminnelig sopp med en litt spiss reverød farge på hatten og okergule tigerstriper på stilken, sier han.

HELT GENIALT: Om du skal ha mange rundt for eksempel frokostbordet er dette eggetrikset helt fabelaktig! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Men giftslørsoppene angriper kroppen på en annen måte.

- Det tar litt tid før man blir syk, den har en snikende gift som virker spesifikt på nyrene. Man kan dermed få nyresvikt og ende opp med en nyretransplantasjon, forteller han.

Høiland sier at det har vært rundt ti tilfeller av dette i Norge.

To grunner

Christian Haga, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen forteller folk i mange tilfeller ikke har god nok kunnskap om soppen de skal plukke, og arter som likner

- Det er også viktig at man ser nøye på hver enkelt sopp, da spiselig sopp og giftig sopp kan vokse om hverandre, sier han, og legger til:

- Jeg har for eksempel sett flere tilfeller av at spiss giftslørsopp vokser innimellom traktkantarell. Soppene er ikke spesielt like, men fargen sett ovenfra kan kanskje forveksles. Av den grunn må man se nøye på hver enkelt sopp før den havner i soppkurven.

- Hvis man blir syk etter å ha spist sopp, må man kontakte lege eller Giftinformasjonen. I de tilfellene er det nyttig å ha et bilde av soppen som er spist, for å kunne identifisere type sopp. Å kjenne til hvilken type sopp som er inntatt, og sannsynlige forvekslingsarter av den aktuelle soppen, er viktig for å gi rett behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer