Svindelmetoder på nett

«Drømmejobb» kan bli mareritt

Fant du nettopp drømmejobben? Pass på.

PASS PÅ: Du bør være obs på svindelmetoder, selv når du søker på jobb. Foto: TippaPatt / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Du bør være obs på svindelmetoder, selv når du søker på jobb. Foto: TippaPatt / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IT-sikkerhetsselskapet KnowBe4 advarer nå jobbsøkere og arbeidsgivere mot en ny svindelmetode.

«Drømmejobben»

- Falske stillinger og falske jobbsøkere er i ferd med å bli noe alle som søker jobb og alle arbeidsgivere må være klar over.

Selv om du søker jobb gjennom vanlige kanaler, er det en økt risiko for at du kommer i kontakt med en falsk arbeidsgiver, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 i en pressemelding.

De skriver at en vanlig svindel går ut på at svindleren prøver å få jobbsøkere til å betale et forskuddsgebyr.

- De utlyser en stilling som er drømmejobben for mange. De tilbyr stillingen over e-post eller chat, eller gjennomfører kun et kort intervju, der de lar søkeren snakke mest mulig. Svindlerne tilbyr søkeren jobben, men sier at de må gjennomføre en bakgrunnssjekk, som søkeren må betale for, men som han vil få refundert etterpå, forklarer Wieringa.

Ifølge KnowBe4 har falske arbeidsgivere i løpet av de siste årene også begynt å prøve å lure jobbsøkere til å installere skadevare, som de lurer folk til å trykke på ved at det for eksempel fremstår som et spørreskjema.

- Ved begge fremgangsmåtene er målet å få tilgang til og stjele personlig identifiserbar informasjon, passord, kredittkortinformasjon og annet som skal til for å stjele offerets penger eller identitet. I andre tilfeller er svindelen mer målrettet, der det er arbeidsgiverne til den som lures til å søke jobb som er målet. Ved bruk av skadevare prøver svindlerne da å få tilgang til nettverket til jobbsøkerens nåværende arbeidsgiver, forklarer Wieringa.

Dette problemet er spesielt kjent i USA, der FBI har sendt ut advarsler om rekrutteringssvindel.

De røde flaggene

CNN skriver at slike svindelannonser er på vei opp. De ber folk se etter disse røde flaggene:

* Stillingsannonsen virker forlokkende, men oppgir få detaljer

* Du har spørsmål, men de har ikke svar

* De spør etter personlig informasjon

* De spør etter betaling

Dersom du blir spurt om å forhåndsbetale spesielle tjenester, opplæring, programmer eller utstyr, er det et stort rødt flagg.

- Ikke betal for løftet om en jobb eller forskuddsbetaling for å få en jobb. Bare svindlere vil be deg om å gjøre det, sa Rhonda Perkins, advokat og stabssjef for Federal Trade Commissions avdeling for markedsføringspraksis til CNN.

Få tilfeller

Også her i Norge oppfordres det til å være observant i jobbsøkingsprosessen. Ifølge Finn.no har denne type svindel også skjedd her til lands.

Har dere opplevd dette blant deres stillingsannonser?

- Vi ser bare noen få tilfeller av svindel på FINN jobb, men det er svært lite utbredt innenfor jobb, så både kunder og kandidater kan føle seg trygge på markedsplassen. Vi er kjent med at svindel er en større utfordring i andre land, men vi opplever ikke at dette er en stor utfordring i det norske stillingsmarkedet, forteller Christopher Ringvold, leder for Finn jobb.

FÅ TILFELLER: Christopher Ringvold, leder for FINN jobb kjenner til problemet. Foto: Caroline Roka/FINN
FÅ TILFELLER: Christopher Ringvold, leder for FINN jobb kjenner til problemet. Foto: Caroline Roka/FINN Vis mer

- Har dere noen tips for å unngå dette?

- Generelt vil vi anbefale å være oppmerksom også på FINN jobb. Er du usikker på om stillingen er reell vil vi anbefale å dobbeltsjekke om identisk versjon også ligger på hjemmesiden til virksomheten som rekrutterer. Det er også mulig å henvende seg direkte til kontaktpersonen i stillingen for å verifisere at stillingen er ekte, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer