Sykkelforsikring lønner seg sjelden

– Dropp forsikringen

Egen forsikring for sykler er unødvendig for de fleste, mener forsikringsselskap.

– DROPP DEN: Egen forsikring for sykler er unødvendig for de fleste, mener flere forsikringsselskap. Syklene dekkes nemlig stort sett av enten innbo- eller av reiseforsikringen.
– DROPP DEN: Egen forsikring for sykler er unødvendig for de fleste, mener flere forsikringsselskap. Syklene dekkes nemlig stort sett av enten innbo- eller av reiseforsikringen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et sikkert tegn på at det omsider er vår, er at feiemaskinene er ute på veiene og soper opp strøsand. For alle som har vintersykla er det nå en deilig følelse å sykle med nesten mønsterfrie dekk på bar asfalt.

– Dropp forsikringen

Andre har kanskje latt sykkelen stå i ro i vinter, og tar den frem igjen for å sykle i vår- og sommersesongen, og da er det viktig å sjekke at ting som bremser, kjede og gir er i god stand.

– Dropp forsikringen

En annen ting du bør ha i orden, er en god sykkellås. Tommelfingerregelen er at sykkellåsen bør koste ti prosent av sykkelens pris, så har du en sykkel til 10 000 kroner, bør du ha en sykkellås til 1000 kroner.

Bøylelås er kjent for å være de kraftigste og beste sykkellåsene, men selv den kraftigste er det mulig å få opp. Som en ekstra sikring kan det da være nyttig å forsikre sykkelen, men ifølge forsikringsselskapet If er det helt unødvendig med en egen sykkelforsikring.

VEDLIKEHOLD: Noen ganger må man dra til et sykkelverksted for å fikse sykkelen, men det er noen ting du kan gjøre helt selv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– De fleste er dekket

– Egen sykkel- eller elsykkelforsikring er unødvendig for de fleste. Tyveri av sykkel er nemlig dekket på innboforsikringen, og det er denne nesten alle bruker ved sykkeltyveri, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

If viser til at de fleste forsikringsselskaper har regulert opp maksbeløpene ved sykkeltyveri på innboforsikringer, og mener at de fleste hverdags-, jobb- og skolesykler dermed er dekket på denne forsikringen.

Dog er det fremdeles begrensninger på hva innboforsikringen dekker av sykkeltyveri. Hos de beste erstattes et tyveri med inntil 40 000 kroner på innbo, og det kommer også en egenandel.

Dekker ikke alt

En annen ting er tyveri utenfor forsikret sted. Så hvis sykkelen stjeles utenfor jobb eller butikk, er det ikke alltid innboforsikringen gjelder. Det går i så fall på reiseforsikringen eller en egen sykkelforsikring.

Overfor DinSide utdyper Clementz at Ifs sykkelforsikring er en verdiforsikring som er mest beregnet på dem som ikke har innbo i If.

En annen forskjell er at sykkelforsikringen har dekning i hele verden, mens innbo dekker samme hvor sykkelen står låst i Norden.

– For de fleste vil nok dermed innboforsikringen være nok, forteller han.

Har forskjellige behov

Et av selskapene som tilbyr rene sykkelforsikringer, er NAF som samarbeider med Gjensidige.

– Det er ulike vilkår hos de forskjellige forsikringsselskapene, men vi ser at flere investerer i en dyr sykkel som har høyere verdi enn det som dekkes av den ordinære innboforsikringen, forteller Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, til DinSide.

Han trekker frem elsykler og elektriske lastesykler, samt dyre terrengsykler og landeveissykler, som eksempler på dette.

– Elsykkelen har jo blitt den nye bilen for mange. Da kan det være en fordel med en spesialisert sykkelforsikring, med en høyere maksgrense for dekning av tap, sier Sødal.

NAF sykkelforsikring har en maksgrense på 100 000 kroner.

Samtidig påpeker Sødal at flere innboforsikringer også har en begrensning i dekningen avhengig av hvor sykkelen blir stjålet.

– Blir sykkelen stjålet utenfor huset gjelder ofte egne maksimalbegrensninger for dette. NAFs sykkelforsikring har ikke en slik begrensning, og dekker skade som følge av tyveri over hele verden.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer