Kork på åpnet vinflaske

- Dropp korken!

Derfor skal du ikke sette korken tilbake på den halvfulle vinflaska.

Om du har rester igjen i vinflaska bør du ikke sette korken på igjen, du bør heller finne fram en ting du kanskje allerede har i skapet. Da unngår du at vinen blir ødelagt. Video: Embla Hjort-Larsen / @confidenceuncorked, Tiktok. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du er en av dem som har noe igjen i vinflaska di etter den er åpnet, må du huske på særlig en ting.

Vinrestene som er igjen kan være like god å nyte flere dager etter den ble åpnet, som den dagen du faktisk åpnet flaska.

Men det som skader vinen, er om du oppbevarer vinen i en halvfull flaske hvor halve flaska er luft.

- Oksygen er vins verste fiende, sier vin- og utdanningsansvarlig, Heidi Iren Hansen for kulinarisk akademi.

Ifølge Vinmonopolet kan vinen bli til eddik dersom det blir for mye oksygen.

Dropp korken

Sommelier Warner Boin postet en TikTok hvor hun tipser om å droppe korken, og heller putte resten av vinen i en liten beholder. Både Expressen.se og Buzzfeed har omtalt dette.

Istedenfor å sette korken tilbake på en halvfull flaske, råder hun heller om å helle restene i et rent syltetøyglass.

Dette synes senior varefaglig rådgiver, Anders Stueland, i Vinmonopolet er en kjempegod idé.

Vinekspert Hansen pleier også å tipse om det samme, altså å helle vinen over i noe annet som kan fylles helt opp slik at oksygenkontakten minimeres.

Ved å putte vinrestene i for eksempel en syltetøybeholder, vil minst mulig oksygen være tilgjengelig.

Forskjell på ung og gammel

- Veldig unge viner har som regel mer å gå på enn gamle viner, forklarer Stueland.

Dette henger sammen med at en naturkork slipper inn litt oksygen.

- Dersom vinen har lagt lagret i 10-15 år vil vinen allerede vært utsatt for litt oksygen.

Han påpeker at vinen vil da tape seg raskere om du lar flaska stå etter du har åpnet den.

For veldig unge viner kan det nesten være et poeng å la vinen stå litt åpent, dette for å lufte bort enkelte aromaer.

- Aromaen kan for eksempel minne om kokt kål, brent fyrstikk eller promp på grunn av svovel forbindelser. Derfor kan det lønne seg å la vinen få litt luft eller putte den i en karaffel, påpeker Stueland.

Ikke fortvil om du mangler vinopptrekker. Med disse enkle knepene får du nemlig korka opp på et blunk. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Johannes Riise Undall. Vis mer

Holdbarhet

Ifølge vin- og utdanningsansvarlig Hansen varierer holdbarheten for forskjellige viner og hvor mye vin som er igjen i flaska.

- Men for den typen hvit, rosé, rødvin som selges mest på polet (ganske unge, friske og ukompliserte viner) og si at du har halve flaska igjen, holder den seg som regel relativt uforandret i 3-4 dager, og blir gradvis dårlig fram til den smaker direkte vondt etter cirka ei ukes tid, forklarer hun.

Med mindre vin i flaska vil vinen ha mer kontakt med oksygen, og jo eldre vinen var når du åpnet den, jo raskere går som regel utviklingen fra god til dårlig.

Hansen påpeker at noen vinstiler og druesorter vil også endre seg veldig, så selv om vinen ikke blir direkte dårlig, kan man få en veldig annerledes smaksopplevelse allerede etter en natt i halvfull flaske.

- Alle reaksjoner går saktere ved lav temp, så alle åpnede vinflasker bør oppbevares i kjøleskap, rødt som hvitt, råder hun til slutt.

Stueland i Vinmonopolet forklarer til DinSide at dersom vinrestene blir oppbevart i et syltetøyglass i kjøleskapet, vil vinen trolig holde seg i hvert fall en, kanskje to uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer