Dropper denne

- Nå blir det på sikt slutt på poser overalt.

SLUTT PÅ «LØSSNUS»: Nå kommer det et grep snus-verden aldri før har sett. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes et hav av ulike snustyper ute på markedet. Vi har blant annet den tradisjonsrike løssnusen, normal posesnus og helhvit posesnus.

Så man skulle tro at det var noe for enhver smak av det avhengighetsskapende nikotinproduktet.

Nå kan Øyvind Simonsen, daglig leder og gründer av Den Norske Snusfabrikken, avsløre at de kommer med et grep snus-verden aldri har sett før.

- Vi har utviklet en posefri snus som er tilsatt naturlig bindemiddel som gjør at selve posen blir helt overflødig. Nakd Pods Mint Strong tror vi kommer til å revolusjonere snusmarkedet. Vi har måttet tenke helt nytt for hvordan produktet framstilles og vi har utviklet en helt egen produksjonsmetode som det også er søkt patent for, sier Simonsen i en pressemelding.

HVOR ER POSEN? Den helhvite snusen Nakd Pods kommer uten pose. Foto: Den Norske Snusfabrikken
HVOR ER POSEN? Den helhvite snusen Nakd Pods kommer uten pose. Foto: Den Norske Snusfabrikken Vis mer

- Skader naturen

Ifølge Simonsen konsumerer nordmenn over 100 millioner bokser snus årlig.

- Det betyr rundt to milliarder porsjonssnus, som ofte havner andre steder enn i søpla. Vanlige snusposer inneholder mikroplast, som ikke er biologisk nedbrytbart og kan skade både naturen og dyrelivet, heter det i pressemeldingen.

Den Norske Snusfabrikken tror den poseløse snusen vil sørge for at man unngår et stort miljøproblem.

ØKER: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at avgiftene på tobakk og alkohol skal øke. Dette sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer

- Selv om vi oppfordrer alle til korrekt kildesortering av snus, innser vi at vi er en del av utfordringen. Derfor ønsker vi også å være en del av løsningen. Nakd ligger godt i munnen og har like god kvalitet og smak som vanlig hvit snus, så bonusen er at produktet brytes ned og løses opp på bakken i løpet av få dager. Når vi vet at det er et stort problem at mange snusposer havner på bakken, vil Nakd vil bidra positivt i denne utfordringen.

Snusinfo.no har tidligere skrevet at svært mange av snusposene som brukes i Norge havner i naturen.

- Dersom hver tidende snuspose havner utenfor søpla, betyr det at 200 millioner snusposer havner i naturen - hvert eneste år.

Dette er «verstingen»

Det er godt kjent at snus er helseskadelig, men likevel oppga 15 prosent av befolkningen at de snuste daglig i 2022, viste tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tidligere i november fikk Dagbladet Nils Erlimo, kommunikasjonsdirektør for snusprodusenten Swedish Match, til å rangere snustypene fra mest til minst helseskadelig (1-3).

1. Løssnus

2. Porsjonssnus

3. Helhvit snus

Seniorforsker på avdeling for rusmidler og tobakk ved FHI, Karl Erik Lund, stilte seg også bak Erlimos rangering. Les de ulike begrunnelsene her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer