Dyr hyttestrøm

Dropper hytta

Nesten én av tre bruker hytta mindre enn før på grunn av høye strømpriser, ifølge ny undersøkelse.

DYRT: Uten strømstøtte er det flere som velger å bruke hytta mindre enn før. Til vinteren kan strømregningen bli skyhøy. Foto: Shutterstock/NTB
DYRT: Uten strømstøtte er det flere som velger å bruke hytta mindre enn før. Til vinteren kan strømregningen bli skyhøy. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien førte til en hytteboom blant nordmenn som ikke kunne reise utenlands. Nå gjør imidlertid de høye strømprisene at mange ikke har råd til å bruke hytta.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Tryg Forsikring svarer 28 prosent at de bruker hytta mindre enn før på grunn av de høye strømprisene.

- Vi tror trenden forsterker seg når kulda kommer og strømutgiftene stiger. Mange har rett og slett ikke råd til å bruke hytta, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg i en pressemelding.

Flere yngre enn eldre

Ifølge Tryg Forsikring er det flest unge voksne som dropper hytta. Aldersmessig topper 18-29 år hvor hele 42 prosent svarer ja, mens 60+ har lavest andel med 18 prosent.

Vestland har høyest andel med 35 prosent, mens Trøndelag og Nord-Norge er lavest med 17 prosent. Naturlig nok kanskje, da strømprisene har vært henholdsvis høy og lav i disse delene av landet.

Husk dette før vinteren

- Vi har forståelse for at hyttefolket prøver å spare penger på strømutgiftene, men minner om at det for hytteeiere er et absolutt krav fra oss at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd, sier Brandeggen.

Steng hovedstoppekranen og tøm rør og tanker for vann før dere forlate hytta for vinteren, er rådet til forsikringsselskapet.

- Glemmer man dette og det oppstår en vannskade, kan det bli dyrt. Og dersom man slår av all oppvarming vil vi sterkt anbefale å legge inn flere turer enn vanlig for å se til hytta i løpet av vinteren.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

Vil heller leie

Det er rundt 450 000 hytter og fritidsboliger i Norge. Interessen blant nordmenn for å kjøpe hytter har imidlertid falt som en stein.

- Flere ønsker å leie ut hytta. Generelt i år viser tallene våre en oppgang på 10 prosent flere annonser i kategorien «fritidsbolig til leie» i 2022, målt mot fjoråret, sa kommersiell direktør i Finn, Terje Berge, nylig til DinSide.

Får ikke strømstøtte

Fritidsboliger som hytter får som kjent ikke strømstrøtte. Ifølge Børsen har Norges hytteforbund advart om konsekvensene dersom dette ikke kommer på plass.

- Norsk hytteliv blir fullstendig ødelagt. Dette går ut over distriktene som lever av turisme, og hyttefolket. Når hytte-eierne ikke lenger kommer til distriktene, så blir det ikke lenger handel og vandel, ikke arbeid for de lokale snekkerne og elektrikerne - det stopper fullstendig opp, har styreleder i Norges Hytteforbund, Trond G. Hagen, uttalt til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer