Druer i løsvekt

«Druehack» går viralt

Australsk tiktoker tar druene ut av posen sin og kjøper løsvekt, men kan du gjøre det samme i Norge?

FUNKER DET I NORGE? Kan du også kjøpe disse i løsvekt? Ja i Australia. Nei i Norge. Foto: hurricanehank / Shutterstock / NTB
FUNKER DET I NORGE? Kan du også kjøpe disse i løsvekt? Ja i Australia. Nei i Norge. Foto: hurricanehank / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en video fra TikTok-skaperen @adrianwidjy med 1.6 millioner visninger forteller han at man ikke bør føle seg presset til å kjøpe en ferdigfylt pose med druer i Australia.

Han viser dermed at han tar ut halvparten av druene fra to ferdigfylte poser og legger i en annen pose, slik at han fikk halvparten lilla og halvparten grønne druer.

- Visste du dette? Du har lov til å kjøpe mengden du vil ha istedenfor hele den ferdigfylte posen. Jeg måtte være sikker og spurte de ansatte om det var greit og de sa 100 prosent, skriver han under videoen sin.

Kommentarene har heller ikke latt seg vente på videoen.

- Jeg føler dette er ulovlig, skriver en.

- Så er dette derfor jeg ser halvfulle poser? spør en annen.

Men hvordan er egentlig dette i Norge?

Som oftest finner du ferdigfylte plastkurver med druer i norske matbutikker. De kan man vel ikke åpne, eller?

- Når kurvene er pakket inn kan ikke kundene åpne pakkene og ta ut noen druer å legge i en annen pose. Det vil bare føre til økt matsvinn, og det ønsker vi ikke, sier kommunikasjonsansvarlig i Coop, Harald Kristiansen til DinSide.

Han forteller at mange kanskje tror at emballasjen bare er til pynt, men at den faktisk har en misjon både når det gjelder å gi kunden informasjon om produktet, holdbarhet, lagring, kundehenvendelse, men ikke minst at emballasjen er laget for å bedre kvaliteten for å unngå matsvinn.

- Vi har druer i løsvekt store deler av sommeren og høsten hvor det er sesong for druer fra Italia. De kan kundene plukke fritt fra, og vi ser at kundene ofte handler rundt 500 gram, som er grunnen til at vi nettopp har kurver på 500 gram hele året.

Men én ting skiller druene i løsvekt fra de emballerte druene:

- Druer i løsvekt har stein i seg, mens druer i kurv er uten, noe veldig mange kunder foretrekker, sier han.

- Jeg vet ikke hvor store pakninger de har i Australia, men vi opplever ikke dette som en stor utfordring i Norge, noe som kan henge sammen med at vi har forpakninger tilpasset kundenes behov, sier Kristiansen.

Noe løsvekt

Hos Rema 1000 forteller kommunikasjonsrådgiver Celine Anette Sjøberg at de selger druer i løsvekt fra slutten av juli til slutten av august.

- Når vi selger pakket vare så gjøres dette for å ivareta hygiene, kvalitet og sporbarhet, pris og merking, sier hun og legger til:

- Vi har det dessverre ikke slik hos oss at kunden kan ta ut fra pakning og putte i pose.

Når DinSide spør Meny gjelder det samme:

- I en liten periode på høsten har vi Vittoria-druer i løsvekt. Resten av året selger vi pakket i beger, da med stykkpris på begrene, noe som per nå gjør at det ikke er mulig å ta fra begrene, sier kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne.

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fast pris

Hos Bama er de enige:

- Druene våre selges nesten uten unntak i 500- eller 400-gramsbeger til fast pris. Det er derfor ikke anledning til å ta druene ut av pakningen, forteller Anne Victoria Frogner, kommunikasjonsrådgiver i Bama til DinSide.

Hun forteller derimot at det noen steder er mulig å kjøpe druer i løsvekt om høsten.

- Om høsten vil man i enkelte butikker tilby druesorten Vittoria i løsvekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer