Sauer på beite rundt hytta

Du kan bli erstatnings­ansvarlig hvis sauen dør

Setter sauen seg fast under hytta di grunnet din egen uansvarlighet, kan du få bot.

PÅ BEITE: Er det satt ut sauer på beite rundt hytta di, har du faktisk som hytteeier et ansvar for ulldottene. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
PÅ BEITE: Er det satt ut sauer på beite rundt hytta di, har du faktisk som hytteeier et ansvar for ulldottene. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Bjelleklang og breking utenfor hytta er et sikkert vårtegn for mange av oss.

Det er nemlig en god del norske hytteeiere som har hytte i områder der dyreeiere har beiterett. De har gjerne hatt beiterett i «uminnelige tider», og hytteutbygging og -utvikling av området medfører ikke at slik beiterett automatisk faller bort, ifølge Norges Bondelag.

Sauer til glede og besvær

Hytteeiere som har sauer på beite rundt hytta, har kanskje litt blandede følelser til dette - de nyfødte lammene er jo søte å se til, men de små, brune kulene sauene etterlater seg rundt omkring, er nok ikke like kjærkomne.

Men, så er det jo slik at du som hytteeier må godta at sauene er din nærmeste nabo i beitesesongen.

Det mange nok ikke tenker på, derimot, er at de som hytteeiere faktisk har et ansvar for sauenes ve og vel.

«TOTAL MAKEOVER»: Sauen ved navn Baarack har totalt endret utseende etter at han ble funnet i skogen i Australia. Video: KameraOne / Christian Roth Christensen Vis mer

Dette ansvaret har du for sauene

Guro Bjørnstad Heimly, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bondelag, forklarer at hytteeiere og eiere av andre installasjoner og hinder kan ha et ansvar for dyrene på beite.

- Så lenge dyrene ferdes i områder der dyreeier har beiterett, plikter hytteeiere og andre som setter opp hinder for sau (for eksempel små bygg, boder, sperre ved terrasse og lignende) å sørge for at disse er forsvarlig oppsatt, montert og vedlikeholdt, sier Heimly til Dinside, og presiserer:

- Det innebærer at «hinderet» må sikre at sauen holdes ute, eller at de kan komme seg ut på egen hånd.

Dersom sau skades eller dør som følge av et uforsvarlig hinder, blir skadevolder (altså eier av hinderet) ansvarlig og erstatningspliktig etter alminnelige erstatningsrettslige prinsipper, ifølge henne.

På den annen side kan erstatningsansvaret bli redusert dersom den skadelidte (eier av sauene) har gjerdeplikt, og vedkommende har misligholdt denne plikten.

Få som tenker på dette

Kommunikasjonssjef Arne Voll i forsikringsselskapet Gjensidige tror at problemstillingen med hinder til skade for beitedyr, er noe få hytteeiere tenker på.

- Vi får likevel få, eller ingen, slike saker vi får meldt inn fra kunder. Stort sett får vi heller saker hvor dyr gjør skade på eiendom, for eksempel at okser skader terrasse, sier Voll til Dinside.

Han påpeker imidlertid at de vet en del sauer setter seg fast i gjerder eller når de kryper under hytter, terrasser og ulike konstruksjoner hvert år.

- Spesielt gjerder er skumle, og her tror jeg vi alle må ta ansvar for at sauer og andre dyr ikke blir sittende fast eller blir skadet. Det sier seg selv at om en sau vikler seg inn i et gjerde som ikke er montert forsvarlig, kan dette bli en dødsfelle. Jeg har også hørt at sauer som kryper inn under trange terrasser eller hytter, kan bli sittende fast og ikke komme ut igjen, sier Voll.

Kan dekkes av forsikringen

Når det gjelder hva som kan dekkes av hytteforsikringen, er det dekning for juridisk ansvar for inntil tre millioner, men det krever altså at du som hytteeier faktisk er i ansvar.

Hvis hytteeiendommen ikke er inngjerdet, regner Gjensidige ikke med at det er noe annet enn vanlige erstatningsrettslige prinsipper som gjelder, altså om det er utvist uaktsomhet eller ikke.

- Med andre ord, vil jeg tro at det skal litt til før en hytteeier kan komme i ansvar i slike saker, understreker Voll.

Telting på eget ansvar

Avslutningsvis nevner Heimly i Bondelaget også at turfolkets opphold og ferdsel i beiteområder skjer på eget ansvar, som følge av friluftsloven:

- Telting og ferdsel må skje på eget ansvar for skade som dyr kan påføre personer, telt og andre eiendeler, sier hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer