Sauer på beite rundt hytta

Du kan bli erstatnings­ansvarlig hvis sauen dør

Setter sauen seg fast under hytta di grunnet din egen uansvarlighet, kan du få bot.

PÅ BEITE: Er det satt ut sauer på beite rundt hytta di, har du faktisk som hytteeier et ansvar for ulldottene. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
PÅ BEITE: Er det satt ut sauer på beite rundt hytta di, har du faktisk som hytteeier et ansvar for ulldottene. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Bjelleklang og breking utenfor hytta er et sikkert vårtegn for mange av oss.

Det er nemlig en god del norske hytteeiere som har hytte i områder der dyreeiere har beiterett. De har gjerne hatt beiterett i «uminnelige tider», og hytteutbygging og -utvikling av området medfører ikke at slik beiterett automatisk faller bort, ifølge Norges Bondelag.

Sauer til glede og besvær

Hytteeiere som har sauer på beite rundt hytta, har kanskje litt blandede følelser til dette - de nyfødte lammene er jo søte å se til, men de små, brune kulene sauene etterlater seg rundt omkring, er nok ikke like kjærkomne.

Men, så er det jo slik at du som hytteeier må godta at sauene er din nærmeste nabo i beitesesongen.

Det mange nok ikke tenker på, derimot, er at de som hytteeiere faktisk har et ansvar for sauenes ve og vel.

Dette ansvaret har du for sauene

Guro Bjørnstad Heimly, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bondelag, forklarer at hytteeiere og eiere av andre installasjoner og hinder kan ha et ansvar for dyrene på beite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.