Du kan bli ruinert

Avinor roper varsku.

MANGE: Avinor har registrert rekordmange droneflygninger rundt norske flyplasser. Foto: Shutterstock
MANGE: Avinor har registrert rekordmange droneflygninger rundt norske flyplasser. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hittil i år har Avinor registrert over 1000 ulovlige droneflyvninger rundt norske flyplasser.

Det melder selskapet i en pressemelding.

- Avinor har montert deteksjonsutstyr som kan oppdage droner i luftrommet, og det har gitt oss et svært godt oversiktsbilde over dronetrafikken rundt lufthavnene våre. Det har bevist det vi lenge har fryktet, nemlig at det er et bekymringsverdig høyt antall som ikke har bedt om tillatelse for flygningene – altså flyr droner ulovlig. Dette er ikke nødvendigvis personer med kriminelle hensikter, men de utgjør allikevel en fare for sikkerheten i luftrommet, sier Axel Knutsen, leder for droneprogrammet i Avinor.

GIFTIGE SOPPER: Nå er det sesong for sopp, men om du ikke vet hva du plukker, kan det få alvorlige konsekvenser. Video: Maja Walberg Klev/ Dagbladet TV. Vis mer

Avinor rapporterer ulovlige droneflygninger rundt flyplasser til politiet, og blir du tatt, vanker det bøter fra 12 000 kroner og oppover.

Ved alvorlige faresituasjoner vil saken bli vurdert opp mot straffeloven § 140: Forstyrrelse av den sikre drift av luftfartøy og skip, som har en strafferamme opp til 6 års fengsel. Ofte vil politiet søke å beslaglegge dronene.

Om en flyplass må stenge på grunn av at det er observert en drone i området, kan det utløse erstatningsavnsvar i millionklassen, har de tidligere advart.

- Vi tror de færreste ønsker å utgjøre en sikkerhetsrisiko for flytrafikken. Allikevel kan en ulykke få store konsekvenser dersom en drone kolliderer med et fly som flyr i flere hundre kilometer i timen. Vi oppfordrer derfor alle dronebrukere til å sette seg inn i reglene før man flyr en drone i lufta – eller enklere sagt: «Tenk før du flyr».

De anbefaler også alle dronepiloter om å laste ned appen «Ninox Drone». Denne gir oversikt over luftrommet, og man kan søke om å fly innenfor den såkalte femkilometerssonen ved en rekke norske flyplasser.

Her finner du Luftfartstilsynets veiledning for droneflyging.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer