Fytofotodermatitt:

Du kan bli syk

En rekke matvarer og planter kan føre til en smertefull hudsykdom få kjenner til.

Lime og flere andre matvarer og planter kan gi et svært ubehagelig utslett i sola. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lite som slår en iskald drink i sola om sommeren - kanskje en margarita eller mojito - som begge inneholder sitrusfrukten lime.

Men visste du at lime og flere andre matvarer kan føre til den smertefulle hudsykdommen fytofotodermatitt?

«Ukjent» sykdom

Sykdommen kan oppstå når huden kommer i kontakt med bestemte typer plantesafter som inneholder såkalte furokumariner og deretter eksponeres for sollys, skriver Store norske leksikon.

Det er mange som ikke kjenner til tilstanden, som gir symptomer som rødhet, blemmer og hevelser.

Plantesaftene finnes i matvarer som lime, bergamott, selleri og pastinakk, i tillegg til i planter som tilhører skjermplantefamilien.

Dagbladet skrev nylig om en sju måneder gammel baby som fikk store blemmer i ansiktet etter å ha spist selleri utendørs.

Saftene er såkalt fotoaktive, noe som betyr at de endrer egenskaper og kan irritere huden når de blir utsatt for sollys.

På engelsk blir sykdommen populært kalt «margarita burn», fordi den kan oppstå når man drikker den alkoholholdige drikken i sola.

- Kantete, strekete og rart

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal sier at det oppstår en toksisk, kjemisk reaksjon mellom plantesaftene og sollyset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer