Grilling er synonymt med sommer for de fleste, og nå som sommerferien er her for mange, er det lite som slår grilling i varmen.
Likevel er det flere ting man må huske på. Matportalen serverer en rekke tips til grillentusiastene om hvordan man skal håndtere maten i sommervarmen.
- Det er ikke bare vi mennesker som trives i godvær, det gjør også bakterier. Sommervarmen krever derfor at vi er ekstra nøye med håndtering av mat, skriver de.
Unngå dette
Matportalen trekker fram at bakterier kan framkalle sykdom hos planter, dyr og mennesker. Dette kan skje ved at de produserer giftstoffer i maten eller utvikler sykdom når de kommer over i organismen vår.
Ifølge nettstedet kan bakteriene overleve i lang ti. De minner om at det viktigste man kan gjøre for å unngå matforgiftning, er å sørge for at maten blir tilstrekkelig varmebehandlet.
- Skal maten holdes varm før servering, må den være rykende varm (over 60 grader). Blir maten lunken, kan bakterier vokse opp. Er det lenge til maten skal spises, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Et tips er å sette kasserollen i kaldt vann og røre om. Deler du maten i mindre porsjoner, går også nedkjølingen raskere, skriver de.
Videre tipses det om å tenke systematisk når man tilbereder maten.
- Putt aldri stekt mat på ei skjærefjøl hvor du har hatt rå mat. Bruk mange små serveringsfat i stedet for ett stort. Du bør også bytte redskap mellom de ulike råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Alternativet er å vaske redskapene godt mellom hver oppgave. Tenk systematikk når du tilbereder maten. Legg for eksempel rått kjøtt på venstre side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet puttes på et fat på høyre side.
Vær tålmodig
Matportalen skriver at det er en risiko at grillmaten ikke blir tilstrekkelig gjennomvarmet eller gjennomstekt.
Derfor bør alt fjørfekjøtt, rå kjøttfarseprodukter og bearbeidede kjøttprodukter gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker som koteletter og biff holder det at overflatene stekes godt, siden bakteriene finnes på overflaten av kjøttet.

- Fjern den fort
Videre tipses det om å vente til grillen er oppvarmet, og at fryst mat skal være opptint før den legges på grillen.
- Selv om maten er godt stekt på overflaten, er den ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt inni. Saft fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa. Grill forsiktig. Sort og forkullet mat er verken godt eller sunt å spise. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av det kjemiske og helsefarlige stoffer, skriver Matportalen.