Ekstrem UV-stråling

Du kan få hudskader etter fem minutter

Hetebølgen i Europa gir ekstrem varme - og i en del områder er UV-strålingen så høy at den kan gjøre stor skade på kort tid.

HETEBØLGE: Det er ikke bare veldig varmt i deler av Europa, UV-strålingen er dessuten ekstrem i de sørligste delene. Her fra Malaga onsdag, hvor UV-strålingen skal bli ekstrem de neste dagene. Foto: NTB Scanpix
HETEBØLGE: Det er ikke bare veldig varmt i deler av Europa, UV-strålingen er dessuten ekstrem i de sørligste delene. Her fra Malaga onsdag, hvor UV-strålingen skal bli ekstrem de neste dagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølgen i Europa skal gi temperaturer på rundt 40 grader mange steder denne uka, og temperaturen vil nå en topp torsdag og fredag, andre steder i helga. Temperaturene kan komme opp i rundt 45 grader nord i Spania på fredag, ifølge BBC, som også forteller at den sterke varmen skyldes eksepsjonelt varme luftstrømmer fra Nord-Afrika.

Sterk varme kan forårsake alt fra dehydrering til solstikk, og som den franske helseministeren uttalte i forkant av hetebølgen - «ingen er en supermann når det kommer til å takle den ekstreme varmen vi kommer til å oppleve», skriver the Guardian.

Samtidig bør du være obs på UV-strålingen der du oppholder deg - som skal bli ekstrem spesielt i de sørligste områdene av Europa.

Og den kan skade lys hud på bare noen få minutter.

Her blir UV-strålingen ekstrem

I dag og de nærmeste dagene er det varslet ekstremt høy UV-stråling i flere av de sørlige områdene av Europa.

Blant annet på Kypros, Gran Canaria, i Malaga i Spania, i den portugisiske hovedstaden Lisboa og på den greske øya Rhodhos vil UV-strålingen komme opp i en UV-index på 11 en av de nærmeste dagene, viser informasjon fra det finske meteorologiske institutt.

Også Thailand er et populært reisemål for nordmenn, hvor UV-strålingen ofte er på 11 eller høyere, ifølge Verdens helseorganisasjon, som har en oversikt over hvor høy UV-strålingen normalt er i de forskjellige månedene av året på en rekke steder i verden.

HØY VARME: Paris er en av byene som er rammet av hetebølge. Her er UV-strålingen veldig høy - ikke ekstrem. Her fra Louvre onsdag. Foto: NTB Scanpix
HØY VARME: Paris er en av byene som er rammet av hetebølge. Her er UV-strålingen veldig høy - ikke ekstrem. Her fra Louvre onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig er det ikke nødvendigvis direkte sammenheng mellom høy varme og UV-stråling: Frankrike er som kjent hardt rammet av hetebølgen, men i Paris er UV-indeksen ikke ekstrem - men likevel - veldig høy, og krever at du beskytter deg.

Øker risikoen for hudkreft

UV-index på 11 eller høyere er ifølge Yr.no ekstremt, og de med en lys hudtype kan få hudskader på bare 5-15 minutter. Også det amerikanske National Center for Biotechnology Information (NCBI), skriver at UV-stråling begynner å bli skadelig for de med svært lys hud etter omtrent 5 til 10 minutter.

UV-stråling og hudkreft

Ïfølge Verdens helseorganisasjon er overeksponering for sollys allment akseptert som den underliggende årsaken til skadelige effekter på hud, øye og immunsystem. De skriver at eksperter mener at fire av fem tilfeller av hudkreft kan forebygges, da UV-skade i stor grad er mulig å unngå.

- UV-indeks på over 11 er veldig høyt. Huden blir fort solbrent hvis vi oppholder ubeskyttet oss i så sterk sol. Solbrenthet kan både være veldig ubehagelig og ødelegge flere feriedager, men kan på sikt også øke risikoen for hudkreft. Til sammenligning er grenseverdien for solarier i Norge på 12, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til Dinside.

Hun sier videre at eksempler på andre endringer i huden som følge av sterk sol kan være soleksem, pigmentendringer og forstadier til hudkreft, og mindre alvorlig, men verdt å nevne, tidligere rynker.

Hvem er mest utsatt?

Ryel forteller videre at det er flere faktorer som avgjør hvor utsatt vi vil være for den sterke UV-strålingen.

– Hvor utsatt man er avhenger blant annet av hudtypen vår, hvor vi befinner oss og hvilken tid på dagen vi er i sola. Jo lysere hud, desto mer behov for beskyttelse, forteller hun.

- Er nordmenn flest bevisste på å følge med på UV-strålingen?

– Nordmenn har blitt noe mer bevisst på solbeskyttelse, men fortsatt sier 4 av 10 at de blir solbrent ofte eller av og til. En måte å følge med på UV-strålingen er å sjekke UV-indeks, som altså er et mål på hvor intense solstrålene er. I en solvaneundersøkelse Kreftforeningen har gjort, sier 3 av 4 at de har hørt om UV-indeks, men bare 15 prosent har noen gang sjekket den, sier Ryel.

Disse bør være ekstra på vakt når UV-strålingen er høy

  • Ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, er det enkelte personer som er ekstra følsomme for UV-stråling, og som må være ekstra påpasselige med å beskytte seg:
  • De som blir lett solbrente.
  • De som har eller tidligere har hatt hudkreft eller de som har familie som har eller har hatt hudkreft.
  • De som har mange fregner.
  • De som har mange eller unormale føflekker eller pigmentflekker, dvs. mer enn 16 stk. som er 2 mm eller mer i diameter. Med unormale føflekker menes det usymmetriske føflekker som er større enn 5 mm i diameter, og som har ujevn pigmentering/farge, ujevn kant eller som klør.
  • De som har hatt hyppige og alvorlige solforbrenninger, fordi dette gir større sjanse for å utvikle hudkreft.
  • De som bruker medisiner som gjør huden ekstra følsom for UV.
  • Mange gravide kvinner opplever at huden blir mer sensitiv under graviditeten, og blir lettere solbrent, og endringer i hormonnivået kan også øke sannsynligheten for å utvikle pigmentflekker.

For å unngå solskader, anbefaler Kreftforeningen å ta pause fra sola midt på dagen. Her viser også den finske UV-indeksen at UV-strålingen er høyest mellom cirka 12.00-15.00 på dagen.

Ryel påpeker at den viktigste beskyttelsen er å begrense tiden man er i de sterkeste strålene, og dessuten bruke lette klær og gjerne hatt, i tillegg til solkrem.

Få innmeldte solskader

Ifølge Europeiske reiseforsikring får de inn få skader årlig som gjelder solskader.

- Skadesenteret mottar rundt fem skader i året, i hovedsak fra unge i 18-25-årsalderen, forteller Sigmund Clemenz, informasjonssjef i Europeiske reiseforsikring, en del av If.

Han forteller videre at disse skadene meldes inn nettopp fra sørlige deler av Europa, det som gjerne går inn under Syden-definisjonen, men at det sjelden er snakk om veldig alvorlige skader.

De opplever at foreldre på ferie er flinke til å smøre barna, og oppfordrer ungdommen til å minne hverandre på å smøre seg når de drar på tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer