Gjestehavner i Norge

Du kan møte stengte servicebygg

Situasjonen gjør at du kan du gå en litt annerledes sommer i møte når du legger til en norsk gjestehavn.

ÅPNE GJESTEHAVNER: Se hvilke tiltak som er innført i de norske gjestehavnene som følge av covid-19. Her småbåter i Arendal sentrum. Foto: NTB Scanpix
ÅPNE GJESTEHAVNER: Se hvilke tiltak som er innført i de norske gjestehavnene som følge av covid-19. Her småbåter i Arendal sentrum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Faren for smitte av Covid-19 har ført til en rekke endringer i samfunnet de siste månedene, også for sommerferien sin del.

Skal du ut med båt, vil du muligens oppleve at ikke alt er som det pleier rundtom i gjestehavnene her til lands.

Også der er det innført en del smitteforebyggende tiltak, som blant annet innebærer strengere regler for hvor du kan legge til, og i noen tilfeller stengte servicebygg.

Ingen felles retningslinjer

Kystverkets sjøsikkerhetsdirektør, Arve Dimmen, sier til Dinside at Kystverket ikke kjenner til at det er gitt noen egen nasjonal veileder eller retningslinje for gjestehavner, og at det så vidt de vet ikke laget noen spesifikk bransjestandard.

- Størrelsen og omfanget av aktiviteten i gjestehavner varierer. Avhengig av dette vil flere av de generelle nasjonale anbefalingene og retningslinjene være aktuelle, sier Dimmen, og viser til FHIs retningslinjer for arrangementer, fritidsreiser og rådene til reiselivsbransjen - blant annet for campingplasser og lignende.

Dimmen sier videre at de også kjenner til at fylkesmenn og foreninger har gitt råd og veiledning. Sjøsikkerhetsdirektøren viser blant annet til Fylkesmannen i Vestfold og Telemarks rettleder for smittevern i gjestehavner. Denne stiller krav både om avstand mellom personer og ekstra renhold.

Samtidig påpeker den at gjestehavnenes sanitæranlegg kan holdes åpne, men at dette forutsetter at grunnleggende krav til smittevern ivaretas - det vil si gode nok rutiner for renhold og at man unngår tett kontakt mellom mennesker.

Nettopp stengte servicebygg og sanitæranlegg kan båtfolk møte på i sommer, i enkelte av gjestehavnene.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer

Slik blir tiltakene i gjestehavnene i sommer

Vi har kontaktet et tilfeldig utvalg gjestehavner for å sjekke hvordan coronasituasjonen påvirker båtfolk som ønsker å benytte gjestehavnene i sommer. Blant annet er det flere gjestehavner som ikke tillater at man fortøyer båter utenpå hverandre.

Under kan du lese mer om hvilke tiltak som er innført. Er ikke gjestehavnen du skal besøke på lista, kan det lønne seg å sjekke i forkant av båtferien hvilke retningslinjer som gjelder i gjestehavnen du planlegger å besøke, så slipper du overraskelser ved ankomst.

Arendal Gjestehavn, Agder

Arendal Gjestehavn holder ifølge havnefogd Rune Hvass åpent hele sommeren. Velværebygget, som er en flytende bygning i Arendal sjøbad for soling og den slags, vil derimot ikke være åpent for publikum.

Her kan du lese mer om andre coronatiltak i gjestehavna:

 1. All betaling for tjenestene inkludert forhåndsbooking av plass gjøres i egen app (Marina Booking) eller automat i gjestehavnen.
 2. Resepsjonen holdes stengt for å unngå at mange folk samles.
 3. Fartøy tillates ikke å fortøye utenpå hverandre- det skal være tilgang fra kai direkte om bord i fartøyene.
 4. Vask og desinfiseringsfrekvens økes for dusjrom og toaletter, også etter stengetid.
 5. Alt salg av kioskvarer brus og is gjøres via automater.
 6. Det plasseres ut håndrens på strategiske steder.
 7. Fartøy fra andre land vil bli avist eller bortvist til egnede steder for isolasjon i tråd med nasjonale føringer.

Når det gjelder Arendal flytende sjøbad, vil det åpne fra 20. juni, ifølge havnefogden. I år vil antallet personer i sjøbadet samtidig reduseres fra maks 60 til maks 30 personer.

Valle Gjestehavn, Vestfold og Telemark

Her vil åpningstidene være som normalt i sommer, bekrefter Per Henrik Andersen i Visit Valle.

Han sier videre at det blir stor fokus på avstand og renhold/hygiene gjennom hele sesongen og at de følger FHI sine retningslinjer.

- Vi føler at vi har gjort vårt ytterste for at besøkende skal føle seg trygge når de kommer til oss, sier Andersen til Dinside, og viser til følgende tiltak:

 • Egne rutiner for vask av servicebygg og toaletter, alle kontaktflater blir vasket og desinfisert hver time.
 • Flere sitteplasser på utearealet med god avstand, for å spre besøkende på en ansvarlig måte.
 • Sitteplasser i restauranten er tilpasset FHI sine retningslinjer, med minimum 1 meter mellom stolryggene. De vil også etablere en ekstra uteservering i juli i samråd med kommunen, i tillegg til fysiske skiller mellom isbar og restaurant. Øvre grense for antall personer og egne vaskerutiner for smittevern i isbaren, samt en ekstra isbar og en food truck.
 • Maksgrense for antall kunder i dagligvarebutikken.
 • Fjerning av lekeapparater for barn.
 • Mulig innføring av «corona-verter» ved behov.
Valle i Bamble kommune. Foto: NTB Scanpix
Valle i Bamble kommune. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Horten og Åsgårdstrand gjestehavner, Vestfold og Telemark

I Horten er servicebyggene i begge havnene åpne i tråd med kommunelegens anbefalinger og generelle råd fra helsemyndighetene, får vi opplyst fra Horten Havnevesen.

De forteller videre at det er bestilt ekstra renhold, samt at de selv vasker både automater og håndtak med desinfeksjon som en del av driftsrutinene.

Leirvik Havn, (Stord) Vestland

Leirvik Gjestehavn har åpnet alle sine fasiliteter for besøkende, med enkelte restriksjoner, forteller Marianne Kolstø, nestelder ved Stord hamnestell.

Dette er restriksjonene som gjelder i sommer:

 • Ingen båter skal legge seg utenpå hverandre, kun langsetter bryggene.
 • Ekstratiltak med tanke på renhold og desinfisering, som innebærer økt renholdsfrekvens med desinfisering av kontaktflater i servicebygg.
 • Regler for bruk av brygger, vann- og strømposter og serviceanlegg - deriblant vask av vannposter etter bruk, bruk av hansker ved tilkobling av strøm og maks tre personer inne i serviceanlegget samtidig (en i hver garderobe).

Fredrikstad, Viken

Visit Fredrikstad opplyser om at gjestehavna på Kråkerøy er åpen for sesong, men at servicebygget holder stengt.

Hemnes gjestehavn, Nordland

Rolf-Arne Brendberg i Hemnes båt- og sportsfiskeforening forteller at servicebygget ved Marina Hemnesberget er stengt, men at det likevel er mulig å bruke.

- Gjester får tilgang til bygget ved behov ved å ringe havnevakta. Da vil de få en kode til å åpne døra med, sier Brendberg.

Han legger til at det også er satt ut hånddesinfeksjon på toalettene.

Tvedestrand Gjestehavn, Agder

Gjestehavna er åpen for normal drift, ifølge Arne Th Aanonsen i Tvedestrand kommune.

Han forteller videre at det vil bli etablert ekstra toaletter i området, og at det vil bli utført hyppigere renholdsrunder på anleggene i gjestehavna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer