Bruk av sykkellykt

Du kan straffes for feil bruk av sykkellykt

Sterke, blinkende lys på sykkelen kan utgjøre trafikkfare, og straffes deretter.

NOK LYS: Du har lykter på sykkelen din for å bli sett, noe som er pålagt og veldig viktig, spesielt når det blir mørkere. Men, tenk over hvor mye lys du faktisk trenger ut fra hvor du sykler, samt hvordan det skal være for medsyklister å møte deg på sykkelstien. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NOK LYS: Du har lykter på sykkelen din for å bli sett, noe som er pålagt og veldig viktig, spesielt når det blir mørkere. Men, tenk over hvor mye lys du faktisk trenger ut fra hvor du sykler, samt hvordan det skal være for medsyklister å møte deg på sykkelstien. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede journalist skrev en kommentar i slutten av september med en bønn om at jobbsyklister skulle utvise trygg og hensynsfull bruk av sykkellykt denne høsten.

Essensen i kommentaren var hovedsakelig to ting: Sykkellykten på styret skulle vinkles slik at den peker ned i asfalten foran syklisten, ikke rett fram imot møtende syklister, og at frontlykten ikke skulle ha blinkende lys.

Ut fra kommentarfeltet er dette tydeligvis noe som engasjerer flere Dinside-lesere, og mange deler journalistens frustrasjon. På den andre siden har det vært uenighet om hvorvidt lykten skal være på sykkelen eller hjelmen, samt om det er de møtende syklistene som blir blendet som gjør noe feil og dermed utsetter seg selv for fare.

Dinside har tatt en prat med politiet og Trygg Trafikk for å få svar én gang for alle hva som er fornuftig og lovlig bruk av sykkellykt.

Dette er straffbart

Politiet er kjent med at mange syklister bruker svært sterke sykkellykter som blender andre trafikanter.

- Bruk at sterke sykkellykter er en tilbakevendende problemstilling, spesielt de siste årene. Lysteknologien blir bedre, og produktene blir råere, sier politioverbetjent Finn Erik Grønli i Oslo Politidistrikt til Dinside.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer