Du ser det ikke

Dette bør du ikke gjøre dersom deler av brødet har fått mugg på seg.

VÆR OBS: Selv om det bare er et lite område med mugg på brødet, kan resten av brødet være farlig å spise. Foto: Odd Roar Lange
VÆR OBS: Selv om det bare er et lite område med mugg på brødet, kan resten av brødet være farlig å spise. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har kanskje skjedd med deg en eller annen gang i løpet av livet, at du skal ta deg en brødskive, men oppdager noen små blågrønne flekker, nemlig mugg. Kanskje er det bare en liten flekk og du tenker at det går fint å skjære vekk delen med mugg på seg.

Men er dette så lurt? Vi har forhørt oss med Mattilsynet.

- Mattilsynet anbefaler ikke å spise brød med mugg, råder seniorrådgiver Catherine Signe Svindland hos seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Kan være farlig

Svindland forklarer at mange sopparter produserer giftstoff (toksin) for å beskytte seg mot omgivelsene. Muggsoppgifter kalles mykotoksin, og det kan bli dannet når muggsopp vokser på mat.

Noen mykotoksin finnes bare i selve muggkolonien, men de fleste blir skilt ut i maten, uten at de kan sees med det blotte øye.

- De fleste mykotoksiner tåler varmebehandling, de kan altså ikke fjernes ved varmebehandling eller annen behandling av maten, forklarer Svindland videre.

- Mykotoksiner kan være farlige, og kan forårsake akutt forgiftning eller langvarige negative helseeffekter hos mennesker, sier hun.

Om du har rester igjen i vinflaska bør du ikke sette korken på igjen, du bør heller finne fram en ting du kanskje allerede har i skapet. Da unngår du at vinen blir ødelagt. Video: Embla Hjort-Larsen / @confidenceuncorked, Tiktok. Vis mer

Dette er unntaket

Det er noen få matvarer man kan skjære muggen vekk. Dette gjelder bare harde oster og grønnsaker som har fått små og godt avgrensa muggflekker. Ifølge Matportalen må man sørge for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene.

Hard ost med mugg kan du spise etter å ha skåret bort minimum én centimeter rundt den synlige muggen.

Til tross for at man kanskje bare ser en liten flekk med mugg på brødet, kan det likevel være giftstoffer der.

- Muggen vokser mye lenger inn i de fleste næringsmidler enn det vi kan se med det blotte øyet og det kan være giftstoffer i andre deler av produktet enn det som har synlig mugg på seg, forklarer Svindland.

Dette gjelder

- Hvis man har en pakke med polarbrød eller pitabrød og noen av brødene har fått mugg på seg, kan man spise resten da?

- Hvis man velger dette, bør det nok være flere «skiver» uten mugg imellom «skivene» med synlig mugg og de du skal spise. Mattilsynet anbefaler som sagt ikke å spise brød med mugg på, konstaterer Svindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer