Du ser det ikke

Dette bør du ikke gjøre dersom deler av brødet har fått mugg på seg.

VÆR OBS: Selv om det bare er et lite område med mugg på brødet, kan resten av brødet være farlig å spise. Foto: Odd Roar Lange
VÆR OBS: Selv om det bare er et lite område med mugg på brødet, kan resten av brødet være farlig å spise. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har kanskje skjedd med deg en eller annen gang i løpet av livet, at du skal ta deg en brødskive, men oppdager noen små blågrønne flekker, nemlig mugg. Kanskje er det bare en liten flekk og du tenker at det går fint å skjære vekk delen med mugg på seg.

Men er dette så lurt? Vi har forhørt oss med Mattilsynet.

- Mattilsynet anbefaler ikke å spise brød med mugg, råder seniorrådgiver Catherine Signe Svindland hos seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Kan være farlig

Svindland forklarer at mange sopparter produserer giftstoff (toksin) for å beskytte seg mot omgivelsene. Muggsoppgifter kalles mykotoksin, og det kan bli dannet når muggsopp vokser på mat.Noen mykotoksin finnes bare i selve muggkolonien, men de fleste blir skilt ut i maten, uten at de kan sees med det blotte øye. - De fleste mykotoksiner tåler varmebehandling, de kan altså ikke fjernes ved varmebehandling eller annen behandling av maten, forklarer Svindland videre.

- Mykotoksiner kan være farlige, og kan forårsake akutt forgiftning eller langvarige negative helseeffekter hos mennesker, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.