Kjøpe elsykkel i utlandet

Du sparer over 7.000 på å kjøpe denne i Sverige

Mye billigere i Sverige og Tyskland – selv når du gjør det helt lovlig.

DYR I NORGE: Winora Yakun Urban koster nesten 40.000 i Norge. I Sverige koster den «bare» 32.000. Foto: Tore Neset
DYR I NORGE: Winora Yakun Urban koster nesten 40.000 i Norge. I Sverige koster den «bare» 32.000. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ligger nærmest inngrodd i den norske folkesjela: Alt er billigere i utlandet.

Når det gjelder elsykler, er det faktisk sant. For nesten konsekvent koster sykler med elektrisk motor mindre i nabolandene og i Nord-Europa enn her i landet.

I noen tilfeller kan du spare mange tusenlapper. I andre tilfeller er det kanskje ikke verd bryet når du legger norsk moms og fraktkostnader på toppen.

Du bør i tillegg forsikre deg om at du kan få sykkelen reparert i Norge dersom noe skulle gå galt.

Mange nettbutikker vil ikke sende elsykler til Norge på grunn av størrelse, vekt og internasjonale merkevareavtaler. Dermed er personlig oppmøte med en romslig bil ofte eneste alternativ.

Elsykkel på «harryhandel»

De hender likevel at noe er så godt at det bare nesten er sant.

En leser tipset oss om en Giant Explore E+ som var til salgs hos XXL i Sverige for 15.000 svenske kroner (14.601 norske). Samme sykkel koster 24.999 kroner hos XXL i Norge. Altså en differanse på hele 10.398 kroner.

Winora Yakun Urban

  • Pris i Sverige inklusive svensk moms : 31940 kr
  • Pris minus svensk moms: 25552 kr
  • Pris når norsk moms legges til: 31940 kr
  • Pris i Norge: 38999 kr. Differanse i forhold til norsk pris: 7059 kr

Men så viste det seg altså at det var feil på nettsiden. De lille tallet «17» skulle vært erstattet med «16». Det dreier seg altså om en fjorårsmodell på salg. Sykkelen selges fortsatt, men nå med riktig årstall på plass.

For øvrig er syklene identiske, så et godt tilbud er det likevel dersom du skulle befinne deg i nærheten av en av Sveriges 25 XXL-butikker.

Heldigvis kan du spare penger på andre sykler også. For eksempel koster den gilde Winora Yakun Urban 32.900 svenske (31.940 norske) hos Rideaway i Stockholm og Göteborg. Samme sykkel selges hos Spinn-kjeden i Norge for 38.999.

Altså sparer du 7.059 kroner når svensk moms (25 prosent som i Norge) er trukket fra og norsk moms er lagt til.

LOVLIG: Du har krav på å få trukket fra svensk moms før du betaler den norske. Dermed er det ingen grunn til å gjøre seg til lovbryter for en dyr elsykkel. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix
LOVLIG: Du har krav på å få trukket fra svensk moms før du betaler den norske. Dermed er det ingen grunn til å gjøre seg til lovbryter for en dyr elsykkel. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix Vis mer

Husk momsen!

For skal du gjøre dette lovlig (og det skal du jo), må du først få den svenske butikken til å trekke fra svensk moms eller eventuelt fylle ut et skjema som gir deg rett til momsfritak hos svenske tollmyndigheter ved grensen.

Deretter må du svinge innom norske tollmyndigheter på vei hjem og betale norsk moms. Den norske momsen beregnes ut fra den svenske prisen, minus svensk moms.

Verdigrensen for å ta med seg varer til Norge fra utlandet på tur er 6.000 kroner. Det skal godt gjøres å få en elsykkel til den prisen, så den kan du i grunnen se bort fra.

Sportsutstyr som ikke er klær er tollfrie.

Vi har ikke grunnlag for å hevde at elsykler alltid er billigere i Sverige enn i Norge. Men tilfeldige stikkprøver tyder på at det langt på vei er slik.

Velo City Energy Boost fikk skryt av Dinside for å være en godt utstyrt sykkel til 15.000 kroner. I Sverige koster den 12.000 svenske kroner (11.668 norske). Da sparer du altså 3.332 kroner.

I tillegg kommer transporten. Kjører du for eksempel fra Oslo til Göteborg for å hente sykkelen, koster det rundt 700 kroner i bensin og 5–600 i diesel.

TYSK KVALITET: Denne Haibike-sykkelen fikk svært godt skussmål av oss i fjor. I Tyskland koster årets modell 6.225 kroner mindre selv når norsk moms er lagt til. Foto: Tore Neset
TYSK KVALITET: Denne Haibike-sykkelen fikk svært godt skussmål av oss i fjor. I Tyskland koster årets modell 6.225 kroner mindre selv når norsk moms er lagt til. Foto: Tore Neset Vis mer

Knallkjøp i elsykkelens hjemland

Knapt noe folkeferd er mer elsykkel-ivrige enn tyskere. Med et marked som er mye større enn det norske sier det seg selv at utvalget er større og konkurransen hardere enn i Norge.

Om du og familien unner dere en tur med Kielferga, er det muligheter for å gjøre et kupp.

I Tyskland er listeprisen på ovennevnte Winora Yakun Urban 3.299 euro – 30.846 kroner. Her ligger momsen på 19 prosent. Dermed får du med deg sykkelen for 25.921 kroner. Når den norske momsen er betalt, vil sykkelen koste 32.401 – altså 6.480 kroner mindre enn om du kjøpte den i Norge.

Fjorårets testvinner hos oss var Haibike Sduro Trekking RC. Årets utgave av denne koster 27.990 hos Oslo Sykkelverksted.

I en tidligere versjon av denne artikkelen opererte vi med feil momsutregning. Dette medførte blant annet at sykkelen som omtales i tittelen ble over 2.000 kroner dyrere i Sverige enn det som er tilfelle. Det korrekte er altså at du sparer rundt 7.000 kroner på Winora-sykkelen, ikke 9.000 som vi opprinnelig skrev. Artikkelen er nå oppdatert med korrekte tall. Takk til oppmerksomme lesere som påpekte dette!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer