Duell: Rimelige el-sykler fra Biltema og Clas Ohlson

Hva får du for pengene og hva er forskjellen?

Både Clas Ohlson og Biltema har rimelige el-sykler, men med noen viktige forskjeller. Foto: BRYNJULF BLIX
Både Clas Ohlson og Biltema har rimelige el-sykler, men med noen viktige forskjeller. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

El-sykkel er fremdeles ganske ukjent for mange. Dette skyldes så mangt, blant annet at sykler i dag ofte blir oppfattet som et slags treningsapparat og for det meste selges i sportsforretninger. Men en el-sykkel er ikke noe sportsutstyr, og bryter på mange måter med hele sport- og idrettsideologien.

De el-syklene vi snakker om her er nemlig behagelige framkomstmidler. De er ikke laget for at du skal svette og bli utslitt, snarere tvert i mot. De er laget for å gi deg et behagelig transportmiddel.

Med en el-sykkel kan du sykle i Oslos seige bakker som om du var i flate København eller Amsterdam, hvor folk bruker sykkelen til normal transport, med vanlige klær i passe tempo.

En el-sykkel har en hjelpemotor, slik at du må tråkke selv for at motoren skal snurre. Du kan tråkke så hardt og fort du vil, men motoren slutter å hjelpe til når farten har blitt 25 kilometer i timen.

Vår første test av el-sykkel var i 2011, den finner du her.

Små forskjeller og store likheter

Både Clas Ohlson og Biltema har nå el-sykler i vareutvalget. Hos Clas Ohlson er det bare én modell tilgjengelig, og dette er det man vanligvis kaller en damesykkel selv om Clas Ohlson mener den er kjønnsnøytral. Den leveres i fire farger: Sort, blå, rød og hvit.

VINNEREN: OFF COURSE fra Clas Ohlson er vår favoritt. Foto: BRYNJULF BLIX
VINNEREN: OFF COURSE fra Clas Ohlson er vår favoritt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Biltema har to klassiske modeller, en herremodell i sort og en damemodell i hvit.

Biltema Yosemite 28" Pedelec Gent Foto: BRYNJULF BLIX
Biltema Yosemite 28" Pedelec Gent Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Syklene har 28-tommers hjul, tre gir (lukket system) og fotbrems på bakhjulet. Batterikassen sitter under bagasjebrettet, og batteriet kan både låses fast og fjernes, slik at du kan lade batteriet separat. Ladingen skjer med en lader som ligner de som brukes til bærbare PCer.

Merk deg at begge syklene er tunge, med sine 23 kilo inkludert batteri. På grunn av el-motorene merker du ikke stor til dette når du sykler, med unntak av når du skal opp og ned høye fortauskanter. Vekten gjør nemlig at du her må ta i langt mer enn på en vanlig sykkel for å løfte forhjulet over kanten. Dette er imidlertid en vanesak.

På pluss-siden noterer vi at begge syklene har store, polstrete og behagelige seter. Her trenger du altså ikke spesialklær med innlegg i buksa.

Begge syklene har store, behagelige seter. Foto: BRYNJULF BLIX
Begge syklene har store, behagelige seter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Motoren sitter i forhjulet og styringen av driften gjøres med et lite betjeningspanel som er montert på venstre side av styret.

Begge syklene har forhjulsdrift. Foto: BRYNJULF BLIX
Begge syklene har forhjulsdrift. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Varselklokke, lykt og støtte er også standard på syklene, og kabler og vaiere er ført inni selve rammen.

Kabler og vaiere føres inne i rammen. Foto: BRYNJULF BLIX
Kabler og vaiere føres inne i rammen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Støtten er ett-bens på sykkelen fra Biltema, og to-bens på sykkelen fra Clas Ohlson. Det sitter en klemme på bagasjebrettet pluss en dobbel strikk med spesialfeste på Biltemas sykler. Dette mangler på sykkelen fra Clas Ohlson. På Biltemas sykkel er det også et kraftig baklys bygget inn i batteriet.

Bagasjebrett med klemme og strikk fra Biltema. Ikke på sykkelen fra Clas Ohlson. Foto: BRYNJULF BLIX
Bagasjebrett med klemme og strikk fra Biltema. Ikke på sykkelen fra Clas Ohlson. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Sykkelen fra Clas Ohlson har både håndbrems og pedalbrems for bakhjulet, det er litt spesielt, men slett ikke så dumt. Er det nødvendig med en plutselig oppbremsing er det ofte raskere å bruke håndbrems enn fotbrems, siden pedalene må stå i egnet posisjon for å få bremsekraft.

Også justeringen av styret er mer avansert på sykkelen fra Clas Ohlson. Ved å skyve låsemekanismen ned frigjøres armen i to ledd, slik at du kan justere både høyden og avstanden til styret.

Justering av styret er både enkel og avansert på sykkelen fra Clas Ohlson. Foto: BRYNJULF BLIX
Justering av styret er både enkel og avansert på sykkelen fra Clas Ohlson. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Begge syklene må kunne sies å tilhøre den rimelige delen i utvalget av el-sykler. Clas Ohlson selger sin sykkel til 8.995 kroner, men Biltema selger sin til beskjedne 5.999 kroner.

Ellers er prisleiet for slike sykler ofte rundt 10 - 12 tusen, eller mer.

Les også: Vi tester en sportslig el-sykkel

24 eller 36 volt?

En el-sykkel som er lovlig å selge og bruke er underlagt et regelverk som er standardisert i EU/EØS. Som nevnt over betyr dette at motoren må være en hjelpemotor, den kan ikke brukes til å drive sykkelen uten at du tråkker selv, annet enn i gangfart (6 km/t).

Noen racere er det heller ikke snakk om, skal du sykle fortere enn 25 km/t må du sørge for hestekreftene selv.

Innenfor disse begrensningene er det likevel et visst spillerom, som kan slå kraftig ut i pris, men ikke like kraftig ut i ytelse.

Biltema har valgt å bruke batteri på 24 volt, mens Clas Ohlson har valgt en 36 volts løsning for sine sykler. Dette er den største fysiske forskjellen, og også den viktigste årsaken til prisforskjellen.

I bruk

Begge syklene er lette å bruke. Du slår på strømmen med nøkkel/bryter og velger hvor mye hjelp motoren skal gi. På sykkelen fra Biltema er det tre trinn å velge mellom, på sykkelen fra Clas er det 6 trinn og displayet viser også hastighet og kjørelengde.

Begge har i tillegg en måler som viser batteribelastningen under bruk.

Kontrollpaneler Biltema og Clas Ohlson. Flere muligheter på modellen fra Clas Ohlson. Foto: BRYNJULF BLIX
Kontrollpaneler Biltema og Clas Ohlson. Flere muligheter på modellen fra Clas Ohlson. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Forskjellen ligger i hvor mykt motoren kommer inn og bidrar til framdrift. Dette skjer ganske raskt på høyeste innstilling og saktere med lavere innstilling. Vi synes den raskeste innstillingen er passe, selv her er det tilfeller hvor vi gjerne skulle hatt mer futt. Dette gjelder på begge syklene - og på andre sykler vi har testet tidligere.

De tidligere syklene vi har testet har hatt bakhjulsdrift. Forhjulsdrift er enklere rent mekanisk og bidrar til lavere prisnivå. På denne type sykler merker man ikke en gang forskjellen.

Giringen, med tre gir i baknavet, er den samme på begge syklene, og vi som er vant med at man strammer til for å få et lettere gir sliter litt med overgangen til den motsatte effekten. Her slakker du du vaieren for å skifte til et lettere gir, tråkkemessig.

Giret er praktisk talt det samme på begge modellene. Foto: BRYNJULF BLIX
Giret er praktisk talt det samme på begge modellene. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

De tre girene fungerer greit til å komme i gang, til middels bratte bakker og til sykling på flatmark. I lange slake oppoverbakker kan du også bruke tredje giret, med el-sykkel blir det omtrent det samme som å sykle på flatmark.

Men her merker vi den største forskjellen mellom syklene. Når det begynner å bli bratt må du nemlig ned enda et gir med sykkelen fra Biltema, siden den bare har 24 volt drivspenning. De aller fleste el-sykkel-motorene i denne klassen er laget for bruk med batterispenninger mellom 24 - 48 volt. Med 36 volt som sykkelen fra Clas bruker, gir motoren rett og slett mer. Og det er helt klart merkbart, tilsvarende omtrent et helt girskifte. Det er faktisk en hel del når det er snakk om en tre-girs løsning.

Når det er sagt skulle vi generelt gjerne hatt minst dobbelt så mye kraft tilgjengelig, slik at ingen bakke var for bratt selv for bedagelig tråkking i tredje gir. Men da må man over i spesialutgaver eller selvbyggeri.

Her er flere bilder av Biltemas el-sykkel

Her er flere bilder av Clas Ohlsons el-sykkel

Konklusjon

Disse syklene er altså laget for å være et behagelig transportmiddel. Du kan sykle til og fra jobb uten å bli gjennomsvett, du kan trekke en tilhenger med 2 unger til barnehagen uten å slite deg ut, og du kan svippe i butikken i nærmiljøet uten å måtte bruke et tonn stål (=bil) og fossilt brennstoff for å frakte kroppen din pluss noen kilo varer noen kilometer.

Samtidig holder du deg i nyttig aktivitet med konkrete formål, uten at det blir "trening" som mange har problemer med å motiveres til.

Hvilken av syklene som er best avhenger av budsjett og bruksområde. Biltema sine sykler får du i både klassiske herre- og damemodeller, mens Clas Ohlson har valgt å satse på en modell som passer alle uansett om de går i bukser eller skjørt.

Biltema sin sykkel er utmerket hvis du er fornøyd med en kombinasjon av elektrisk drahjelp og mer aktiv pedalbruk i bakkene.

Duell: Rimelige el-sykler fra Biltema og Clas Ohlson

Vi liker imidlertid Clas Ohlsons sykkel best. Dette skyldes ganske enkelt mer motorkraft som gjør at den hjelper mer til i oppoverbakker. At den også har håndbrems for bakhjulet er et pluss.

Så er spørsmålet om du synes dette er verdt tre tusen kroner i prisforskjell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer