Dyrere enn øl

Stor forskjell i julebrus-priser mellom kjedene - noen steder er prisen stiv som en pinne.

STORE FORSKJELLER: Den som er glad i julebrus kan spare stort på å handle i riktig kjede. Foto: Frank Karlsen
STORE FORSKJELLER: Den som er glad i julebrus kan spare stort på å handle i riktig kjede. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Dagbladet torsdag ettermiddag sjekket ulike butikker for prisen på Hamar Julebrus i sekspakning på glassflaske, var spriket stort.

På Menys nettsider kostet en slik sekspakning 131,40,-. Det gir en literpris på 66,36 kroner.

På Spar Hasle i Oslo kostet sekspakningen 125,40,-, noe som gir en literpris på 63,13 kroner.

I Coops nettbutikk er også prisen på julebrus tilsvarende de to Norgesgruppen-kjedene Spar og Meny, med 63,33 per liter.

På nettbutikken Oda fant vi sekspakningen med julebrus til 77,40 kroner, over 50 kroner billigere enn på Meny. Litersprisen hos Oda er 39,09 kroner.

Kiwis julekatalog opplyser også om en betraktelig lavere pris enn Spar, Meny og Coop, og ruller inn på en førsteplass med 36,06 kr per liter.

SEKSER: Dette er ikke prisen for en sekser med pils, men en sekser med julebrus Dagbladet kjøpte på Spar. Foto: Frank Karlsen
SEKSER: Dette er ikke prisen for en sekser med pils, men en sekser med julebrus Dagbladet kjøpte på Spar. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Dyrere enn pils

Prisene hos blant annet Meny og Spar er dyrere per liter enn flere typer pils.

For eksempel er litersprisen på sekspakninger med halvlitere av både Ringnes, Hansa og Aas pilsner 59,80 kroner hos Meny.

For 0,33-bokser av for eksempel Ringnes er litersprisen 76,36 kroner, altså ti kroner dyrere enn julebrus.

Det er dermed ikke stort å spare for de som heller vil ta en julebrus enn en pinne for landet i afterski-sesongen.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hos Oda får du imidlertid ikke pils billigere enn julebrus. Nettbutikken tar 53,83 kroner per liter for en sekspakning med Ringnes halvlitere.

Kommunikasjonsansvarlig i Norgesgruppen, Kine Søyland, sier at det er kjedene selv som står for prisingen av varene. Hun kan derfor ikke svare på hvilket grunnlag Spar og Meny setter sine priser.

Om prisforskjellen mellom øl og julebrus, opplyser hun imidlertid at det kan ha noe med volum å gjøre.

- Jo mindre hver enhet er, jo dyrere blir innholdet, relativt sett, sier Søyland til Dagbladet.

- Veldig spesielt

Stortingsrepresentant og tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud sier han ikke har særlig kjennskap til julebrusen fra Hamar og Lillehammer, da han selv sverger til telemarkvarianten fra Trio.

Når han får opplyst funnene fra Dagbladets undersøkelse, synes han likevel at det er merkelig at prisen på julebrus er såpass høy hos enkelte av kjedene.

- Det høres jo veldig spesielt ut. Det burde ikke være dyrere enn øl - det er ganske mye mer avgifter på øl enn på brus, sier Hoksrud til Dagbladet.

Hoksrud, som også har en fortid som butikksjef, spekulerer i om brusen rett og slett kan være feilpriset fra kjedenes side, og at dette er noe de burde kikke på.

- De burde se på om dette er den rette prisinga, for folk vil nok raskt kunne fortelle hverandre at de heller burde kjøpe julebrusen et annet sted, sier Hoksrud.

- Beste prisene i markedet

Dagbladet har kontaktet både Spar, Coop og Meny for kommentar på ulikheten i pris, men har så langt bare lyktes å få svar fra Spar.

De svarer imidlertid ikke på hva årsaken til prisen på 0,33 literen på glassflaske er, men oppgir 1,5 liter flaskene som et rimeligere alternativ.

- Spar har 4 stk. 1,5 liter valgfrie brus (inkludert julebrus) på tilbud fram til jul. Det gir en literpris på 9,98 kroner per liter, som er en av de beste prisene i markedet, og dermed er det denne typen julebrus vi selger desidert mest av, sier kommunikasjonssjef Hanne Evensen i Spar i en e-post til Dagbladet.

Ringnes, som eier Hamar og Lillehammer bryggeri, ønsker heller ikke å kommentere prisforskjellen.

- Det blander vi oss ikke opp i, det er butikkene selv som avgjør utsalgsprisen, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer