Test av sorte bomullsgensere

Dyrest er langt fra best

Hvilken svart bomullsgenser holder seg best, vask etter vask? Vi har testet kjedebutikkenes bomullsgensere og merkegensere. Og nei: Det er ikke den dyreste som er best!

HAR FARGEN ENDRET SEG? Er det forskjell på sorte gensere? Og hvilken genser holder best på fargen? Vi har vasket og sammenlikner enkle, sorte gensere fra H&M, Cubus, Lindex og KappAhl - og ser også om det vil lønne seg å investere i en mye dyrere merkegenser fra Polo Ralph Lauren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAR FARGEN ENDRET SEG? Er det forskjell på sorte gensere? Og hvilken genser holder best på fargen? Vi har vasket og sammenlikner enkle, sorte gensere fra H&M, Cubus, Lindex og KappAhl - og ser også om det vil lønne seg å investere i en mye dyrere merkegenser fra Polo Ralph Lauren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å kunne bevare klærne finest mulig så lenge som mulig, er det viktig å ha kontroll på vaskesymbolene for klesvask - og å følge vaskeanvisningene. Det beste er selvsagt også å styre unna vanskelige flekker slik at du slipper å forholde deg til hvordan du for eksempel skal fjerne tyggis fra klær eller hvordan du får bort rødvinsflekkene.

Men alle klær må vaskes iblant, og da er spørsmålet:

Slik har vi testet

Vi har kjøpt inn svarte bomullsgensere fra Lindex, Cubus, H&M og KappAhl og satt de på vasketest. Vi har kjøpt to gensere av hver, slik at vi har noe å sammenlikne mot.

Vi har vasket alle genserne på bomullsvask, 40 grader. Genserne er vasket 20 ganger, og alle er vasket samtidig. Vi har vasket med Omo color.

Vi har sammenliknet de vaskede genserne med de nye, og sett på endringene på farge, størrelse, strech, rynkeevne, om tøyet har blitt hardere og generelt utseende i halsområdet. Vi har evaluert det etter liten, noe og mye.

Er det forskjell på hvilke klesmerker som holder seg finest vask etter vask?

Vi har satt kjedebutikkenes egne merkevarer på test - og de får i tillegg prøve seg mot et mye dyrere alternativ: Svarte, enkle bomullsgensere fra Lindex, Cubus, KappAhl og H&M er satt på prøve - i tillegg til en mye dyrere merkegenser fra Polo Ralph Lauren.

Vi har vasket dem 20 ganger og så studert hvordan de har endret seg.

Og ja, det er forskjell!

KappAhl er best i test!

Du kan lese mer om forskjellene og hvordan de enkelte genserne har blitt etter 20 vask, lenger ned i artikkelen.

Men konklusjonen er klar:

  1. Genseren fra KappAhl er best i test. Det er den genseren som i minst grad har endret seg etter vask.
  2. På andreplass finner vi genseren fra Cubus og deretter Lindex.
  3. Den dyre genseren fra Polo Ralph Lauren havner på nest siste-plass.
  4. Testtaperen er H&M.

Men hva er egentlig viktig?

VIKTIGST DER DU SER: Ingun Grimstad Klepp poengterer at det er viktigst at det holder seg pent i halsen, og der du godt ser eventuelle skavanker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VIKTIGST DER DU SER: Ingun Grimstad Klepp poengterer at det er viktigst at det holder seg pent i halsen, og der du godt ser eventuelle skavanker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ingun Grimstad Klepp, forsker hos Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), sier til Dinside at sort er veldig krevende - og at det skal veldig lite til før sort ikke oppfattes som sort lengre.

- Sort er utfordrende. Alternativet er å bestemme seg for at det er mye finere i grått, sier hun.

Slik bevarer du sorte klær best mulig:

Her er Ingun Grimstad Klepps tips til å bevare sorte/fargede klær best mulig:

  1. Sorte eller fargede klær bør ikke vaskes med vaskemidler med blekemidler.
  2. Ikke bruk større mengde vaskemiddel enn nødvendig.
  3. Ikke heng farget eller sorte klær til tørk i sola: Dette er den andre sterke blekeren vi utsetter klærne for i tillegg til vaskemiddel med blekemiddel.
  4. Ikke vask tøyet mer enn nødvendig.
  5. Ikke vask på høyere temperatur enn nødvendig.

Dersom du vil ha et plagg hvor du er garantert at den sorte fargen holder seg, er syntetiske stoffer et bedre valg enn bomull.

- I syntetiske stoffer «låses fargen» mer i stoffet, enn den gjør i bomull, og etter min erfaring holder det bedre på fargen sort, sier Klepp.

Hun kommenterer også at det er forskjell på ulike tekstiler og hvordan vi oppfatter avfarging: På for eksempel olabukser betraktes avfarging som pent.

- Bomull er det stoffet som blekes lettest, men det er en egenskap ved materialet. Vi bør være mer begeistret for egenskapene til materialene vi velger, heller enn å ønske at de er noe annet, poengterer Klepp overfor Dinside.

Sjekk forskjellene

Vi har vurdert genserne etter blant annet disse kriteriene, i tillegg til generelt utseende og hvordan stoffet kjennes.

1=liten endring, 2=noe endring, 3=mye endring.

Farge Størrelse Stretch Rynker Hals
KappAhl11213
Lindex12222
H&M22323
Cubus31211
Polo22323

Merk: Fargevurderingen er på bakgrunn av hvorvidt bunnfargen er endret, men noen har også blitt veldig skjoldete ved sømmer og kanter. Les mer i vurderingen under hver genser.

FORSKJELLER? Vi har sammenliknet genserne etter 20 vask, med helt nye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORSKJELLER? Vi har sammenliknet genserne etter 20 vask, med helt nye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Resultatene: Best og verst

Her kan du se hvilke som holder seg best etter vask - og hvilke du heller bør styre unna.

KAPPAHL: Den beste genseren er fra KappAhl. Foto: Kristin Sørdal
KAPPAHL: Den beste genseren er fra KappAhl. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

KappAhl: Best i test!

KappAhls genser er den som har holdt best på fargen, her er det ikke mye forskjell på ny og vasket. Størrelsesmessig har den ikke endret mye på seg, og den har holdt godt både på stretch og den krøller ikke så mye. Halskanten her blitt litt slapp, og det er litt rynker rundt sømmen i halsen.

Men alt i alt har denne holdt best på form og farge.

Pris: 149 kroner
Laget av 95 prosent bomull, 5 prosent elastan

CUBUS: Ja, den har mistet farge, men det har den gjort veldig jevnt. Foto: Kristin Sørdal
CUBUS: Ja, den har mistet farge, men det har den gjort veldig jevnt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Cubus: Bra, men grå

Cubus er blant de beste når det kommer til å holde på form og fasong, men er dessverre blant dem som har mistet mest farge. På den annen side er misfargingen jevn; den har mistet farge over det hele - og det er bedre enn om genseren blir skjoldete. Den har ikke endret størrelse, og holder bra både på stretch og evne til å ikke krølle. Denne er best i test på halslinningen: Denne er nesten som ny, uten rynker eller slapphet.

Pris: 99 kroner
Laget av 95 prosent bomull, 5 prosent elastan

LINDEX: Holder bedre på bunnfargen enn Cubus, men er mer skjoldete. Foto: Kristin Sørdal
LINDEX: Holder bedre på bunnfargen enn Cubus, men er mer skjoldete. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Lindex: Stiv i stoffet

Elastan og stretch

Elastan bidrar til at det blir mer stretch i stoffet. Bomull tar lett formen etter kroppen, og da bidrar elastan til at formen går tilbake.

Men stretch avhenger også av hvordan stoffet er strikket og kvaliteten på fibrene.

Denne kommer ut omtrent som Cubus i resultatlista, og noe av det som trekker den opp i forhold til Cubus, er fargen: Denne har holdt bedre på fargen enn Cubus. Når det er sagt: Den har endret litt på fasongen og blitt en centimeter bredere og lengre i ermene etter vask. Den krøller også endel mer enn testvinneren fra KappAhl, og får litt synlige merker når vi drar i stoffet. Formen på halslinningen har holdt seg bra, men den har noe rynker etter sømmen i halsen.

Verdt å merke seg når det gjelder denne, er også at tøyet har blitt mye stivere.

Pris: 129 kroner
Laget av 95 prosent bomull, 5 prosent elastan

POLO: Slapp i halsen og ikke verdt den mye høyere prisen. Foto: Kristin Sørdal
POLO: Slapp i halsen og ikke verdt den mye høyere prisen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Polo Ralph Lauren: Stygg i halsen

Vi ønsket å teste om det lønner seg å kjøpe en dyr merkevaregenser kontra en billigere genser. Svaret på dette er nei: Merkegenseren fra Polo holder seg ikke bedre enn de rimeligere genserne. Den holder dårligere på fargen enn både KappAhl og Lindex, og har fått endel skjoldete misfarginger rundt halslinning of skuldre/ermer. Halslinningen er ute av fasong, på tross av sterk forsterkning i nakken. Det blir merker etter fingrene når vi drar i stoffet i stretch-testen, og dette er mye verre på den vaskede trøya enn den nye. Den har også endret fasong og blitt både bredere og lengre i ermene.

Pris: 549 kroner
Laget av 100 prosent bomull

H&M: Genseren fra H&M har blitt veldig slapp og porøs i stoffet. Foto: Kristin Sørdal
H&M: Genseren fra H&M har blitt veldig slapp og porøs i stoffet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

H&M er testens dårligste: Slapp og porøs i stoffet

Dette er testens dårligste: Tøyet har blitt veldig porøst og det er mye dårligere stretch, etter 20 vask. Tøyet har også blitt merkbart mye stivere. Det er tydelige merker etter fingre etter stretch-testen, og den krøller lett. Den har mistet størrelse og blitt rundt en centimeter lengre og bredere. Det er stor forskjell på farge: Genseren har blitt skjoldete og misfarget ved sømmene, på skuldre, ermer og ved halslinningen. Og på tross av en forsterket nakke - som er veldig tøyelig og dermed ikke fungerer - har halslinningen blitt veldig slarkete.

Pris: 99 kroner
Laget av 97 prosent bomull, 3 prosent elastan

LES MER:

Slik skal du vaske stripete og flerfarget tøy

Så enkelt kan du fikse genseren: Slik får du ullgenseren til å passe igjen

Gjør du denne tabben med nye klær?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer