Test av jakker 2017

Dyrt er dårligst i test av jakker

Norske Norrøna er dyrest – men også dårligst i svensk test av tynne boblejakker.

TEST AV LETTE BOBLEJAKKER: I en test av lette boblejakker utført i laboratorium for Testfakta.se, kommer norske Norrøna dårligst ut: Ikke bare er Norrøna dyrest i denne testen, men de varmer også dårligst. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TEST AV LETTE BOBLEJAKKER: I en test av lette boblejakker utført i laboratorium for Testfakta.se, kommer norske Norrøna dårligst ut: Ikke bare er Norrøna dyrest i denne testen, men de varmer også dårligst. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Testfakta gjør jevnlig tester av klær og sko i laboratorium, for virkelig å sette kvalitet og slitestyrke på prøve. Vi har tidligere omtalt tester de har gjort både på regntøy og vintersko.

Forbrukerrådet testet også nylig barnejakker og fant skadelige stoffer i veldig mange: Kun 1 av 9 jakker fikk godkjent ...

Nå har de testet lette boblejakker med enten dun eller syntetisk fôr fra kjente merkevarenavn som Norrøna, Peak Performance, Haglöfs og Didriksons.

Testen avslører at dyrest ikke er best:

Norske Norrøna er dyrest, men varmer minst og kommer dårligst ut i testen.

Test av jakker fra 599 til 1.760 kroner

Testen er utført av IDFLs tekstillaboratorium i USA. De har testet hvor godt jakkene isolerer/varmer, hvor godt de puster og kvaliteten på fôr, sømmer og stoff.

Med ett unntak (Everest), selges alle jakkene også i Norge.

Dette er jakkene som er testet:

Haglöfs Essence Mimic (1.330 kroner), Didriksons Campo usx jkt (1.200 kroner), Peak Performance Helium (1.299 kroner), XXL Neomondo Biri (599 kroner), Stadium Everest (799 svenske kroner), 8848 Altitude Linus Down Liner (1.299 kroner) og Norröna Falketind Primaloft 100 (1.760 kroner, for variant med hette).

Haglöfs er best i test

Peak Performance Helium er den varmeste jakka i testen og XXL-jakka varmer nest best.

Men som du kan se av testresultatene hos Testfakta.se, er dunjakka Haglöfs Essence Mimic totalt sett best i test, med Didriksons Campo usx-jakke hakk i hæl.

Norrøna Falketind Primaloft kommer dårligst ut. Det er denne jakka som varmer dårligst, av alle jakkene i testen.

Det går heller ikke veien for 8848 Altitude Linus downliner, som får samme totalscore som Norrøna – men den varmer mye bedre enn Norrønas jakke.

8848 Altitude-jakka får mest trekk for at den ikke inneholder den dun-mengden det står på deklarasjonen og at den lekker dun.

Norrøna: – Naturlig nok ikke ønskelig

Norrøna svarer på første henvendelse fra Dinside om de dårlige testresultatene for Norrønas del, at Falketind PrimaLoft100-jakka er et utgått produkt og at den ikke lenger finnes ikke lenger i deres sortiment.

Men søk på Prisjakt viser at jakka fortsatt selges i norske butikker.

– Det er mulig noen forhandlere fortsatt har dette produktet på lager og vi selv på Outlet, men den er utgått og ikke lenger i produksjon, sier Amanda Lanza-Rygner, PR-sjef hos Norrøna, til Dinside.

Norrønas PR-sjef påpeker videre at de er uenige i noen av testkriteriene og hvordan egenskaper som for eksempel pusteevne har blitt testet. Og fuktighetstesten, hvor fokuset har vært på fuktighet som kommer utenfra, når det like ofte er snakk om fuktighet som kommer fra kroppen.

TESTTAPEREN FRA NORRØNA: Norrøna Falketind PrimaLoft100 kommer dårligst ut i Testfakta-testen, blant annet for at den varmer dårligst. Foto: Produsent
TESTTAPEREN FRA NORRØNA: Norrøna Falketind PrimaLoft100 kommer dårligst ut i Testfakta-testen, blant annet for at den varmer dårligst. Foto: Produsent Vis mer

Det skulle vært en relevant vinkel på testen, da denne typen av plagg ofte anvendes under skallplagg. Men vi er enige i at dun har en noe dårligere evne å bevare varme for brukeren i våt tilstand sammenliknet med en syntetisk isolasjon, det er gitt, uttaler Lanza-Rygner til Dinside.

Om de dårlige testresultatene for Norrønas del, sier PR-sjefen:

– Det er naturlig nok ikke ønskelig å komme dårlig ut i en test, men vårt mål med Falketind PrimaLoft100-jakka var ikke å lage den varmeste jakka på markedet men å lage et produkt som har en bra avveid balanse mellom varme og tiltenkt intensitet.

– Er det godt nok at så dyre produkter som Norrøna selger, kommer så dårlig ut i test?

– Dette er kun én test av én jakke. Vi tilbyr et bredt spekter av friluftstøy med høy kvalitet til svært mange aktiviteter. Vi bruker materialer av høy kvalitet som ofte er dyre, i tillegg designer og produserer vi alle prototyper ved hovedkontoret på Lysaker, en prosess som tar tre år fra skisse til et produkt er ferdig testet og i butikk. Vi bruker ekstra mye tid til testing av produktene i felt/ naturen for å sikre at produktene har den nødvendige kvaliteten og fungerer som de skal – noe som også er med på å påvirke prisen, sier Lanza-Rygner til Dinside.

8848 Altitude: – Slettes ikke fornøyde!

– Vi er slettes ikke fornøyde med utfallet av testen, sier markedssjef i 8849 Altitude, Pauli Ärje, til Dinside.

JUMBOPLASS 2: 8848 Altitude Linus Down Liner får, i likhet med Norrønas jakke, totaltscore 3 av 5. Den kritiseres mest for dårlig kvalitet og at den ikke holder det den lover når det kommer til duninnhold. Foto: 8848 Altitude
JUMBOPLASS 2: 8848 Altitude Linus Down Liner får, i likhet med Norrønas jakke, totaltscore 3 av 5. Den kritiseres mest for dårlig kvalitet og at den ikke holder det den lover når det kommer til duninnhold. Foto: 8848 Altitude Vis mer

– Vi sender produkter til test med ambisjoner om å bli testvinnere hver gang, det er vår ambisjon. 8848 Altitude skal levere produkter av høy kvalitet til en rimelig pris for konsumenten, vi skal være best på kundetilfredshet. Derfor er det skuffende at dette produktet blir kommer på så dårlig plassering i testen, sier Ärje.

Jakka fra 8848 har fått kritikk for at den inneholder mindre dun enn det som er angitt på jakka. Ifølge Ärje er dette ting de tar videre med sin leverandør, for å finne ut hva som har skjedd og for å forbedre det.

– Hva gjelder varmeisolasjon så har vi en enorm kolleksjon med ulike slags fôringer, det vil si lettvektsjakker slik at ulike individer skal kunne finne en jakke til hvert behov ut fra isolasjonsbehov, vekt, pakkbarhet og så videre, sier Ärje til Dinside.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer